flatttopp4
flatttopp4

Ingrid ble kronisk syk av flått – helsevesenet tror ikke på henne

Ingrid Nordtun mener hun er kronisk syk etter flåttbitt, men blir ikke trodd av det offentlige helsevesenet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det føltes forferdelig å ikke bli trodd, fordi jeg var så syk.

Hvert år blir rundt 300 tilfeller av flåttsykdommen borrelia meldt inn til Folkehelseinstituttet, men langt flere mener de er blitt smittet av bakterien uten å bli trodd av det offentlige.

I januar i år ble Ingrid Nordtun fra Stord innlagt på Haukeland universitetssykehus med ukontrollerte rykninger i hele kroppen. Da hadde den tidligere så aktive læreren hatt influensasymptomer i et halvt år og tilstanden hennes ble stadig verre.

– Jeg hadde konstant hodepine og kunne sove døgnet rundt. I desember ble jeg skikkelig syk, og jeg følte meg lammet i hele venstre side av kroppen, sier hun til TV 2.

Fikk tilbud om psykolog

– Jeg hadde ikke følelse i venstre arm og fot, hadde rykninger i hele kroppen og klarte nesten ikke å gå. I tillegg hadde jeg pustevansker, forteller Ingrid.

Både hos fastlegen og på Haukeland universitetssykehus fikk hun påvist antistoffer mot borrelia i blodet, som man får av flåttbitt, men gjentatte prøver var negative.

LES OGSÅ: Vær obs på disse flått-symptomene

Etter en uke ble hun sendt hjem fra sykehuset, med tilbud om psykolog.

– De sa at alle plagene mine mest sannsynlig kom av stress og at jeg måtte dra hjem og slappe av. Det føltes forferdelig å ikke bli trodd, fordi jeg var så syk.

Kontaktet privatklinikk

flaatLege
Etter å ha kontaktet den omstridte privatklinikken Norsk Borreliose senter i Oslo, fikk Ingrid likevel påvist borrelia etter nye tester. Legene her mener at en stor pasientgruppe får feil diagnose, fordi helsemyndighetene ikke erkjenner at mange blir kronisk syke etter flåttbitt.

De mener også at den kroniske infeksjonen ikke slår ut på standardtestene som tas på norske sykehus. Senteret tilbyr derfor langvarig antibiotikabehandling, en behandling som er i strid med nasjonale retningslinjer.

– På hvilken måte kan legene her oppdage borrelia når ikke det offentlige helsevesenet klarer det?

– Fordi vi tar i bruk nye testmetoder som er i ferd med å bli anerkjent i USA og som kommer til å bli anerkjent også her i Norge, sier lege Rolf Luneng ved senteret.

– Man har ikke innsett at kronisk borreliose virkelig er et problem og at det er riktig diagnose for disse pasientene, sier han.

LES OGSÅ: Ny behandling av flåttbitt

Innrømmer at testene er usikre

Helsedirektoratet erkjenner at myndighetene vet for lite om flåttsykdommen og at standardtestene som brukes for å påvise borrelia ved norske sykehus ikke utelukker infeksjon.

– Det er ikke nok å gjøre en test, det må gjøres flere tester. I tillegg må det gjøres en grundig klinisk vurdering, sier avdelingsdirektør i Helsedirektoratet Kristin Mehre.

Sjefen ved nevrologisk avdeling på Haukeland universitetssykehus hvor Ingrid var innlagt, overlege Ole-Bjørn Tysnes, mener man ikke kan bli kronisk syk av borrelia. Retningslinjene for behandling av påvist borrelia i Norge er en kort antibiotikakur på to-tre uker, og Tysnes er svært kritisk til den langvarige antibiotikabehandlingen som Norsk Borreliose senter tilbyr.

– Hvordan kunne dere være så sikre på at Ingrid Nordtun ikke har borrelia?

– For det første er det det kliniske bildet. Symptomene hun hadde passer ikke med slik vi er vant til å se borreliainfeksjoner. For det andre ble hun godt undersøkt med gjentatte borreliaprøver i blodet som var negative. Det er ganske sikkert at det er stressutløst, det har ingenting med borrelia å gjøre, sier Tysnes.

Ingrid har nå fått intravenøs antibiotikabehandling i over en måned på Norsk Borreliose senter, og føler seg bedre enn på lenge. Overlege Tysnes mener likevel ikke det er antibiotikabehandlingen som har gjort henne bedre.

flaatbredde

– Jeg har ingen tro på at det er den antibakterielle behandlingen som har gjort henne bedre, men jeg er jo veldig glad for at hun er bedre.

LES OGSÅ: Livredd for at barna skal bli bitt av flått

Må betale av egen lomme

Alenemoren pendler nå til Oslo for å få behandlingen hun mener hun burde fått av det offentlige. Hun betaler tusenvis av kroner for behandling, reise og opphold av egen lomme, men for henne er det viktigste å bli frisk.

– Nå har jeg hatt over fire uker med intensiv behandling og jeg har endelig begynt å bli meg selv igjen. Det offentlige gir oss ikke noe valg, hadde jeg ikke fått hjelp her hadde jeg ingen mulighet til å få hjelp, sier Ingrid.