VM kvalifisering fotball, Sveits   Norge.
Brede Hangeland (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
VM kvalifisering fotball, Sveits Norge. Brede Hangeland (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

Kaptein Hangeland reddet sterkt norsk bortepoeng

Sveits tok ledelsen drøye ti minutter før slutt, men Brede Hangeland sørget for at Norge fikk med seg et strålende resultat fra Bern.

Sveits-Norge 1-1
Få hadde levnet det norske mannskapet store mulighet borte mot Sveits, men en strålende oppvisning av Drillos mannskap sørget for et meget sterkt poeng på Stade de Suisse. Norge produserte flere gode sjanser og var også solide defensivt gjennom hele kampen.

Da sveitserne tok ledelsen gjennom innbytter Mario Gavranovic drøye ti minutter før slutt trodde nok de fleste at Sveits kom til å stikke av med alle tre poengene, men minuttet etter steg kaptein Brede Hangeland til værs etter et hjørnespark fra John Arne Riise og sørget for utligning for Norge.

HÅNDTRYKK: Drillo og Tom Høgli etter 1-1-kampen borte mot veits. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
HÅNDTRYKK: Drillo og Tom Høgli etter 1-1-kampen borte mot veits. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

I sluttminuttene hadde både Vegard Forrens heading fra kloss hold og Tarik Elyounoussis stolpeskudd fra distanse fortjent en bedre skjebne, men alt i alt sikret Norge seg et meget sterkt resultat i det som er regnet for å være VM-kvalifiseringsgruppens tøffeste kamp.

– Jeg er meget imponert. Vi stod hele kampen igjennom og helt på slutten var vi faktisk nærmest å vinne. Vi var helhjertede og det var en laginnsats, sa Drillo til TV 2 Sporten etter kampslutt.

– Hvor stor forskjell er det på ett og null poeng her?

– Den er enorm, men vi skulle gjerne hatt tre. På slutten var det vi som var nærmest, og det er imponerende, sa Drillo.

Les også: Optimistisk Drillo: – Vi vinner alle hjemmekampene

– Jeg er veldig stolt. Vi møtte et godt lag, men vi presterte opp imot vårt beste alle mann. Jeg er selvfølgelig glad for poenget, men jeg er nesten litt skuffet over at vi ikke vant. Med litt tur så kunne vi ha vunnet, sier Brede Hangeland til TV 2 Sporten etter kampslutt.

Kapteinen innrømmer også at det var godt for landslaget å overbevise kritikerne.

– Den kritikken vi har fått har sikkert vært fortjent, men i dag var vi gode. Vi vet at noe av det vi har levert ikke har vært godt nok. I dag var vi avhengige av at alle var på, og at alle ville vise stolthet over å spille for Norge, og det gjorde vi til gangs i dag, sa kapteinen.

Vegard Forren og Xherdan Shaqiri (Foto: DENIS BALIBOUSE/Reuters)
Vegard Forren og Xherdan Shaqiri (Foto: DENIS BALIBOUSE/Reuters)

Midtstopperkollega Vegard Forren innrømmer at han var glad for å få tillit fra start i Bern.

– Det var stort. Det var deilig å endelig få muligheten, jeg føler det var fortjent og at jeg kom greit ifra det. Det er godt å få det unnagjort, sa Forren til TV 2 etter kampen.

Om sin store sjanse i sluttminuttene sa Forren at han ikke hadde oversikten over hva som foregikk etter han selv hadde satt hodet til ballen.

– Jeg hadde fokus på å treffe ballen, så jeg fikk ikke meg hvor ballen gikk, men jeg forstod at det var en god redning fra keeperen, sa midtstopperen.

TV 2 Play: Se intervjuet med Vegard Forren her

Daniel Braaten var på gjennom hele oppgjøret, og til tross for at Brede Hangeland har uttalt at angriperen har gjort alt galt gjennom hele uken på trening presterte Toulouse-proffen meget godt for Norge på Stade de Suisse.

– Vi blir litt baktunge i 2.omgang, men vi kunne fått et par scoringer i første. Vi skal nok være fornøyd med 1-1 sånn helt på tampen. Jeg ble litt sliten i 2. omgang, men jeg får dra hjem og løpe litt på tredemølla så er det greit det. Jeg har ikke akurat vært best på trening, men det er godt å få vist at jeg fortsatt kan ute på banen, sa Braaten til TV 2 etter kampslutt.

