Regjeringens forslag til statsbudsjett får hard medfart av bransjen når det kommer til avgiftene på bil. Norsk Elbilforening kaller forslaget et katastrofe. (Foto: Fotomontasje: Ole Martin Lundefaret)
Regjeringens forslag til statsbudsjett får hard medfart av bransjen når det kommer til avgiftene på bil. Norsk Elbilforening kaller forslaget et katastrofe. (Foto: Fotomontasje: Ole Martin Lundefaret)

Slik kan du tjene penger på bruktbil

Les ekspertens råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Benny Christensen er Brooms bilekspert. I "Spør Benny"-seksjonen på broom.no svarer han på alt som har med bil å gjøre.

Her er et av spørsmålene fra siste nettmøte:

Hei Benny! Sammen med en kamerat som er minst like interessert i bil som det jeg er har jeg tenkt litt på å starte med noe som både kan være moro og som kan gi oss ekstra inntekter. Tenker da på kjøp og salg av bil. Vi vil starte helt i det små og bare kjøpe en og en bil og selvfølgelig passe på at vi ikke skaffer oss noen kostnader til noe som helst i starten. Men starte firma slik at vi ikke får problemer med ligningskontoret.

Vi har begge hørt mange historier om hvor mye det går an å tjene hvis man er flink og smart her. Vi skjønner at vi ikke akkurat blir rike over natta og det er ikke meningen heller (men det gjør seff ikke noe hvis vi blir det haha!). Tenkte at du som er bileksperten på Broom kanskje kan gi oss noen gode råd på veien på hvordan vi best starter opp og hva vi skal gjøre/ikke gjøre? Hilsen fra Steffen!

Benny svarer:

Hei Steffen, spennende planer dere har der! Først må jeg si at det er bra dere ikke tror dere blir rike over natta, for det blir dere neppe. Å drive med bruktbil er ikke noe man blir rik i en fei på – og særlig ikke når man starter i det små. Da gjelder det å sette seg godt inn i markedet først, vite hva man driver med – og ikke minst være forberedt på at dette kan bety mye jobb og kanskje dårlig timelønn i starten. Men til gjengjeld driver dere med noe dere liker – og har alle muligheter!

Helt i det små betyr også at man ikke har i nærheten av de utgiftene de som driver større har.

Dere trenger ikke lokaler og absolutt ikke ansatte. I praksis kommer man i dag langt med en PC og en mobiltelefon.

For enkelthets skyld vil jeg anbefale at dere peker dere ut noen bilmodeller som dere vet er relativt lett omsettelige – og så sette dere godt inn i prisbildet på disse. En ting er såkalte "listepriser". Mye mer konkret er hva bilene annonseres for – og hva de til slutt går for.

Her er det bare å følge veldig godt med på rubrikkstedene. Det er lov å spørre selger av biler som er solgt hva de fikk for den til slutt (min erfaring er at mange gjerne svarer på det). Blir en bil solgt fort – da tyder mye på at prisen var "riktig". Biler som står lenge = biler som er priset for høyt.

Jeg kjenner flere som følger ekstremt godt med på enkelte bilmodeller.

De kan se en bil dukke opp på finn.no og si "Den vet jeg at jeg kunne fått 30.000 kroner mer for". Noen av dem driver også litt med kjøp og salg, som en bi-inntekt.

Her handler det om å være kjapp. Ha pengene klare, ringe med en gang og si "jeg tar den". Da går det som regel også an å prute litt, for selger er det naturligvis helt perfekt at bilen blir solgt med en gang. Det er nå også en gang slik at enkelte selgere kjenner prisbildet på sin bil godt, mens andre ikke har peiling overhodet.

LES OGSÅ: Ble lurt trill rundt av bruktbilselger

Få lyst på bilen

Noen har også helt urealistiske forventninger til hva bilen deres er verdt. De priser for høyt – og får null respons. Hvis de da egentlig MÅ selge, kan det fort bli en litt svett situasjon.

Derfor er det smart å følge med på bilene som ikke blir solgt, har de ligget ute lenge nok, er det absolutt lov å komme med et lavt bud. I verste fall får du jo ikke noe mer enn et nei.

En annen viktig ting: Det kan absolutt være mye å hente på å shine bilen skikkelig og lage en knallbra annonse når dere skal re-selge den. Det kryr av møkkete og rotete biler til salgs – ofte i annonser med dårlige bilder og mangelfull tekst. Utvendig vask og polering, rydding og støvsuging innvendig er smart. Ta gode og mange bilder og fortell mest mulig om bilen i teksten.

Lag en annonse som gjør at de som leser den får lyst på bilen – uten å overdrive eller på noen måte lyve. Målet er at de som kan tenke seg en sånn bil får lyst på akkurat den dere selger – da er de gjerne også villige til å betale litt ekstra. Det vil si ren fortjeneste for dere.

Bilkjøp handler som kjent også veldig mye om følelser.

Håper dette kan være gode råd å ta med seg. Men husk at ingen ting kommer av seg selv. Det handler om kunnskap og hardt arbeid – og gjerne litt penger å starte med slik at det ikke blir full krise om dere "bommer" på en bil i starten. Det må man nemlig også ta høyde for...

Lykke til med spennende prosjekt!

Sjekk Brooms bruktbilskole – her får du mange gode råd!

Stort arkiv

Alle spørsmål Benny svarer på, legger seg automatisk inn under de ulike bilmerkene her på broom.no.

Du kan også lese alle svarene på Spør Benny-seksjonen

Velkommen – og lykke til!

LES OGSÅ: – Hjelp, jeg får ikke solgt bilen min

Har du innspill eller erfaringer – skriv inn i kommentarfeltet under: