alpe d'huez
alpe d'huez

Johan Kaggestad hilser Tour de France-avslutning på Alpe d'Huez velkommen

Men sykkeleksperten er skeptisk til om ryktene at arrangøren dropper Champs Élysées stemmer.

Ifølge den belgiske dagsavisen Het Nieuwsblad kan tradisjonen med at siste etappe i Tour de France har målgang på den ærverdige avenyen Champs Élysées i Paris være over, skriver Procycling.no.

Champs Élysées har vært arena for den endelige målgangen i etapperittet helt siden 1975, men nå skiverden belgiske avisen at Tour de France-arrangør ASO vurderer å droppe tradisjonen neste år, og isteden gå for endelig sluttstrek på toppen av Alpe d' Huez.

Alpe d'Huez er et av rittets mest sagnomsuste fjell, og tidligere i høst viste påståtte lekkasjer at rytterne skal sykle opp fjellet to ganger i løpet av en dag i sykkelrittet.

Avisen viser til kilder internt i ASO, men har ikke kommet med sitater i saken.

Les også: Tour-løypen er lekket: – Det blir et skuespill sykkelsporten aldri har sett maken til

Positiv Kaggestad
TV 2s sykkelekspert Johan Kaggestad er mer skeptisk til ryktene som dukker opp nå, men sier han er positiv til tanken om å avslutte treukersrittet på Alpe d'Huez.

– Jeg tror det skal mye til at de kutter den folkefesten som er på Champs Elysees, sier Kaggestad og viser til at Tour de France har hatt Paris som målby i alle utgavene av etapperittet – også før målgangen ble lagt til paradegaten i den franske hovedstaden.

– Men Tour de France blir minst like spektakulært, og en minst like stor folkefest på siste etappe om det blir på Alpe d' Huez.

– En ekstra konkurransedag
Tour de France er i utgangspunktet en sammenlagtkonkurranse der vinneren er den som får minst totaltid.

Alpe
  d Huez 2004 (Foto: CHRISTOPHE ENA/AP)
Alpe d Huez 2004 (Foto: CHRISTOPHE ENA/AP)
Sisteetappen slik den har fungert de siste årene har vært en ren parademarsj for sammenlagtvinneren, før det er spurterne som har gjort opp om den prestisjetunge etappeseieren.

– Jeg mener jo at en konkurranse skal vare helt til du går i mål. Tour de France er en sammenlagtkonkurranse, men den siste etappen slik det har vært har ingenting med det å gjøre, sier Kaggestad til tv2.no.

– Etappeseire, klatretrøyen, spurttrøyen og ungdomstrøyen er helt underordnet i Tour de France. Det er sykkelens forse som idrett at det er så mange ulike muligheter til å vinne, det er flate etapper, klatreetapper, tempoetapper og kuperte ritt. Det gjør at forskjellige typer ryttere kan vinne – men selve Tour de France er for sammenlagtkanonene, mener sykkeleksperten.

En bakke som skiller
Stigningen opp Alpe d'Huez er 13,8 kilometer lang, kjennemerkes av de 21 serpentinsvingene, og har en gjennomsnittlig stigning på 8,1 %.

Under en bakketempo opp fjellet i 2004 slo Lance Armstrong Jan Ullrich med 1 minutt og 1 sekund og Ivan Basso som tok andreplassen sammenlagt det året med 2 minutter og 23 sekunder. Det betyr at ledelsen skal være ganske stor før en seier er sikret på vei inn i bakken.

Med en eventuell innføring av en målgang på en fjelltopp, enten det er i form av bakketempo eller som en vanlig fellesstart, vil man i realiteten få en ekstra konkurransedag i sammendraget.

Kaggestad ser få problemer med å endre på strukturen, utover for de som er glad i tradisjoner.

– Det har ikke noe å si for Tour de France som etapperitt, og vil ikke miste noe av posisjonen sin selv om de endrer målsted, tror Kaggestad.

ASO offentliggjør neste års løypeprofil med startsteder og målbyer 24. oktober.