Espen Ruud spilte sin 25. landskamp for Norge i Bern, og backen var strålende fornøyd med jubileet.

– Det var gøy å få den kampen som den 25. Det var en fantastisk innsats av alle på laget, så det var synd vi ikke får de tre (poengene, red.anm). Jeg hadde noen gode hjørnespark i 1. omgang som kunne blitt scoring, men det får komme neste gang. Når vi spiller sånne kamper som dette så skal vi ha full innsats og guts fra første stund og det gjør vi i dag. Da ser vi at vi klarer å skape ting mot de, og selv om det ikke er finspillet som gjør det så er det litt lange baller og dueller som gir oss mulighetene, oppsummerte Ruud overfor TV 2 Sporten.

TV 2 Play: Se intervjuet med Daniel Braaten her
TV 2 Play: Se intervjuet med Espen Ruud her

Sveits best i innledningen
Allerede i åpningsminuttet kom Sveits til den første avslutningen i kampen. Et innlegg fra høyre ble møtt av hodet til Tranquillo Barnetta, som ikke fikk styrt headingen noe bedre enn like over Rune Almenning Jarsteins nærmeste hjørne.

Etter fire minutter klarte Norge å bite seg fast etter en dødballsituasjon og kom til sin første «avslutning» da Tarik Elyounoussi ble truffet i ansiktet av en sveitsisk klarering. Uheldigvis for Norge spratt ballen deretter utenfor målet til den sveitsiske keeperen Diego Benaglio.

Åtte minutter ut i oppgjøret ville Sveits-spiss Eren Derdiyok vise seg fram for hjemmepublikummet i Bern. Hoffenheim-spissen vendte opp like utenfor 16-meteren og banket til, men Rune Almenning Jarstein hadde god kontroll og reddet skuddet fra angriperen.

Gult kort til Håvard Nordtveit (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
Gult kort til Håvard Nordtveit (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

Like etter ti minutter var spilt kom kampens første gule kort, da Håvard Nordtveit felte Tranquillo Barnetta i en overgangssituasjon og havnet i dommer David Fernández Bobaláns svarte bok.

Tre store Norge-sjanser
Etter et drøyt kvarter kom Norge til sin første store sjanse da et langt frispark fra John Arne Riise på nydelig vis ble stanget mot hjørnet av Brede Hangeland. Kun en strålende redning av Diego Benaglio hindret baklengsmål for hjemmelaget da burvokteren fikk slått til hjørnespark.

På det påfølgende hjørnesparket måtte Benaglio i aksjon på ny. Espen Ruuds overlegg fant Vegard Forren på den bakerste stolpen, og midtstopperen fikk headet fra kloss hold. Nok en gang leverte Benaglio gode keeperprestasjoner og fikk slått til nytt hjørnespark.

Benaglio redder (Foto: DENIS BALIBOUSE/Reuters)
Benaglio redder (Foto: DENIS BALIBOUSE/Reuters)

Denne gangen kom hjørnesparket fra høyre og John Arne Riises venstrefot, og nok en gang var en nordmann umarkert på bakerste stolpe. En heading tilbake i feltet endte med sveitsisk klarering til nok en corner, og på den fant Espen Ruud en skuddvillig John Arne Riise på 16-meterstreken. Venstrebacken leverte en suser, men uheldigvis gikk den like utenfor stolpen.

Sveitsisk stolpetreff
Sveitserne lot seg ikke sjokkere og svarte ved Granit Xhaka. Angriperen utfordret Brede Hangeland og kom til avslutning fra rundt 18 meter, men skuddet var for upresist og snek seg utenfor den lengste stolpen til Rune Almenning Jarstein.

Drøyt halvveis i omgangen kom Sveits til en meget farlig mulighet, da Stephan Lichtsteiner la inn og fant Tranquillo Barnetta i feltet. Innlegget var perfekt og Barnetta steg vakkert til værs og slo Espen Ruud i duellen. Headingen var også god, men heldigvis for nordmennene traff ballen ingenting annet enn stolpen ved siden av Rune Almenning Jarstein og spratt ut igjen på banen der en norsk fot fikk avklarert faren.

