stolt_gard (Foto: NTB SCANPIX)
stolt_gard (Foto: NTB SCANPIX)

Jens vil støtte mistillit mot Øygard

Jens Stoltenberg mener den overgrepstiltale ordføreren Rune Øygard bør trekke seg. Det bekrefter kilder nær statsministeren til TV 2 fredag kveld.

SISTE: Mandag blir det ekstraordinært styremøte i Vågå Arbeiderparti, og alt tyder på at ordføreren blir fjernet fra vervet, skriver NRK.

Ledelsen i Arbeiderpartiet ser svært alvorlig på det som har kommet fram i rettssaken mot Øygard – og de mener det vil være riktig å åpne for mistillit mot ham.

Siden Øygard ikke har verv sentralt i partiet er det Vågå Ap som må ta affære. Kilder opplyser at Stoltenberg vil støtte et slikt initiativ.

LES OGSÅ: Øygard skylder på jenta for grisepraten

En kilde sier til TV 2 at de nå har fått nok av Øygard.

– Uavhengig om han blir dømt eller ikke er det uomtvistelig at han har deltatt i nettsex med en mindreårig.

Har svekket tillit

Under utspørringen av Øygard fredag ble han av kjørt hardt på de seksuelle meldingene han har utvekslet med den 16 år gamle jenta han er tiltalt for overgrep mot.

Han omtaler meldingene gjennom internettprogrammet Skype som «griseprat», og avfeier de med at det bare var en sjargong dem imellom.

– Jeg tar ikke stilling til om Rune Øygard er skyldig i det han er tiltalt for, men det som har kommet fram i retten i dag, gjør at mitt råd til Vågå Ap er at Øygard ikke kan fortsette som ordfører, uavhengig av utfallet i rettssaken, sier Aps partisekretær Raymond Johansen til NTB.

Johansen har informert Vågå Arbeiderparti om det han har kommet fram til etter det som har kommet fram under rettssaken de siste dagene.

– Jeg er kjent med at det skal være et ekstraordinært styremøte i Vågå Ap mandag kveld. Der regner jeg med at de kommer fram til en klok beslutning, sier han

Leder i Oppland Ap, Kjersti Stenseng sier at hun støtter initiativet fra ledelsen, om å kvitte seg med Øygard.

– Jeg reagerer veldig sterkt på at det har kommet fram så mye uakseptabelt, sier hun til TV 2.

– Kan dere ha en ordfører som innrømmer noe sånt?

– Som politiker er man avhengig av full tillit, og det som har kommet frem så langt svekker den tilliten, sier hun.

LES OGSÅ: Kona Reidun har aldri tvilt på sin overgrepssiktede ektemann

– Fly forbanna

Lederen for det største opposisjonspartiet i Vågå, Svein Blankenborg (Bygdelista) er rystet over den seksualiserte Skype-kontakten som har vært mellom Øygard og jenta.

– Jeg må være dønn ærlig å si at jeg er fly forbanna, sier han til TV 2.

– Det har kommet fram at en person som framstår som en farsfigur og omsorgsperson har hatt så usømmelig atferd. Derfor føler at jeg at jeg og bygda har blitt lurt. Rett og slett holdt for narr, fortsetter han

Etter det som har kommet fram i retten fredag mener Blankenborg at det er uakseptabelt at Øygard har permisjon fra ordførerjobben med full lønn.

– Vi har en klar melding til Rune, og det er at han må trekke seg fra vervet som ordfører i Vågå. Vi mener kommunen ikke er tjent med ha en ordfører som har en så usømmelig atferd.

Øygard har hatt en enorm støtte i bygda, men at den nå har endret seg betraktelig.

– Helt klart. Flere jeg har snakket med er rett og slett fly forbanna, sier Blankenborg.

LES OGSÅ: Øygard angrer på Skype-samtaler med 16-åringen