SKUTT: Den unge jenta ble skutt i hodet av voksne menn fordi hun kjempet for jenters rett til skolegang.  (Foto: Reuters/Montasje:TV 2)
SKUTT: Den unge jenta ble skutt i hodet av voksne menn fordi hun kjempet for jenters rett til skolegang. (Foto: Reuters/Montasje:TV 2)

Brutalt angrepet av Taliban: Nå viser Malala (14) tegn til bedring

14 år gamle Malala Yousufzai, som ble skutt i hodet av Taliban i Pakistan, er fremdeles bevisstløs og ligger i respirator. Men hun har vist tegn til bedring, ifølge militærsykehuset.

– Medisineringen av Malala ble redusert i dag slik at nevrokirurger kunne gjøre en klinisk undersøkelse. Malala reagerte og beveget på hender og føtter, sier generalmajor Aism Saleem Bajwa.

– Det er en positiv utvikling, konstaterte han.

Den pakistanske jenta ble skutt og kritisk såret på skolebussen i Mingora tirsdag. 14-åringen får behandling på intensivavdelingen ved et militærsykehus i Rawalpindi.

Taliban var raskt ute med å ta på seg ansvaret for angrepet, og stemplet i samme åndedrag jenta som «vantro» for sin kamp for utdanning og skolegang.

BAKGRUNN: Rabiate islamister skjøt jente (14) i hodet

Malala har vært en aktiv forkjemper for jenters rett til utdanning i Pakistan og var allerede som 11-åring blogger for BBC. Pakistansk Taliban har sagt at de forsøkte å drepe 14-åringen på grunn av hennes sekulære holdning til livet.

Kjempet for fred

I desember ble hun tildelt den pakistanske, nasjonale fredsprisen fra landets regjering. Attentatforsøket har derfor fått stor oppmerksomhet over store deler av verden, skriver Time.

– Folket i Swat-dalen er ikke terrorister. Men om ikke den oppvoksende generasjon får penner, vil de i stedet få våpen av terrorister, sa hun i et intervju med Al-Jazeera i 2010.

Da var Talibans tilstedeværelse i området på vei tilbake. Nå er situasjonen en annen, og spesielt kvinner og barns rettigheter er under kraftig press i konservative regioner i Pakistan.

Drapsforsøket har skapt sterke reaksjoner i Pakistan og er blitt fordømt over hele verden. Pakistanske myndigheter har utlovet en dusør på 100.000 dollar – om lag 570.000 kroner – til den som fører dem til de to gjerningsmennene.

NTB / TV 2