Sveits fortsatte å produsere gode muligheter, og drøye ti minutter før pause var det nok en gang på høyresiden og ved Lichtsteiner det skjedde. Denne gangen valgte høyrebacken å gå innover i banen og avslutte med venstrefoten, men nok en gang var Rune Almenning Jarstein med på notene, leverte godt keeperspill i sitt nærmeste hjørne og fikk hindret baklengsmål.

Daniel Braaten i duell med Valon Behrami (Foto: Peter Schneider/Ap)
Daniel Braaten i duell med Valon Behrami (Foto: Peter Schneider/Ap)

Like etter fikk Norge nok en halvsjanse på dødball. John Arne Riise valgte denne gangen å skyte fra distanse, men Diego Benaglio fortsatte sitt fremragende keeperspill og avverget med største selvfølgelighet.

Imponerende 1. omgang av Norge
Seks minutter før pause fikk Sveits sitt første gule kort i kampen. Eren Derdiyok meide ned Tarik Elyounoussi på en norsk overgang og havnet helt fortjent i dommerens bok. Halvannet minutt før pause kom nummer to, da Sveits' nummer to Stephan Lichtsteiner protesterte på at Norge fikk frispark og havnet i den samme boken grunnet munnbruk. Sveitserne begynte å bli frustrerte, i det som var en god 1. omgang sett med norske øyne.

Minuttet før pause kom Norge til nok en avslutning da Alexander Søderlund forsøkte seg fra distanse. Skuddet var godt, men Diego Benaglio lå i hjørnet sitt og ventet og hele kroppen bak ballen og avverget norsk scoring. Dermed gikk lagene til pause på stillingen 0-0 på Stade de Suisse.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Søderlund og Behrami (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
Søderlund og Behrami (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

Kampen bølget etter pause
2. omgang startet der den første avsluttet, med et norsk lag som lå kompakt i de bakre rekker og som samtidig klarte å skaffe seg frispark i farlige posisjoner høyt oppe i banen. Etter drøye fem minutter var det skuddhold for både John Arne Riise og Håvard Nordveit etter at Daniel Braaten ble lagt i bakken, og det var Nordveit som forsøkte seg. Uheldigvis for Norge gikk avslutningen over målet til Diego Benaglio.

De store sjansene uteble, men elleve minutter ut i omgangen forsøkte Sveits-stipper Johan Djourou seg fra distanse. Arsenal-forsvareren beviste dog at han ikke er en stor avslutter, og forsøket hans gikk et godt stykke over det norske målet. Like etter ville Markus Henriksen vise at han har en bedre skuddfot enn Premier League-spilleren, men også hans forsøk ble for upresist og føk over Benaglio og Sveits-målet.

Etter en drøy time fikk sveits en stor mulighet, og nok en gang var det Tranquillo Barnetta som fikk avsluttet. Stephan Lichtsteiner kom igjen rundt på sin høyreside og la inn, og overlegget gikk over tremannsduellen mellom Eren Derdiyok, Brede Hangeland og Espen Ruud og havnet i beina på Barnetta. Kantspilleren klarte ikke å stokke beina helt og fikk ikke levert noe mer enn et halvslapt forsøk som Rune Almenning Jarstein reddet greit. Reprisene viste at Derdyiok hadde blitt røft behandlet i duellen i forkant, og med en dommer som hadde vært mot Norge kunne det fort endt med sveitsisk straffespark.

Artikkelen fortsetter under bildet!

Shaqiri (Foto: FABRICE COFFRINI/Afp)
Shaqiri (Foto: FABRICE COFFRINI/Afp)

Snaue 20 minutter ut i 2. omgang foretok Egil Olsen kampens første bytte. Joshua King kom inn for Alexander Søderlund. Sveits foretok sitt første bytte noen minutter senere, da Mario Gavranovic erstattet Tranquillo Barnetta i midtbaneleddet.

Norge fikk sitt andre gule kort i oppgjøret da Ruben Yttegård Jenssen kom for sent inn i en duell med Valon Behrami med drøye 17 minutter igjen på klokken. Den spanske dommeren var aldri i tvil om kortet, men det var tydelig å se på de sveitsiske spillernes reaksjon at kampforløpet frustrerte dem. Med kaptein Gokhan Inler i spissen flokket de seg rundt kamplederen for å vise sin misnøye.

