DRAPSMANN: Den tyske 37-åringen Magnus Gäfgen bortførte og drepte elleve år gamle Jakob von Metzler i Frankfurt i 2002. (Foto: Roessler, AFP/Kammerer, AP)
DRAPSMANN: Den tyske 37-åringen Magnus Gäfgen bortførte og drepte elleve år gamle Jakob von Metzler i Frankfurt i 2002. (Foto: Roessler, AFP/Kammerer, AP)

Tysk barnemorder får erstatning etter torturtrusler under politiavhør

Domstolen i Frankfurt am Main har bestemt at drapsmannen Magnus Gäfgen (37) får over 20.000 kroner i erstatning.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den tyske innenriksministeren Boris Rhein ønsker å godta dommen, meldte nyhetsbyrået AP onsdag kveld.

Dermed får den omstridte erstatningssaken som har pågått siden 2005 sitt endelige punktum.

Drepte elleveåring for penger

Erstatningen har vakt sterke reaksjoner i Tyskland. For ti år siden ble landet rystet av det grusomme drapet på elleve år gamle Jakob von Metzler.

BORTFØRT: Tysk politi under leteaksjonen etter Jakob von Metzler i nærheten av innsjøen Schluechtern nord for Frankfurt i oktober 2002. (Foto: Bernd Kammerer/AP)

Den 27. september i 2002 ble elleveåringen bortført på vei hjem fra skolen. Fire dager senere ble gutten funnet død i en elv seks mil utenfor Frankfurt, delvis avkledt og med kvelningsmerker på halsen.

Jakob von Metzler var sønn av den svært velstående bankmannen Friedrich von Metzler, og Gäfgen krevde – og fikk – rundt åtte millioner kroner i løsepenger av faren. Da han skulle hente løsepengene ble Gäfgen pågrepet av politiet.

Under rettssaken mot ham i 2003 hevdet Gäfgen at han ikke mente å drepe skolegutten. Hans motiv skal ha vært penger, for å finansiere sitt luksusforbruk og imponere sine velstående venner og kjæresten.

– Jeg vet jeg gjorde noe grusomt og jeg skulle ønske jeg ikke hadde gjort det. Men det er umulig, forklarte tiltalte i retten den gang.

Gäfgen ble dømt til livsvarig fengsel for drapet, og ble funnet skyldig i å ha opptrådt usedvanlig grusomt.

LES OGSÅ: Mark (46) pågrepet etter April-forsvinningen

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

I RETTEN: Tysk pressekorps fotograferer barnedrapsmannen Magnus Gäfgen i retten i Frankfurt am Main onsdag. (Foto: Boris Roessler/AFP)

Trodde Jakob var i live

De omtalte torturtruslene som ble fremsatt i politiavhør, førte i sin tid til skarp kritikk av politiet. I avhørene skal politiet ha truet med tortur dersom han ikke fortalte etterforskerne hvor Jakob var.

Politiet trodde på dette tidspunktet at elleveåringen var i live og kunne reddes, og har krevd at truslene måtte sees i lys av dette.

I slutten av 2005 gikk imidlertid den drapsdømte Gäfgen til sak mot den tyske delstaten Hessen og krevde erstatning for truslene om tortur under politiavhør. Han hevdet at truslene, som aldri ble faktisk gjennomført, hadde gitt ham skader.

LES OGSÅ: Mistenkt for drap på April Jones (5)

SØRGER: Broren til den drepte Jakob von Metzler, Franz-Albert (t.v.), hans søster Sylvia (midten) og hennes kjæreste (t.h.) følger lillebrorens kiste til graven i Frankfurt i 2002. (Foto: Oliver Berg/AP)

Likhet for loven

Gäfgen vant fram i første instans og delstaten ble dømt til å betale 3000 euro, tilsvarende rundt 22.740 norske kroner, på grunn av «alvorlige brudd på menneskeverdet». Delstaten nektet å betale og anket saken til lagmannsretten i Frankfurt.

Ifølge nyhetsbyrået AP var det ingen lett avgjørelse for lagmannsretten, men loven var klar, sier de i sin dom.

Politiets trusler er i strid med tysk lovs forbud mot «trusselen om overgrep» og forbud mot å misbruke en varetektsfange fysisk eller følelsesmessig – selv om intensjonen var å spare et barns liv.

I Tyskland er folk sjokkert over barnemorderens kamp mot politiet. De mener Gäfgens kamp i rettsapparatet overskygger det virkelige offeret – den drepte elleve år gamle Jakob.

BORTFØRT OG DREPT: Kondolanseprotokoll for Jakob von Metzler. Den elleve år gamle skolegutten var sønn av en svært velstående bankmann i Frankfurt. Han ble bortført og drept av Magnus Gäfgen i 2002. (Foto: Bernd Kammerer/AP)