TILTALT: Overgrepstiltalte Rune Øygard forlater tinghuset i Lillehammer etter den første uka i rettssaken mot han. Øygard er tiltalt for overgrep mot en mindreårig over en periode på to år. (Foto: Meek, Tore/NTB scanpix)
TILTALT: Overgrepstiltalte Rune Øygard forlater tinghuset i Lillehammer etter den første uka i rettssaken mot han. Øygard er tiltalt for overgrep mot en mindreårig over en periode på to år. (Foto: Meek, Tore/NTB scanpix)

Øygard åpner for å trekke seg som ordfører

Den overgrepstiltalte Rune Øygards ordfører-fremtid i Vågå kan allerede være avgjort før det ekstraordinære styremøtet i Vågå Ap mandag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rune Øygard har forståelse for at han sannsynligvis ikke kan fortsette som ordfører. Det opplyser hans advokat Mette Yvonne Larsen til TV 2.

Ledelsen i Arbeiderpartiet har gått ut og sagt at det som har kommet fram i retten denne uken er helt uakseptabelt og at de ber om at Vågå Ap vurderer ordførerens fremtid så snart som mulig. Vågå Ap på sin side har kalt inn til hastemøte mandag for å ta en beslutning.

– Vi har en dialog om det med Vågå Ap og de har et behov for å ta avstand fra de handlingene han har innrømt, og det skjønner han, sier Larsen.

LES OGSÅ: Jens vil støtte mistillit mot Øygard

Jobber med å ta en beslutning

Øygards forsvarer forteller at det er en pågående dialog mellom dem og Vågå Ap.

– Vi er nå i en veldig god dialog med partiet lokalt i Vågå rundt en løsning, sier Larsen til TV 2 lørdag ettermiddag.

FORSVARER ØYGARD: Advokat Mette Yvonne Larsen er forsvarer for Vågå-ordfører Rune Øygard i overgrepssaken mot ham som pågår. (Foto: Roald, Berit/NTB scanpix)

– Vil han ikke innse at han bør trekke seg før han blir kastet?

– Jo, han driver å jobber med det nå, sier Larsen.

Larsen bekrefter at en beslutning i saken kan komme før Vågå Aps ekstraordinære styremøte mandag.

– Det er en stor beslutning

Forsvareren sier at Øygard trenger tid på det hun omtaler som en stor beslutning. Hun ber om forståelse for at dette kom brått på Øygard, men forteller til TV 2 at han forstår at det kan være vanskelig for ham å fortsette.

– Vi trenger tid, det er en stor beslutning. Han innser at det er mye her som gjør at det er vanskelig å fortsette som ordfører, men han vil tenke seg om først.

Samtidig gir Øygards forsvarer Mette Yvonne Larsen uttrykk for at de er svært skuffet over måten ledelsen i Arbeiderpartiet har håndtert saken på det siste døgnet.

– Øygard synes det er kjedelig at ikke partiledelsen, som kjenner ham godt, tar kontakt direkte og sier hva de har tenkt. En ting er å gi råd til Vågå Ap, en annen ting er å utbasunere i media og på den måten muligens påvirke en rettssak som pågår, sier Larsen.

LES OGSÅ: Øygards politiske fremtid avgjøres mandag

– Alvorlig tillitsbrudd

Øygard nekter straffskyld for å ha begått seksuelle overgrep mot en ung jente. Til tross for at dom i saken ennå ikke har falt, har nå flere i Arbeiderpartiet fått nok.

Grunnen er de mange chattesamtalene Øygard hadde med den unge jenta på Skype med seksuelt innhold, som ble fremlagt som bevis i rettssaken mot ham i Sør-Gudbrandsdal tingrett fredag.

raymond_johansen_hoi.jpg

Fredag forklarte Øygard seg for retten hvor han ble konfrontert med samtaleloggene fra nettpraten.

Etter hvert innrømte Vågå-ordføreren at han hadde gått for langt i samtalene som han selv karakteriserte som «griseprat».

LES OGSÅ: Jens vil støtte mistillit mot Øygard

Partisekretær Raymond Johansen i Ap gikk ut fredag og sa at Øygard ikke kan fortsette som ordfører i Vågå, uansett hva utfallet av rettssaken blir.

– Allerede det som er innrømt og som har kommet fram i retten er et så betydelig tillitsbrudd slik at vår anbefaling til Vågå Arbeiderparti er at han ikke lenger kan fortsette som ordfører, sa Johansen til TV 2.

Partisekretæren la til at de ikke tar stilling til skyldspørsmålet.

LES OGSÅ: Øygard skylder på jenta for grisepraten