Sveits tok ledelsen - men Hangeland svarte
Drøye ti minutter før slutt oppstod øyeblikket hjemmesupporterne hadde ventet på. På et hjørnespark fra Granit Xhaka fra venstre var innbytter Mario Gavranovic lurest i feltet og fikk satt ballen i mål fra kloss hold. Dermed tok sveitserne det som for Norge føltes som en noe bitter ledelse.

Norge byttet ut Ruben Yttergård Jenssen og satte inn Magnus Wolff Eikrem. De var avhengige av en scoring raskt, og da Egil Olsens mannskap trengte det som mest stod de største stjernene fram. Et strålende hjørnespark fra John Arne Riise traff Brede Hangeland, og kapteinen satte inn 1-1 fra kloss hold.

Artikkelen fortsetter under bildet!

VM-kvalifisering fotball, Sveits - Norge.
Brede Hangeland (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
VM-kvalifisering fotball, Sveits - Norge. Brede Hangeland (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

Like etter utligningen kom Norge til nok en mulighet på hjørnespark, og Vegard Forren var svært nære å kopiere sin midtstopperkollega. Kun en fantastisk redning av Diego Benaglio hindret nytt sveitsisk baklengsmål i sluttminuttene på Stade de Suisse. Etter sjansen fikk keeperen gult kort, fordi han protesterte overfor dommeren siden laget hans ikke hadde fått frispark.

Minuttet før slutt var Tarik Elyounoussi enda nærere på å gi Norge en drømmeavslutning på oppgjøret. Kantspilleren avsluttet fra langt hold, siktet seg inn på bortre stolpe og traff tilnærmet perfekt, men måtte se avslutningen suse i stolpen og ut igjen på banen uten tellende resultat.

Dermed endte det 1-1 på Stade de Suisse, i det som var en meget godt gjennomført bortekamp av det norske laget.

Lagoppstillingene

Sveits (4-2-3-1): Diego Benaglio - Stephan Lichtsteiner, Johan Djourou, Steve Von Bergen, Ricardo Rodriguez - Valon Behrami, Gokhan Inler (kaptein) - Xherdan Shaqiri, Granit Xhaka, Tranquillo Barnetta - Eren Derdiyok
Innbyttere: Marco Mathys, Marco Wölfli, Yann Sommer, Timm Klose, Reto Ziegler, Blerim Dzemaili, Jonathan Rossini, Valentin Stocker, Gelson Fernandes, Nassim Ben Khalifa, Mario Gavranovic, Admir Mehmedi,

Norge (4-5-1): Rune Almenning Jarstein - Espen Ruud, Brede Hangeland (kaptein), Vegard Forren, John Arne Riise - Daniel Braaten, Markus Henriksen, Håvard Nordtveit, Ruben Yttergård Jenssen, Tarik Elyounoussi, Alexander Søderlund
Innbyttere: Espen Bugge Pettersen, André Hansen, Tom Høgli, Kjetil Wæhler, Valon Berisha, Magnus Wolff Eikrem, Henning Hauger, Joshua King, Jonathan Parr.

Dommer: David Fernández Bobalán, Spania

Norges lag mot Sveits (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
Norges lag mot Sveits (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)

Norway (Foto: DENIS BALIBOUSE/Reuters)
Norway (Foto: DENIS BALIBOUSE/Reuters)
VM kvalifisering fotball, Sveits   Norge.
Brede Hangeland (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
VM kvalifisering fotball, Sveits Norge. Brede Hangeland (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
Brede Hangeland (Foto: FABRICE COFFRINI/Afp)
Brede Hangeland (Foto: FABRICE COFFRINI/Afp)
Shaqiri (Foto: FABRICE COFFRINI/Afp)
Shaqiri (Foto: FABRICE COFFRINI/Afp)
Daniel Braaten i duell med Valon Behrami (Foto: Peter Schneider/Ap)
Daniel Braaten i duell med Valon Behrami (Foto: Peter Schneider/Ap)
Gult kort til Håvard Nordtveit (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
Gult kort til Håvard Nordtveit (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
Søderlund og Behrami (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
Søderlund og Behrami (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/NTB scanpix)
Norway (Foto: Peter Klaunzer/Ap)
Norway (Foto: Peter Klaunzer/Ap)
Norway (Foto: DENIS BALIBOUSE/Reuters)
Norway (Foto: DENIS BALIBOUSE/Reuters)
Norway (Foto: Peter Klaunzer/Ap)
Norway (Foto: Peter Klaunzer/Ap)