IQook (Foto: Chris-Erik Kristoffersen)
IQook (Foto: Chris-Erik Kristoffersen)

Si farvel til svidd mat

Aldri mer brent middag. Sjekk hvilke hvitevarer som tenker for deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingen kjøper mer hvitevarer enn oss nordmenn. Vi kjøper dyrere og mer avanserte løsninger enn ellers i hele Europa, ifølge flere aktører i hvitevarebransjen.

– Nordmenn er veldig glad i kjøkkeninnredningen sin og hvitevarer generelt, sier Marte Ottemo, kommunikasjonssjef i Elektronikkbransjen.

Hittil i år ligger salget av hvitevarer ti prosent over samme periode i fjor. Noe som betyr at det ligger an til en rekordomsetning på minst 7,5 milliarder kroner i år, ifølge Elektronikkbransjen.

– Vi selger hvitevarer som aldri før, og jeg tror mange nordmenn vil sette pris på den nye generasjonen hvitevarer, sier Ottemo.

Les også: Hvor mye tåler smarttelefonen din?

Hvitevarene som tenker for deg

De nye hvitevarene har gått gjennom store endringer. Nå er det ikke lenger bare mobilen, nettbrettet og TV-en som er smart, nå kommer de smarte hvitevarene.

Sjekk hvordan de smarte hvitevarene fungerer på TV 2 hjelper deg i kveld.

En av de lure duppedingsene er IQcook fra Gorenje, en IQ-sensor du kan lage mat med.

– Her har vi bestemt at vi skal smelte sjokolade, og da har vi stilt inn ovnen på smelt, sier Elisabeth Dalseg, redaktør i DinSide Bolig, og demonstrerer.

På lokket på kjelen er den svarte IQ-duppedingsen festet (ser ut som en liten ishockeypuck). Den kommuniserer med koketoppen som har fem forhåndsprogrammerte tilberedningsinnstillinger.

– Nå sørger den for at sjokoladen ikke blir for kald, og ikke for varm. I mellomtiden kan du gjøre noe annet, du kan gå og ta en dusj og det er fortsatt smeltet sjokolade, sier Dalseg.

Les også: Test av smart-TV-er

Saken fortsetter under bildet.

SMARTE HVITEVARER2 (Foto: Chris-Erik Kristoffersen)

Enn så lenge dyrt

IQcook kommer fra den slovenske hvitevareprodusenten Gorenje. Sensorene må kjøpes sammen med en induksjonskoketopp, og prislappen er på 11.695 kr.

– Jeg syns det er kjempekult. Spesielt for eldre som er redde for å koke bort maten sin, eller barn som lager mat når de kommer hjem fra skolen. Teknologien er kjempebra for familier, sier Elisabeth Dalseg, redaktør for i DinSide Bolig.

Boligredaktøren tror vi vil se mer av slik teknologi i tiden som kommer.

– Smarte matlagingshjelpere er noe jeg tror vi kommer til å se mye mer av fremover. Philips er inne på noe av det samme med sin HomeCooker. Den varmer ikke bare maten, men rører i den også, sier Dalseg.

Les også: CD-spiller? Nei! Det er dette du må ha nå

Nyttige sikkerhetsfunksjoner har blitt trend

I tillegg til smarte duppedingser på kjøkkenet som gjør at maten ikke brenner seg, kommer det mange andre morsomme nyheter.

Robotstøvsugeren vet for eksempel nå selv når den må lades (og kjører til ladestasjonen selv), og du kan sette den i gang ved hjelp av mobilen (slik at du kan be den støvsuge mens du er på jobb eller skole).

Du kan scanne vaskelappene på klærne dine og automatisk få riktige innstillinger på vaskemaskina. Og du kan få opp varsel på TV-en når vasken er ferdig.

– Det å styre kjøleskap, kaffetrakter eller komfyr via en app når du sitter på kontoret tror jeg mange synes er en morsom greie. Men nå ser vi at det ikke lenger kun er morsomt og gøy, men det har også kommet en del nyttige sikkerhetsfunksjoner som du får med på kjøpet, sier Marte Ottemo, kommunikasjonssjef i Elektronikkbransjen.

Saken fortsetter under bildet.

SMARTE HVITEVARER kjoleskap (Foto: Chris-Erik Kristoffersen)

– Tror ikke nordmenn har bruk for det

Blant de mange nyvinningene tror ikke boligredaktøren i DinSide at alt er like nyttig, og at alt kommer til å slå like godt an.

– På dette kjøleskapet skal du for eksempel skrive inn hva du har kjøpt og når det går ut på dato. Når du så kommer i butikken kan du se på mobilen hva du har i kjøleskapet. Hvis du har egg for eksempel, får du opp det, men så kanskje de har gått ut på dato.

– Tror du nordmenn har bruk for det?

– He, he, nei. Jeg vet i hvert fall at når jeg kommer hjem fra butikken, og har puttet maten i kjøleskapet, så har ikke jeg lyst til å fortelle kjøleskapet hva jeg har kjøpt. Da har jeg lyst til å gjøre helt andre ting, sier Elisabeth Dalseg i DinSide Bolig.

SMARTE HVITEVARER mobil (Foto: Chris-Erik Kristoffersen)

Følg med på TV 2 hjelper deg torsdag klokken 20.30.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter