JUKSER: Psykologer og pasienter hevder det blir jukset over hele landet. Helseministeren lover likevel ingen gransking. (Foto: TV 2)
JUKSER: Psykologer og pasienter hevder det blir jukset over hele landet. Helseministeren lover likevel ingen gransking. (Foto: TV 2)

Nå krever psykologer og pasienter gransking av ventelistejukset

Psykologforeningen hevder det blir jukset med ventelister over hele landet. Helseministeren lover ingenting.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Anders Skuterud er fagleder i Norsk Psykologforening og representerer 7000 psykologer. Han slår nå nasjonal alarm om triksing med ventelistene i psykiatrien.

– Vi har hørt eksempler på at dette skjer i hele landet, sier Skuterud.

Varslingen skjer etter at TV 2 Nyhetene i forrige uke avdekket ulovlig triksing med ventelistene ved sykehuset Innlandet, for å skjule at behandlingsfristene for pasienter brytes.

Triksingen har skjedd ved at den første vurderingstimen pasientene skal ha, kalles start av behandling, selv om det ikke er det.

– Juks skjer flere plasser

Dermed har pasientene blitt stående på månedslange hemmelige ventelister. Og sykehuset har sluppet unna kravet om å betale for privat behandling når fristene brytes.

– Uregelmessighet ved ventelister skjer mange flere steder enn ved sykehuset Innlandet, hevder han.

– Og dette er tilbakemeldinger dere får fra deres medlemmer?

– Ja.

Bekymringsmeldingene handler om bruk av samme triksemetode som ved sykehuset Innlandet, og andre finurlige metoder. Som for eksempel at behandling avsluttes uforsvarlig tidlig, for å unngå at frister brytes i de lange køene TV 2 har fortalt om.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VENTET OG VENTET: - Etter et år ble jeg kalt inn til gruppeterapi, hvor det ikke møtte noen. Da ble den gruppen nedlagt, noe som førte til at jeg ble ført over på en ny venteliste, sier Asle Mostue Haugom.

– Vi har også hørt at pasienter som uteblir fra en time, ikke er blitt kontaktet for en ny time. Selv om det er indikasjoner om at det burde ha skjedd, sier han.

– Vi har også hørt om at henvisninger er sendt tilbake der det er et tvilsomt grunnlag for det, legger Skuterud til.

Han sier psykologer presses til triksing på grunn av for dårlig behandlingskapasitet ved sykehusene.

– Det er et svik mot pasientene. Det er ikke noe annet å si om det. Det skal ikke forekomme, sier han.

Asle ventet 15 måneder i kø

– Jeg vet om flere som står i fare for å ta sitt eget liv. Jeg vet også om flere som har tatt sitt eget liv i perioden de har ventet på behandling, sier Asle Mostue Haugom.

Selv ventet Haugom, som har en bipolar lidelse, 15 måneder fra han ble henvist til gruppeterapi ved det distriktspsykiatriske senteret i Gjøvik til han fikk behandling.

– Jeg ble først kalt inn til en samtale der det ble bestemt hvilke type gruppe jeg skulle inn i, hvorpå det skjedde ingenting, sier han.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

KØ: Køene er lange, og mange tar livet sitt før de kommer til behandling. (Foto: TV 2)

– Etter et år ble jeg kalt inn til gruppeterapi, hvor det ikke møtte noen. Da ble den gruppen nedlagt, noe som førte til at jeg ble ført over på en ny venteliste, sier han.

Nå krever han at helseministeren rydder opp i ventelistetriksingen.

– Det må til en ordentlig granskning fra topp til bunns, for å finne ut om dette er så systematisk som det virker. Om det er det, da er det helt forferdelig for alle pasienter det rammer, sier han.

Helseministeren: – Må ta det på alvor

Også psykologene ber nå helseministeren ta varselet deres på alvor og iverksette granskning.

– Jeg er helt sikker på at de vil finne ureglementerte forhold på ulike foretak, om en gikk inn og gransket ventelistene.

Støre sier de skal se nærmere på påstandene.

– Om det stemmer er det alvorlig, men jeg må være litt varsom og si at det faktisk skjer. Jeg kan ikke gå god for at det er bevisst triksing som foregår. Men de påstandene må vi ta på alvor og sjekke nærmere opp i, sier han.