GJØRMELØP: Hinder terrengløpet Tough Mudder har bredt om seg, og du finner nå gjørmeløp over hele verden. Bildet er fra USA. 24. august er det klart for et tilsvarende løp i Oslo.
GJØRMELØP: Hinder terrengløpet Tough Mudder har bredt om seg, og du finner nå gjørmeløp over hele verden. Bildet er fra USA. 24. august er det klart for et tilsvarende løp i Oslo.

Er denne sporten for grisete for deg?

Har blitt en farsott verden over. Neste stopp: Oslo.

Nå lanseres Sporty-appen for Android

Tidligere i år fortalte TV 2 Sporty om kameratgjengen som reiste fra Bergen til England for å delta i et to timer langt gjøremeløp.

LES OM DET NYE SPORTY-KONSEPTET: Trim deg til San Francisco – vinn premier

Neste år slipper de å reise så langt, for da kan Norge få en tilsvarende konkurranse: Viking Race på Tryvann i Oslo.

GJØRMELØP: Hinder-terrengløpet Tough
  Mudder har bredt om seg, og du finner nå gjørmeløp over hele verden.
  (Foto: Illustrasjonsfoto/)
GJØRMELØP: Hinder-terrengløpet Tough Mudder har bredt om seg, og du finner nå gjørmeløp over hele verden. (Foto: Illustrasjonsfoto/)

LES OGSÅ: Gjørmeløp er blitt trendy

Inspirert av norrøn mytologi

Gjørmeløpene Tough Mudder har opptil 5000 deltakere internasjonalt. Folk står i kø for å være med, deriblant mange ivrige nordmenn.

– Vi er en gjeng ildsjeler som jobber med et lignende konsept i Norge. Vi satser på første løp på seinsommeren neste år, sier initiativtaker Andreas Dietzel.

Han planlegger et 5 km langt terrengløp med ulike hindre der du må løpe, klatre, hoppe, balansere og krabbe.

– Vi håper på tusen deltakere, sier Dietzel, som har hovedansvaret sammen med kollega Ena Babic.

Ifølge hjemmesidene skal Viking Race bygges opp etter samme lest som sølefester i Storbritannia og USA, men være inspirert av vikingetiden og norrøn mytologi.

Viking Race har opprettet egen profil på Facebook.

TØFFE KARER:
  Disse fire offiserene fra Haakonsvern jubler etter å ha fullført gjørmeløpet
  i England. (Fra v.) Geir Føleide, Jan Kåre Gabrielsen, Jørgen Ommedal
  og Pål Kvalevåg. Over hele verden står folk i kø for å delta i tilsvarende
  konkurranser. (Foto: Privat/)
TØFFE KARER: Disse fire offiserene fra Haakonsvern jubler etter å ha fullført gjørmeløpet i England. (Fra v.) Geir Føleide, Jan Kåre Gabrielsen, Jørgen Ommedal og Pål Kvalevåg. Over hele verden står folk i kø for å delta i tilsvarende konkurranser. (Foto: Privat/)

Superpopulært

Konseptet kalt Tough Mudder ble opprinnelig utviklet av de britiske spesialstyrkene. Nå har den sølete aktiviteten utviklet seg til en serie av løp som arrangeres på alle kontinenter.

Strømførende tråder

– Vi tilbakela 18 kilometer, derav 3–5 kilometer løping i gjørme. Vi startet med å svømme over et kaldt vann, deretter måtte vi forsere 32 hindere, fortalte Jan Kåre Gabrielsen (24) til TV 2 Sporty i mai.

Sammen med tre medoffiserer fra Haakonsvern tok han utfordringen på strak arm.

– Vi måtte krype under piggtråd der det hang strømførende tråder som ga oss støt, samtidig som en mann sto og spylte vann på oss!

Ingen Råskinn

Viking Race-arrangør Andreas Dietzel avviser at man tar opp konkurransen med andre ekstremkonkurranser i Oslo.

– Vi ser ikke på Viking Race som en konkurrent i det hele tatt. Jo flere slike komplementære løp som Råskinnet og Oslos Bratteste, jo bedre. Vårt mål er det samme som deres; å få folk opp av sofaen og ut i skogen.

– Vi vil også understreke at vi ikke kommer til å legge oss på en like ekstrem linje som Tough Mudder. For eksempel vil Viking Race ikke ha noen strømførende tråder, sier Andreas Dietzel til TV 2 Sporty.

Har du lyst å løpe i gjørma? Si din mening i kommentarfeltet!

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!