BRUKER PENGER: Svenske Anders Borg gir gass og møter finanskrisen med å bruke mer penger.  (Foto: TV 2)
BRUKER PENGER: Svenske Anders Borg gir gass og møter finanskrisen med å bruke mer penger. (Foto: TV 2)

Her er Europas beste finansminister

Svenske Anders Borg gir gass og møter finanskrisen med å bruke mer penger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mens finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) mandag la frem et statsbudsjett der han bruker 26 milliarder oljekroner mindre enn handlingsregelen åpner for, har den svenske regjeringen lagt frem et ekspansivt budsjett med store påplusninger.

– Har vært forsiktige

Med hestehale og ring i øret styrer Anders Borg svensk økonomi gjennom finanskrisen. Han er kåret til den beste finansministeren i Europa av Financial Times, og representerer partiet Moderaterna som er Høyres søsterparti i Sverige.

LES OGSÅ: Skuffede kommuner – trass i mer i frie midler

– Gitt vår sterke situasjon så har vi vært forsiktige i flere år og dermed skapt oss ressurser til å kunne agere med en viss kraft for å skape ressurser i Sverige, sier Sveriges finansminister Anders Borg til TV 2.

– Hva er grunnen til at dere ser mer optimistisk på fremtiden?

– Når vi fatter beslutninger gjør vi en helheltsvurdering. Vårt bilde er at det finnes alvorlige uromomenter i verdensøkonomien, da legger vi en politikk som legger grunn for at vi skal ha litt bedre forutsetninger for jobb i Sverige. Da handler det om infrastruktur, selskapsskatt og forskning som gjør det litt mer attraktivt å produsere i Sverige.

Satser mer

Mens det norske statsbudsjettet er nøytralt la den svenske regjeringen frem et ekspensivt budsjett for noen uker siden. De spår at bruttonasjonalproduktet vil øke fra 1,6 prosent i år til 2,7 prosent neste år og videre til 3,7 prosent i 2014.

LES OGSÅ: Faremo vil ha sterkere ledere i politiet

– Vi har blant de sterkeste offentlige finansene i EU og i den situasjonen velger vi å beskytte svensk økonomi, sier Borg.

Færre mørke skyver

Selv om den svenske regjeringen er svært bekymret for finanskrisen, ser tegn til bedring og tror at på en langsom gjeninnhenting som vil bidra til økt eksport.

– Vi er bekymret over situasjonen i eurosonen, men håper at verdensøkonomien snart peker oppover også her i Europa, sier leder av finanskomiteen i den svenske Riksdagen, Anna Kinberg Batra til TV 2.

– Hvorfor vurderer dere og den norske regjeringen situasjonen ulikt?

– Du må spørre den norske regjeringen om deres bedømmelse av situasjonen. Våre eksperter både regjeringen og andre ser alvorlig på situasjonen I Europa men håper samtidig at Europa kommer ut av krisen, sier Batra.

LES OGSÅ: Skuffede kommuner – trass i mer i frie midler

Mer til samferdsel

Den norske regjeringen skryter av rekordstore bevilgninger og hevder at de innfrir sine egne løfter i Nasjonal Transportplan, selv om talltabellene avslører at løftene ikke er innfridd til invetseringer i vei og jernbane.

I Sverige øker bevilgningene til samferdselsformål enda mer, selv om de ikke har en eneste oljekrone på budsjettet.

– Vi har ingen olje i Sverige så vi får arbeide og slite i stedet, sier finansminister Anders Borg.

LES OGSÅ: Slik påvirker statsbudsjettet lommeboken din

Se finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) svare:

665197