FÅR BEHANDLING: Steffen får nå en omstridt behandling ved ved Norsk Borreliose Senter og hevder han er nesten frisk.  (Foto: Gåsemyr/Sørheim)
FÅR BEHANDLING: Steffen får nå en omstridt behandling ved ved Norsk Borreliose Senter og hevder han er nesten frisk. (Foto: Gåsemyr/Sørheim)

Steffen (21) ble alvorlig syk av flått

21 år gamle Steffen Gustavsen fikk påvist borreliainfeksjon etter flåttbitt, men da han ikke ble frisk etter en standard toukers antibiotikakur – ble han sendt til psykolog.

I fjor ble det registrert 247 tilfeller av flåttsykdommen borrelia i Norge, men langt flere mener de er syke uten å få diagnosen.

Les også: Ingrid ble kronisk syk av flått – helsevesenet tror ikke på henne

Blodprøvene som tas for å påvise borrelia er usikre, og negativ test utelukker ikke infeksjon.

I tillegg mener mange sykdommen er undervurdert i det norske helsevesenet, fordi kronisk borreliainfeksjon ikke er en offisielt godkjent diagnose.

Fikk pusteproblemer

21 år gamle Steffen Gustavsen var på hytta til foreldrene i Arendal i fjor sommer, da han ble fant en flått på låret. Han hadde aldri hørt om flåttsykdommen borrelia og fjernet flåtten feil.

Noen uker senere ble han svært dårlig.

BLE IKKE TRODD: Etter å ha blitt utredet for andre sykdommer ble Steffen rådet å oppsøke psykolog.  (Foto: Gåsemyr/Sørheim)
BLE IKKE TRODD: Etter å ha blitt utredet for andre sykdommer ble Steffen rådet å oppsøke psykolog. (Foto: Gåsemyr/Sørheim)

– Jeg fikk problemer med å puste og svelge, plutselig kunne jeg sove 20 timer om dagen og jeg orket ingenting, forteller han. Jeg gikk fra å være i full jobb og trene flere ganger i uka, til å bli svak og sengeliggende.

Steffen oppsøkte lege og fikk påvist bakterieinfeksjonen borrelia, som han hadde fått av flåttbittet. Han ble satt på en toukers antibiotikabehandling, som er standard på norske sykehus ved påvist borreliainfeksjon.

Les også: Ny behandling av flåttbitt

– Jeg fikk behandling i to uker og ble litt bedre, men etter noen uker ble jeg verre enn noensinne. Siden jeg ikke var blitt frisk av behandlingen, ble jeg sjekket for alt annet. De tok MR-scan, CT-scan, EEG på hodet, testet meg for kreft og MS. Da de ikke fant noe fikk jeg beskjed om at det kunne være psykisk.

Tilbud om psykolog

21-åringen var fortsatt svært syk, men han ble sendt hjem fra sykehuset med tilbud om psykolg. I de påfølgende månedene lå han for det meste i sengen og gikk ned 40 kg.

IKKE NOK KUNNSKAP: Avdelingsdirektør Kristin Mehre i Helsedirektoratet innrømmer at de ikke har nok kunnskap om sykdommen.  (Foto: Gåsemyr/Sørheim)
IKKE NOK KUNNSKAP: Avdelingsdirektør Kristin Mehre i Helsedirektoratet innrømmer at de ikke har nok kunnskap om sykdommen. (Foto: Gåsemyr/Sørheim)

Ved norske sykehus behandles borrelia kun som en akutt infeksjon med maksimum fire ukers antibiotikakur. Det skal ifølge helsevesenet være nok til at alle bakteriene er utryddet fra kroppen.

Les også: Oppsiktsvekkende flåttfunn på Svalbard

Dersom man da ikke blir frisk, som i Steffens tilfelle, leter legene ofte etter en ny diagnose. For Steffen var det hele svært frustrerende.

– Alt stemte med borrelia. Jeg hadde blitt bitt av flått, jeg hadde positive prøver på borrelia både i det offentlige og det private helsevesenet, og alle symptomene stemte. Da er det rart at de skal utrede meg for alt mulig annet.

– Store mørketall

Steffen oppsøkte den omstridte privatklinikken Norsk Borreliose senter i Oslo, hvor han fikk påvist kronisk borreliose med nye tester som ikke er anerkjent i Norge. Legene ved senteret er overbevist om det finnes store mørketall når det gjelder denne sykdommen og mener den er undervurdert i det norske helsevesenet.

Les også: Dødssyk av flåttbitt

– Norske helsemyndigheter må innse at det er en stor pasientgruppe som utvikler kronisk borreliose. Det eneste som da kan gjøre pasientene friske er langvarig antibiotikabehandling, sier lege ved senteret Rolf Luneng.

– For lite kunnskap om borrelia

Behandlingen som tilbys ved Norsk Borreliose Senter er i strid med nasjonale retningslinjer for behandling av borrelia, men Helsedirektoratet innrømmer at vi i Norge vet for lite om langvarig sykdom etter flåttbitt.

Les også: Helsetopp innrømmer mangel på flåttkunnskap

– Det er fortsatt ikke nok kunnskap til at vi kan gi en generell anbefaling på de med langvarige plager, sier avdelingsdirektør Kristin Mehre i Helsedirektoratet.

– Hva vil norske helsemyndigheter gjøre med det?

– Det er helt klart at det er behov for mer kunnskap på feltet. Det pågår forskning både i Norge og internasjonalt og det følger vi nøye med på.

Svindyr behandling

I åtte måneder har Steffen betalt tusenvis av kroner forbehandlingen som det offentlige ikke vil tilby. Han føler endelig han er i ferd med å få livet sitt tilbake.

Les også: Benjamin (5) hadde 35 flått

– Denne behandlingen er i strid med nasjonale retningslinjer. Føler du at du risikerer noe ved å ta imot denne behandlingen?

– Jeg risikerer enda mer med å vente, for jeg vet jo at de ikke kommer til å finne ut noe likevel. Dette har ødelagt ett år av livet mitt. Men etter at jeg har fått intravenøs antibiotika så er jeg nesten helt frisk, sier han. Jeg er ikke i tvil om at denne behandlingen fungerer.