(Foto: TV 2)
(Foto: TV 2)

Jentas eks-lærere vitner mot henne i Øygard-saken

To tidligere lærere av jenta som Rune Øygard er tiltalt for å ha forgrepet seg på, mener hun tidligere har utsatt dem for falske beskyldninger.

Flere vitner som er innkalt til rettssaken mot tidligere Vågå-ordfører, Rune Øygard (Ap), mener de er blitt utsatt for uriktige beskyldninger fra den fornærmede jenta og hennes familie. To av disse vitnene er lærere.

De skal ha blitt beskyldt for å ha gjort tilnærmelser overfor henne.

Det knytter seg stor spenning til rettssaken mot Øygard som er tiltalt for en serie samleier med en mindreårig jente, første gang da hun var 13 år gammel. Øygard har hele veien hevdet han var uskyldig. TV2 vet nå mer om hva som vil skje i rettssalen på Lillehammer fra tirsdag i neste uke.

Lærere vitner

Gjennom undersøkelser har vi fått bekreftet at det er kalt inn to lærere der den fornærmede jenta har gått på skole som vitner. De vil forklare at de skal ha blitt utsatt for uriktige beskyldninger fra jenta og hennes familie.

Det skal ha blitt påstått at de har vært for fysisk nærgående og gjort tilnærmelser overfor henne. Ved minst et tilfelle skal rektor ved skolen ha blitt koblet inn. Rektoren møter også som vitne.

Jentas bistandsadvokat, Nina Bråthen Hjortdal, sier hun er kjent med at det kommer vitner som vil beskylde hennes klient for å ha kommet med uriktige opplysninger.

IKKE ØDELEGGENDE: Jentas bistandsadvokat, Nina Bråhen Hjortdal, er kjent med at vitnene kommer i retten, men tror ikke det vil ødelegge hennes sak. (Foto: TV 2)

– Jeg vil ikke kommentere hva de enkelte vitnene skal forklare seg om i retten, for det skal skje i retten. At det skal ha kommet slike beskyldninger mot fornærmede er ikke noe nytt.

– Hvordan vil det påvirke din klients troverdighet?

– Det tror jeg ikke vil være ødeleggende for hennes sak

– Men hva er dette for noe?

– Det vil jeg ikke kommentere. Dere må vente til rettssaken og så vil dette bli fullt opplyst, sier bistandsadvokaten til TV2.

Feilaktige beskyldninger

De to lærerne har vært inne til politiavhør. Og TV2 er også kjent med at det er innstevnet andre vitner som mener seg utsatt for feilaktige beskyldninger. Rune Øygards advokat, Mette Yvonne Larsen, sier hun ikke har noen kommentarer til TV2s opplysninger.

Statsadvokat, Thorbjørn Klundseter, som mener den nå 16 år gamle jentas forklaringer er svært troverdige, vil heller ikke uttale seg til TV2.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

VITNER MOT FORNÆRMEDE: To lærere er blant vitnene som mener de har blitt utsatt for uriktige beskyldninger av fornærmede og hennes familie. (Foto: TV 2)

Kjemper for sin uskyld

Da TV2 møtte Rune Øygard i vår var han helt klar på at han ville kjempe for sin uskyld, til tross for at statsadvokaten mener bevisene i saken er gode nok til å få ham dømt.

– Du har sendt jenta mange tekstmeldinger som bistandsadvokaten sier minner om kjærlighetserklæringer. Du har overnattet sammen med henne på hotell, alene i samme seng. Hva er dette for noe?

– Jeg forstår at dette er ting det kan stilles spørsmålstegn ved når en slik sak dukker opp og med den grove undertonen den har. Og når saken har fått et slikt omfang skulle jeg gjerne vært noe av dette foruten.

– Hvorfor har det skjedd?

– Jenta var svært mye hos oss. Det var sterke relasjoner i forhold til fellesskap og samvær. Og det var en helt naturlig del av det samværet som var.