Dronning Sonja besøkte Barneklinikken på Ullevaal sykehus i Oslo torsdag.  (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)
Dronning Sonja besøkte Barneklinikken på Ullevaal sykehus i Oslo torsdag. (Foto: Åserud, Lise/SCANPIX)

Sonja snakker ut om søsterens selvmord for første gang

– Dette preget naturlig nok Sonja sterkt.

I biografien «Dronningen» skriver Ingar Sletten Kolloen om flere dramatiske hendelser fra dronning Sonjas liv. Blant annet snakker dronningen for første gang ut om søsteren Grys selvmord.

Les også: Dronning Sonja mistet storebror i båtulykke

Søsteren tok selvmord

Kronprinsesse Sonja var åtte uker på vei da Gry Henriksen valgte å ta sitt liv i 1970. Kort tid etter spontanaborterte dronning Sonja.

Gry etterlot seg fire barn, tre av dem var mindreårige. Selv var Gry 46 år gammel da hun valgte å avslutte sitt eget liv. Lillesøster Sonja var 33 år gammel.

I boken «Dronningen» snakker Sonja ut om den dramatiske hendelsen for første gang.

«Som alle andre i familien grublet også jeg over om jeg kunne ha gjort mer for Gry. Og svaret var alltid det samme: Ja, det er alltid mer man kunne ha gjort», heter det i boken.

«Gry hadde giftet seg, blitt mor til to, skilt seg, giftet seg på ny, og fått ytterligere to barn. Hun hadde alt å leve for», skriver forfatter Sletten Kolloen.

Les også: Kronprins Haakon skulle kidnappes i Tanzania

Sterkt preget

– Storesøsteren Gry Henriksens brå bortgang i april 1970 preget naturlig nok Sonja sterkt. Hun mistet faktisk sitt første barn i kjølvannet av søsterens død. Mange av oss har kjent til at Gry den gang "selv valgte å avslutte sitt liv", som det står i boken. Det står stor respekt av at Sonja nå selv velger å være åpen om dette, sier kongehusekspert Kjell Arne Totland til «God kveld Norge».

«Kronprinsesse Sonja hadde hjulpet til med å få søsteren under behandling på Modum Bads Nervesanatorium. En av legene antydet at hun trengte å bearbeide traumer hun hadde pådratt seg under krigen», heter det i boken.

To spontanaborter

I boken omtales også to hendelser da Sonja mistet sine ufødte barn.

Kongehusekspert Kjell Arne Totland har fått boken, og mener det ikke er en nyhet at dronningen hadde to spontanaborter.

– Det har vært kjent i alle år at daværende kronprinsesse Sonja spontanaborterte to ganger på 70- tallet. Første gang var i 1970, og jeg husker at ukebladene kom ut med nyheten etter at hun hadde mistet det i juli. Og at det derfor var beklagelser fra bladforlagene på dører og vinduer hos bladforhandlerne, sier Kjell Arne Totland til «God kveld Norge».

Les mer: Dronningens aborter ingen nyhet