heskey
heskey

Emile Heskey – fra supertalent til kulthelt

– Vi visste alle at han ikke var en naturlig målscorer, men han hadde alt annet.

Han er 34 år nå, Emile William Ivanhoe Heskey. En gang var han supertalentet som ble spådd en eventyrlig karrière, nå er han mest av alt en vits.

En god vits riktignok, men like fullt en vits - og veien fra supertalent til kulthelt har vært lang for spilleren som søndag debuterte for Newcastle Jets med et 0-2-tap for Adelaide i australsk A-league.

Se et skråblikk på debutkampen i videovinduet over!

Les også: Bestemt Emile Heskey etter overgangen til A-League: – Jeg kommer til å score mål

Heskey ble født i Leicester den 11. januar 1978, og selv om han mest av alt er kjent for det han har klart og det han ikke har klart på fotballbanen, så kom hans første tv-opptreden i en helt annen sammenheng.

11 år gammel var nemlig Emile, eller Emily som han kalles i innledningen, med på «The Emu challenge» på tv-programmet «The Rod Hull and Emu Show».

Hvordan det gikk ser du her:

RzIUu8ORbzY

– Vi visste at han ikke var en naturlig målscorer
Elleve år gammel var han også allerede blitt Leicester-spiller. Heskey var ni år da han begynte å spille for klubben der han fikk sitt gjennombrudd, og den 8. mars 1995 - 17 år gammel - fikk han sin Premier League-debut mot QPR.

SLO GJENNOM I LEICESTER: Emile Heskey var regnet som et supertalent i barndomsklubben. (Foto: ALASTAIR GRANT/AP)
SLO GJENNOM I LEICESTER: Emile Heskey var regnet som et supertalent i barndomsklubben. (Foto: ALASTAIR GRANT/AP)

Det var også det han fikk av spilletid i ligaen den sesongen, som endte med nedrykk for Leicester. Men det var også begynnelsen på en æra.

På nest høyeste nivå ble det sju mål på 30 kamper for Heskey, og i desember 1995 overtok Martin O’Neill som Leicester-manager. Han ledet klubben tilbake til Premier League, og i 1996/97-sesongen scoret Heskey ti mål på 35 ligakamper.

Tidligere Leicester-forsvarer Matt Elliott mener O’Neill var den perfekte match for unge Heskey.

– Martin var perfekt for ham da han var ung, for han bygde hele tiden selvtilliten hans. Vi visste alle at han ikke var en naturlig målscorer, men han hadde alt annet. Så selv om han bommet på åpent mål tre ganger ville Martin bare si til ham hvor godt han hadde gjort det på alle andre måter, sa Elliott i et Daily Mirror-intervju i 2009.

Les også: Her går det opp for Alex Ferguson at mentoren har kollapset: – Han sa bare «Jock er død», så var det stillhet

«Du er en skam, kom deg hjem!»
Men 1996/-97-sesongen bød ikke bare på Premier League-gjennombruddet. Det var også da Heskey sikret seg karrièrens første store tittel i en alder av 19 år.

Leicester møtte Middlesbrough i ligacupfinalen, og Heskey spilte en avgjørende rolle for at laget hans til slutt kunne løfte pokalen. Etter to målløse omganger sendte sølvreven Fabrizio Ravanelli Middlesbrough i føringen i første ekstraomgang, men i det 118. minutt var det Heskeys tur.

Etter først å ha headet ballen i tverrliggeren var Heskey våkent fremme og pirket inn 1-1, og dermed sto det uavgjort etter ekstraomgangene. Nå betyr det straffesparkkonkurranse, men den gang betød det omkamp. Også da endte det 0-0 etter ordinær tid, men i ekstraomgangene sørget en flott volleyscoring av Steve Claridge for at Heskey og Leicester kunne løfte trofeet.

Og feiringen ble i meste laget for 19-åringen.

– Jeg tror ikke Emile drikker mye nå heller, men den gangen rørte han ikke alkohol. Etter å ha vunnet ligacupfinalen på Hillsborough ble vi satt rett på bussen, men det var så mye trafikk at det tok tre timer å komme tilbake til Leicester. Det ble konsumert en god del champagne, og noen overbeviste Emile om å prøve litt. Da vi parkerte ved Filbert Street (som var Leicesters hjemmebane på den tiden, journ.anm.) var han full, forteller Matt Elliott.

– Det var morsomt å se den massive kroppen snuble rundt, og jeg måtte hjelpe ham unna treneren. Da hadde også faren hans dukket opp. Tyrone Heskey var en stor kar selv, og han var kjent for å ha ansvaret for sikkerheten på nattklubber rundt om i Leicester. Han bare så på sønnen sin og sa «du er en skam, kom deg hjem!» Emile så opp og sa «åh pappa, jeg vil være her for mottakelsen». Men han fikk beskjed om ikke å svare sin far før han ble satt inn i bilen og kjørt vekk, forteller Elliott.

27. februar 2000 spilte Emile Heskey en av sine siste kamper for Leicester, da Tranmere ble slått 2-1 i ligacupfinalen etter to mål av nevnte Matt Elliott.

Rekordsignering for Liverpool

GLANSDAGENE: Emile Heskeys første sesong i Liverpool var karrierens beste. (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)
GLANSDAGENE: Emile Heskeys første sesong i Liverpool var karrierens beste. (Foto: Mike Egerton/Pa Photos)

Dette var før overgangsvinduet ble slik vi kjenner det i dag, og den 10. mars samme sesong ble Heskey Liverpool-spiller. 22 år gammel dro han til Anfield for elleve millioner pund, noe som den gang var klubbrekord for Liverpool. Uten at det så ut til å bry Heskey.

– Jeg vil bare spille fotball, sa han til BBC da han ble konfrontert med den høye overgangssummen.

Allerede da han var i Leicester var Heskeys evner foran mål blitt et tema, men Liverpool-manager Gérard Houllier hadde ingen betenkeligheter.

– Du henter ikke spillere etter antall mål de scorer, men etter den rollen de kan spille for laget, sa Houllier, som også påpekte at de hadde kjøpt en landslagsspiller.

Heskey debuterte for England i april 1999 og fikk sin første landskamp fra start fire dager før han var med på å ta sin andre ligacuptriumf med Leicester.

Og det startet så bra i Liverpool for Heskey. Hans første hele sesong i klubben ble den mest suksessfulle og målrike i hans karrière.

Heskey scoret 14 mål i Premier League da Liverpool endte på tredjeplass, og han scoret 22 mål totalt da han var med på å hjelpe Liverpool til «the treble» - FA-cupen, ligacupen og UEFA-cupen.

De neste sesongene gikk det tråere for Heskey, og før 2004/05-sesongen gikk han til Birmingham. Han scoret ti mål i sin første sesong der, og det skulle bli siste gang han scoret tosifret i Premier League.

Les også: Her gjør Ronaldinho som Cleverley – og tar til tårene

– Jeg har klart å beholde forstanden
Året etter ble det bare fire mål da Birmingham rykket ned, og Heskey gikk videre til Wigan. Der spilte han i to og en halv sesong, før Premier League-karrieren ble avsluttet med tre og et halvt år med bomskudd på Villa Park.

KARRIEREFALLET: Heskey var ingen suksess i Aston Villa. (Foto: David Davies/Pa Photos)
KARRIEREFALLET: Heskey var ingen suksess i Aston Villa. (Foto: David Davies/Pa Photos)

For det er bomskuddene han huskes for nå. Han har fått høre det overalt han har spilt, og ikke minst har han fått høre det gjennom sin elleve år lang England-karrière.

Hans sju mål på 62 landskamper imponerer ingen, og Heskey ble utsatt for massiv kritikk da han spilte sitt siste internasjonale mesterskap for England i VM 2010. Etter mesterskapet trakk han seg fra landslaget, og i et intervju med Daily Mirror seinere samme år fortalte han at han ikke lar seg påvirke av kritikken.

– Du må holde deg selv oppe, fotballen har en masse opp- og nedturer. Jeg har hatt dem gjennom hele min karrière. Og jeg har klart å beholde forstanden, så det er alt man kan be om. Jeg vet ikke helt hvordan jeg har klart det - mange barn! Det er sannsynligvis én måte å gjøre det på, sa fembarnsfaren.

Les også: Engelsk studie: – Fargede spillere utsettes for diskriminering fra dommerne

Vitser og YouTube-hits
Men selv om han ga seg på landslaget sluttet ikke Heskey-vitsene å komme. Angriperen har blitt en kultfigur ved hjelp av blant annet hårreisende bomskudd, twittervitser og YouTube.

Her er noen eksempler på hvordan det vitses med stakkars Heskey.

«Bin Laden er død! Drept av et streifskudd fra Emile Heskey.»

«Hvordan forvirre Emile Heskey? Gi ham en fotball.»

«En fange på Death Row i Utah har fått lov å velge henrettelse ved skyting. Han valgte Heskey til å skyte.»

Og er her er en av den uoversettelige typen, men som like fullt er av det fornøyelige slaget for dem som liker å ha det moro på Heskeys bekostning:

«Emile plans to open a pub when he retires – because he’s great at putting shots over the bar.»

YouTube-fenomenet KSIOlajidebt har gjentatte ganger hatt det moro med Heskey, og blant annet har et par av hans «hyllestvideoer» til angriperen blitt sett rundt 2,5 millioner ganger.

Du kan se en av dem under (artikkelen fortsetter under videoen):

qWP-z4O8Ddo

– Har begynt å håpe at han gjør det bra
FC Footballs Thomas Aune har nå gått over til å håpe at Heskey skal begynne å banke inn mål igjen.

62 LANDSKAMPER - SJU MÅL: Mange mener Emile Heskeys England-statistikk er hoderystende dårlig. (Foto: Simon Galloway/Pa Photos)
62 LANDSKAMPER - SJU MÅL: Mange mener Emile Heskeys England-statistikk er hoderystende dårlig. (Foto: Simon Galloway/Pa Photos)

– Jeg har lenge vært frustrert over ham, og nå har det bikket litt over til en blanding av at man synes synd på ham og blir litt glad i ham. Jeg har begynt å håpe at han gjør det bra, sier Aune, og legger til:

– Det hadde vært litt gøy om han plutselig ble litt helt i Australia.

– Hva gjør Heskey til kulthelt?

– Det er fallet. Han hadde en periode i Liverpool hvor han var dritgod og scoret masse mål. Etter det har han scoret veldig lite, men han har fortsatt å være landslagsspiller for England, og han har den mest elendige scoringsstatistikken. Han har scoret færre landslagsmål enn en keeper som Chilavert, påpeker Aune.

José Luis Chilavert scoret åtte mål på 74 landskamper for Paraguay, mot Heskeys sju på 62 landskamper for England.

– Og så må han ha blitt dårligere på avslutninger, det er ikke så veldig farlig med Heskey som har ballen på 18 meter lenger. Det må ha gått ut over selvtilliten hans også, men jeg håper liksom litt at han gjør det bedre, fortsetter Aune.

– Uregelmessig fryktinngytende
Scott Anthony i The Guardian summerte opp sin mening om Emile Heskey strålende i 2007, minuset er selvsagt at siden den gang har Heskey hatt fem år med en fortsatt nedadgående kurve.

– Heskey vendte det andre kinnet til da all hetsen kom. En fundamental godhet kan være hans problem. Fysisk ligner han Didier Drogba, men der Drogba er briljant, nådeløs og kynisk, ser Heskey ofte unnskyldende, forfjamset og ganske rådvill ut, skriver han.

Men oppfatt det ikke som slakt av den grunn.

– Opp gjennom årene har Premier League hatt en overflod av spillere som kun har hatt én god sesong. Som en kontrast har Heskey vært uregelmessig fryktinngytende i over ti år. Han vet kanskje ikke hvor, når eller hvorfor han kommer til å gjøre noe briljant, men han har i det minste evnen til å gjøre det. Heskey er en sjeldenhet, og det er på tide at han får litt respekt.

Hva synes du om Emile Heskey? Fortell hva du liker best ved kulthelten i kommentarfeltet under!

Kilder: The Guardian, Daily Mirror, thisisleicestershire.co.uk, BBC, The Sun, Wikipedia, YouTube.