Jaguar XJ får stadig flere søsken i Jaguar familien. Nå er det også planer om SUV fra det britisk/indiske merket.
Jaguar XJ får stadig flere søsken i Jaguar familien. Nå er det også planer om SUV fra det britisk/indiske merket.

Nå vil Jaguar lage SUV også

... og den blir garantert ikke billig.

Jaguar har akkurat vist sin toseters-sportsbil F-Type på bilutstillingen i Paris. En modell som neppe kommer til å selge i store volumer – men som Jaguar selv ser på som svært viktig for merkevaren sin.

Her går de tilbake til sportsbil-røttene, samtidig som F-Type fungerer som en liten motvekt til de mer familieorienterte modellene fra merket.

Cayenne-suksessen

Og de kommer vi til å få flere av i årene som kommer. Stasjonsvognutgaven av XF er først ut i det som ligger an til å bli en skikkelig offensiv. De neste bilene ut blir etter alt å dømme en mindre sedan – og ikke minst en SUV.

Sistnevnte er en bil Jaguar strengt tatt burde hatt for mange år siden. Vi trenger ikke gå lenger enn til Porsche Cayenne for å få beviset på hvor lønnsomt det kan være for eksklusive nisjemerker å gå inn i dette segmentet.

Les om en utrolig vakker konseptbil her

Range Rover-hjelp

Jaguar hadde faktisk planer om en SUV allerede på sent 90-tall. Da ble imidlertid prosjektet skrinlagt – og Jaguar har sannsynligvis gått glipp av veldig mange penger på grunn av den avgjørelsen.

Nå er både Land Rover/Range Rover og Jaguar eid av indiske Tata. Dermed ligger alt an til utstrakt samarbeid og overkommelige utviklingskostnader når Jaguar skal i gang med å lage SUV.

LES OGSÅ: Dette er Broom-lesernes britiske favorittbil

Jaguar fra før

For Tata blir det store spørsmålet sannsynligvis hvor de skal plassere Jaguar-SUVen i forhold til Range Rovers modeller.

Mest trolig vil de gjøre Jaguaren minst like eksklusiv som Range Rover – og prise den deretter. En stor del av målgruppen vil være kunder som har Jaguar fra før – og som både har økonomi og garasjeplass som gjør at de kan kjøpe en til.

LES OGSÅ: Jaguar XKR: Denne har tapt seg 1 million kroner

Sporty design

Det er også grunn til å vente at Jaguaren får fokus på sporty design og friske kjøreegenskaper. Noen terrengbil blir den garantert ikke, så er da ikke denne målgruppen spesielt opptatt av den slags.

Foreløpig er prosjektet såpass ferskt at vi ikke vet noe om når bilen kan være klar, men flere spekulasjoner går på at den kan komme på markedet rundt 2016.

Jaguar har store planer for vekst i årene som kommer - nye XF stasjonsvogn blir viktig i så måte.
Jaguar har store planer for vekst i årene som kommer - nye XF stasjonsvogn blir viktig i så måte.

LES OGSÅ: Jaguar XF: Klassens lekreste stasjonsvogn?