VMan P668339_680x383 (Foto: TV 2)
VMan P668339_680x383 (Foto: TV 2)

– Det nærmeste du kommer mafiavirksomhet

Frp ønsker en uavhengig gjennomgang av kjennskap, vennskap og kameraderi i regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ansettelsen av Trond Giskes nære venn og Arbeiderparti-topp Rune Olsø som ny toppsjef i det statlige eiendomsselskapet Entra, er bare toppen av isfjellet, mener Fremskrittspartiet.

Tror Ap møter seg selv i døra

– Det er vel det nærmeste du kommer mafiavirksomhet, sier nestleder Per Sandberg (Frp) til TV 2.

– Det er sterke ord?

– Ja, men jeg tror de fleste forstår hva jeg mener. Eksempelet fra Trondheim er bare ett av mange og vi kan reise rundt i hele landet og se at Arbeiderpartiet har makten i alle ender. Det er uheldig for norsk demokrati. Jeg tror Arbeiderpartiet er i ferd med å møte seg selv i døra, sier Sandberg.

LES OGSÅ: Solhjell settestatsråd for Giske

– Urimelig og feil

Uttalelsene får Arbeiderpartiets nestor på Stortinget, Martin Kolberg, til å se rødt.

– Dette forteller mye om Per Sandbergs behov for å bruke gale og alt for sterke ord. Vi er i Arbeiderpartiet veldig opptatt av ryddighet når det gjelder alle disse forholdene. Disse uttalelsene er av en slik karakter at de får stå for hans regning. Jeg vil ikke gi dem noen flere karakteristikker.

SER RØDT: Martin Kolberg mener Sandberg bruker gale og alt for sterke ord.
SER RØDT: Martin Kolberg mener Sandberg bruker gale og alt for sterke ord.

– Synes du det er urimelig?

– Det er selvfølgelig feil. Jeg synes det er en ordbruk som bare Per Sandberg omgir seg med og som han får ta ansvar for selv.

LES OGSÅ: Hatlen: – Kjente ikke til Fjerdingen og Olsøs vennskap

Vil ha uavhengig gjennomgang

Sandberg mener Entra-saken bare føyer seg inn i rekken av saker der statsråder har blitt erklært inhabile. Han mener vennskap og kjennskap er et så stort problem ast det er på tide med en uavhengig gjennomgang, gjerne i regi av lovavdelingen i Justisdepartementet.

VIL HA UAVHENGIG GJENNOMGANG: Sandberg mener vennskap og kjennskap er et stort problem.
VIL HA UAVHENGIG GJENNOMGANG: Sandberg mener vennskap og kjennskap er et stort problem.

– For at de nå skal prøve å fjerne dette stempelet om å fremstå som en mafia i enkelte sammenhenger, så har jeg foreslått å la lovavdelingen gjennomgå forholdet mellom statsråder og statlig eierskap, så får vi rensket lufta, sier Sandberg.

Solhjell ryddegutt

Etter at Olsøs nære Ap-venn Trond Giske tirsdag erklærte seg inhabil, ble Bård Vegar Solhjell (SV) oppnevnt som regjeringens ryddegutt under et ekstraordinært statsråd på Slottet.

– Jeg må gå inn i saken og se på hva som har skjedd i forbindelse med ansettelsen og se på hvilke grep staten som eier må ta, sier Solhjell til TV 2.

– Nå er det snakk om inhabilitet hos styremedlemmer. Dersom det er inhabilitet, vil det da være en gyldig ansettelse?

RYDDEGUTT: Solhjell skal se på saken.
RYDDEGUTT: Solhjell skal se på saken.

– Vi vil vurdere om styret har fulgt statens regelverk og så har de selv anmodet om at vi går inn i at det ble en konfliktfylt sitausjon rundt ansettelsen. Det vil jeg se nærmere på, sier Solhjell.

Får mange råd

Det mangler ikke på råd til Solhjell, som at fire millioner er for mye i lønn.

- De tallene vi nå har sett er alt for høye, uakseptabelt høye. Det er ikke nødvendig med slik avlønning i den type selskap, sier Martin Kolberg (Ap).

- Han har ikke særlig andre muligheter enn å skifte ut store deler av styret, sier Per-Kristian Foss (H).

Dette er saken:

- Rune Olsø ble ansatt 26. september som administrerende direktør i Entra Eiendom, etter å ha vært konstituert i stillingen siden april.

- Olsøs lønn skulle være omkring 4 millioner kroner. Beløpet har skapt sterke reaksjoner også blant hans partifeller i Trondheim.

- Adresseavisen skrev torsdag at Entra-styret ansatte Olsø uten innstilling i saken, og mot blant annet stemmene til styrets leder og nestleder.

- Høyre har gått sterkt ut mot ansettelsen av Olsø, og ønsker at den reverseres.

Rune Olsø og Trond Giske. (Foto: TV 2 / Scanpix)
Rune Olsø og Trond Giske. (Foto: TV 2 / Scanpix)

- Lørdag refererte Adresseavisen til kilder som omtaler Olsø og Ketil Fjerdingen som venner. Jusprofessor Fridthjof Bernt sa at ansettelsen av Olsø kan være ugyldig, dersom de er venner.

- Næringsminister Trond Giske har erklært seg inhabil i spørsmål om Olsøs ansettelsesforhold.

- Flertallet i Entra-styret opplyste fredag at de fortsatt mener Olsø var den best kvalifiserte kandidaten til jobben som adm. dir. i det statlige eiendomsselskapet.

(fra adressa.no)