NY LÅS: Har du kontroll på hvor mange nøkler til boligen din som er i omløp? Hvis ikke, bør du skifte lås mener forsikringsselskap. (Foto: Roald, Berit/NTB Scanpix)
NY LÅS: Har du kontroll på hvor mange nøkler til boligen din som er i omløp? Hvis ikke, bør du skifte lås mener forsikringsselskap. (Foto: Roald, Berit/NTB Scanpix)

Ville du skiftet lås ved boligkjøp?

Svært mange skifter ikke lås når de overtar boligen fra forrige eier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Når du får nøklene fra den forrige eieren, vet du jo ikke om det er flere i omløp, sier Roar Stigum Olsen, pressetalsmann i Tryg forsikring.

Alle burde bytte lås ved kjøp av brukt bolig for å være på den sikre siden, mener han. Man aldri kan vite med sikkerhet hvor mange nøkler som er i omløp.

– Boligen kan ha vært utleid tidligere, nøkler kan ha blitt kopiert - og uvedkommende kan dermed ha tilgang til boligen din.

I en undersøkelse utført av Respons for forsikringsselskapet Tryg, svarte bare halvparten av de spurte at de ville skiftet lås om de skulle kjøpe brukt bolig.

LES OGSÅ: Bulket bilen og stakk av – Rigmor (75) fant synderen selv

Tyvene kan låse seg inn

Stigum Olsen mener dette er urovekkende. Ifølge forsikringsselskapet regner man med at en gjennomsnittlig norsk familie har verdier for opp mot én million kroner i hjemmet sitt.

Likevel er det få som tar bryet med å skifte lås ved boligskifte eller ved tap av nøkkel.

– Det bekymrer oss fordi man utsetter seg for en unødvendig fare for innbrudd - og teknisk sett er det ikke et innbrudd dersom ingen bryter seg inn, sier han.

– Det er jo bare for den som har funnet eller stjålet nøkkelen å gå inn og forsyne seg.

I undersøkelsen svarte kun fire av ti at de ville skiftet lås dersom de mistet nøkkelen. 36 prosent svarte klart nei, at de ikke ville skiftet lås.

TIPS OSS! Har du opplevd innbrudd etter å ha mistet nøklene eller lignende hendelser? Send tips til reporter her.

Skifter sjelden lås

– De fleste av våre kunder skifter lås fordi det er noe galt med låsen, sier Fabian Bruvik hos låsesmeden Heikki Bruvik i Bergen.

Med ti års erfaring innen bransjen kan han bekrefte at de færreste skifter lås ved tap av nøkler eller boligbytte. Han tror folk vurderer risikoen for innbrudd som liten.

– Dersom man mister en nøkkel på gaten eller andre steder, så er det jo ikke så lett for fremmede å finne fram til hvor nøkkelen passer, sier Bruvik.

– Men dersom man har mistet nøklene sammen med lommeboken eller andre ting som gjør at man kan finne ut adressen, så er det nok flere som skifter lås.

LES OGSÅ: Husk reiseforsikringen: Lårhalsbrudd i Antarktis kostet 1,5 millioner

Bruvik sier seg likevel enig i forsikringsselskapets anbefaling om å skifte lås ved boligkjøp.

– Med brukte boliger så vet man jo ikke hvor mange nøkler som er i omløp, så da ville jeg nok ha byttet lås, sier han.

Kan gi avkortning

Og skal vi tro forsikringsselskapet, så burde vi være langt mer opptatt av boligens sikkerhet.

– Vi merker på holdningen til folk at dette ikke er noe som opptar folk, men det burde det. Vår erfaring er at faren for innbrudd er størst de første dagene etter å mistet eller blitt frastjålet nøklene. Deretter avtar det, men faren er ikke over, forteller Stigum Olsen.

LES OGSÅ: Slik arrangerer de bilulykker for å svindle til seg penger

Det er ikke alltid man vet når og hvor man mistet nøklene. Skulle man være så uheldig at uvedkommende tar seg inn med nøkkel, kan man få et forklaringsproblem overfor forsikringsselskapet.

– Det er en vei å gå for å overbevise forsikringsselskapet om at nøkkelen ble stjålet, og du ikke foretok deg noe.

Dersom det ikke er synlige tegn på innbrudd vil forsikringsselskapet tenke at døren har stått åpen, noe som vil bety avkorting i erstatningen.