ERSTATTER GISKE: Bård Vegar Solhjell (Sv) erstatter næringsminister Trond Giske i Entra-saken. Giske er inhabil på grunn av sitt vennskap med den nyansatte Entra-lederen Rune Olsø. (Foto: Scanpix)
ERSTATTER GISKE: Bård Vegar Solhjell (Sv) erstatter næringsminister Trond Giske i Entra-saken. Giske er inhabil på grunn av sitt vennskap med den nyansatte Entra-lederen Rune Olsø. (Foto: Scanpix)

Solhjell settestatsråd for Giske

Ble oppnevnt under ekstraordinært statsråd på Slottet tirsdag.

Næringsminister Trond Giske (Ap) erklærte seg inhabil i forbindelse med ansettelsen av den nære vennen og partifellen Rune Olsø som ny leder i det statlige eiendomsselskapet Entra.

Regjeringen planla å oppnevne settestatsråd under det ordinære statsrådet fredag, men oppnevnelsen av miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV) skjedde under et eksatraordinært statsråd på Slottet tirsdag.

Allerede i mai skal mindretallet i Entra-styret ha forsøkt å ansette Rune Olsø som toppsjef, uten andre aktuelle kandidater. Saken ble utsatt fordi flertallet i styret satte foten ned.

Ville ha Olsø

I mai prøvde styremedlemmene Ottar Brage Guttelvik, tidligere statssekretær for Ap, sammen med Ketil Fjerdingen, å få styret med på å ansette Olsø, som da nylig var konstituert som toppsjef i selskapet.

Det forteller kilder som har vært nær ansettelsesprosessen til Adresseavisen.

Ifølge avisen reagerte daværende styreleder Grace Reksten Skaugen, nestleder Martin Mæland, styremedlem Ida Helliesen og den ene av de to ansattes representanter i styret kraftig på at ansettelsen av toppsjef skulle avgjøres over bordet – uten at det var gjennomført en grundig ansettelsesprosess i forkant.

Rune Olsø og Trond Giske. (Foto: TV 2 / Scanpix)

Inhabil statsråd

Da hodejegerfirmaet Korn/Ferry i august presenterte sin liste, var ikke Rune Olsø en av de anbefalte kandidatene.

26. september var det likevel han som ble ny toppsjef i Entra, ved hjelp av et knapt flertall i styret. Mindretallet, blant dem styreleder Siri Hatlen, har tatt saken opp med selskapets eier, Nærings- og handelsdepartementet.

Dette er saken:

- Rune Olsø ble ansatt 26. september som administrerende direktør i Entra Eiendom, etter å ha vært konstituert i stillingen siden april.

- Olsøs lønn skulle være omkring 4 millioner kroner. Beløpet har skapt sterke reaksjoner også blant hans partifeller i Trondheim.

- Adresseavisen skrev torsdag at Entra-styret ansatte Olsø uten innstilling i saken, og mot blant annet stemmene til styrets leder og nestleder.

- Høyre har gått sterkt ut mot ansettelsen av Olsø, og ønsker at den reverseres.

- Lørdag refererte Adresseavisen kilder som omtaler Olsø og Ketil Fjerdingen som venner. Jusprofessor Fridthjof Bernt sa at ansettelsen av Olsø kan være ugyldig, dersom de er venner.

- Næringsminister Trond Giske har erklært seg inhabil i spørsmål om Olsøs ansettelsesforhold. Settestatsråd i saken oppnevnes i statsråd 9. oktober.

- Flertallet i Entra-styret opplyste fredag at de fortsatt mener Olsø var den best kvalifiserte kandidaten til jobben som adm. dir. i det statlige eiendomsselskapet.

(fra adressa.no)