Årets første vinterdekktest er klar. Her får du listen over de beste med og uten pigger. Illustrasjonsbilde.
Årets første vinterdekktest er klar. Her får du listen over de beste med og uten pigger. Illustrasjonsbilde.

Dette er de beste vinterdekkene

Nå kommer vinteren – her ser du hvilke dekk du bør ha!

De fleste har i mange dager allerede måttet skrape is av vinduene på bilen – et udiskutabelt tegn på at vinteren er i anmarsj. Da gjelder det å være skodd for snø, slaps og is – også på bilen.

Vi som bor i Norge har såpass ekstreme forhold på vinterstid, at det er viktig å sette finne de vinterdekkene som passer hver enkelt sitt behov.

For å hjelpe til med å navigere i jungelen av ulike alternativer, har Testworld gjennomført en grundig test på vegne av NAF/Motor.

Totalt er 12 piggdekk og ni piggfrie dekk testet – og her kan du se hvilke som kommer best ut.

Det er ikke tatt hensyn til pris i testen, fordi dette vil variere fra forhandler til forhandler – så her er det kun egenskapene som avgjør hvilke dekk som kommer best ut.

Piggdekk

De gode nyhetene er at det i følge Testworld er uvanlig høyt nivå på dekkene i årets test. Men blant piggdekkene er det tre dekk som skiller seg ut. Disse får alle sammen 8,5 poeng – og ikke helt overraskende er det snakk om Continental, Goodyear og Nokian.

Nokian Hakkapeliitta 7 får best poeng på bremsing, akselerasjon og kjøreegenskaper på is – med 10 av 10 mulige på alle tre. Det samme gjør Continental Ice Contact – mens Goodyear Ultra Grip Artic utmerker seg med høye poengsummer på egenskapene på snø.

Topp 5 på piggdekk er:

Continental Conti Ice Contact – 8,5 poeng

Goodyear Ultra Grip Ice Arctic – 8,5 poeng

Nokian Hakkapeliitta 7 – 8,5 poeng

Dunlop Ice Touch – 8,2 poeng

Michelin X-Ice North XIN2 – 8,2 poeng

Piggfritt

Det er naturligvis ganske store forskjeller på pigg- og piggfritt med tanke på egenskapene. De piggfrie dekkene er best på asfalt, mens piggdekk er bedre på is og snø. Så her må du finne ut hvilke egenskaper som er viktigst for dine behov.

Blant de piggfrie dekkene er flere dekk som får god score, men det er Nokian Hakkapeliitta R og Continental ContiViking Contact 5 ligger helt på topp. De ender på 7,5 poeng.

Like bak finner vi Dunlop SP Ice Sport – med 7,4 poeng.

Topp 5 på piggfrie dekk er:

Nokian Hakkapeliitta R – 7,5 poeng

Continental ContiViking Contact 5 – 7,5 poeng

Dunlop SP Ice Sport – 7,4 poeng

Goodyear Ultra Grip Ice – 7,4 poeng

Michelin X-Ice XI2 – 7,3 poeng

Om vinnerne

Dette sier testen om de beste dekkene:

Vinner pigg: Continental Conti Ice Contact:

Et meget godt piggdekk som kombinerer meget godt grep på snø og is med gode resultater på våt og tørr vei. Dekket oppfører seg stabilt og logisk på glatt underlag og styrerpresist i unnamanøvrer. Bremsestrekningen på vått underlag er bra. På sporet vei er dekket litt ustabilt og rullemotstanden er relativt høy.

Vinner piggfritt: Nokian Hakkapeliitta R

Nokian sniker seg så vidt foran tre konkurrenter i kampen om å bli det beste piggfrie dekket. På snø og is har dekket godt grep, med sikker kjørefølelse og det hjelper deg på rett spor igjen hvis du gjør en feil bak rattet. Men Nokian har dårlig retningsstabilitetpå sporet vei og bremser dårlig på våt asfalt. Dekket er stillegående og har lav rullemotstand.

Her finner du hele vinterdekktesten 2012/13

Slik utføres testen

Testen kjøres av profesjonelle dekktestere hos Testworld på deres testanlegg i Ivalo i Finland. Det er Motor i Norge, Aftonbladet og Auto Motor & Sport i Sverige, Tekniikan Mailma i Finland og Autorevuei Russland som betaler testen, velger ut dekkene og bestemmer hvilke egenskaper som skal testes.

Du kan lese resultatene for hver testøvelse her: