Politiet på Lillehammer gjorde ulvolige opptak av en samtale mellom Mette Yvonne Larsen og hennes klient Rune Øygard, som er tiltalt for overgrep mot en mindreårig jente.

Opptaket ble gjort etter et avhør og politiet ville ifølge Larsen først ikke slette det. Forsvareren sier at dette er en av flere årsaker til at hun har rådet Øygard til ikke å forklare seg mer for politiet.

Rune Øygard har blitt kritisert fordi han lenge har nektet å la seg avhøre av politiet i forbindelse med tiltalen om gjentatte samleier med en mindreårig jente.

Forsvareren hans forklarer nå hvorfor. Hun har rådet ham til å tie fordi hun mener politiet har gjennomført en forutinntatt etterforskning, og at de brøt loven tidlig i saken.

– En vanskelig situasjon

– Vi opplevde at en fortrolig samtale mellom meg og Øygard ble avlyttet, den ble tatt opp på bånd. Dette oppdaget jeg ved en tilfeldighet, og jeg måtte bruke litt autoritet for å få samtalen slettet, sier Mette Yvonne Larsen til TV 2.

Forsvareren sier det oppsto en uenighet med politiet

– Det virket som om etterforskeren ikke ville slette den der og da, han ville vente med å gjøre det til senere. Da sa jeg at da har vi forsåvidt valget mellom at jeg tar med meg opptakeren eller at man sletter opptaket. Da ble det til slutt slettet, sier Larsen.

Øygard var vitne til opptrinnet.

– Det ble en vanskelig situasjon, og det ble i ettertid vanskelig å tenke at de hadde den objektivitet som de burde hatt, sier Mette Yvonne Larsen.

Statsadvokat Thorbjørn Klundseter sier de raskt ryddet opp i dette.

– Dette opptaket ble gjort ved en feil, og så ble det slettet da man ble oppmerksom på at det hadde skjedd. Det er uheldig at det skjedde, sier Klundseter til TV 2.

Men det er mer. Larsen sier hun har orientert politiet om at de har skrevet partiske kommentarer i bevismaterialet.

– Det vi så, var at de blant annet la inn sine egne kommentarer på bilder og bevismateriale som åpenbart var i strid med objektivitetskravet i straffeprosessloven, sier Øygards forsvarer.

– Det er vanskelig å beklage det, all den tid man sa fra om det straks man ble oppmerksom på det, sier Klundseter.