STORTINGSMANN: Unge Venstre leder Sveinung Rotevatn vant kampvoteringen på Sogn og Fjordane Venstres nominasjonsmøte onsdag og blir fylkespartiets 1. kandidat til Stortingsvalget neste høst. (Foto: Ingvil Teige Stiegler/ TV 2)
STORTINGSMANN: Unge Venstre leder Sveinung Rotevatn vant kampvoteringen på Sogn og Fjordane Venstres nominasjonsmøte onsdag og blir fylkespartiets 1. kandidat til Stortingsvalget neste høst. (Foto: Ingvil Teige Stiegler/ TV 2)

Rotevatn gis tillit på topp

Ultraliberal ungdomspartileder vant kampvotering og topper Venstres stortingsliste i Sogn og Fjordane.

Unge Venstre-leder Sveinung Rotevatn (25) blir Sogn og Fjordane Venstres førstekandidat til Stortingsvalget i 2013. Det er klart etter at fylkespartiet som et av de første i landet avholdt endelig nominasjonsmøte i Førde onsdag kveld.

– Jeg er veldig glad for den tilliten mitt eget fylkeslag nå viser meg. Jeg skal jobbe knallhardt for at Sogn og Fjordane Venstre skal være representert på Stortinget etter valget neste høst, sier Sveinung Rotevatn til tv2.no.

Rotevatn gikk seirende ut av en kampvotering mot benkekandidaten og lokalpolitikeren Øystein Djupvik. Nominasjonskomiteen i fylkespartiet leverte tidligere i sommer en delt innstilling på Rotevatn og en annen lokalpolitiker, Odd Bovim fra Florø. Sistnevnte trakk kandidaturet sitt etter en prøveavstemning onsdag.

På nominasjonsmøtet fikk Sveinung Rotevatn 36 stemmer, og motkandidaten Øystein Djupvik 25 stemmer. En delegat stemte blankt.

Inne én gang siste 44 år

Venstre har i inneværende periode ingen representanter fra Sogn og Fjordane på Stortinget. Partiet har heller ikke de helt store tradisjonene i fylket: Da tidligere Eid-ordfører Gunvald Ludvigsen ble valgt inn på et utjevningsmandat i 2005 ble han Sogn og Fjordane Venstres første stortingsrepresentant siden 1969.

Da nevnte Ludvigsen forsøkte seg på gjenvalg i 2009 fikk Venstre svake 3,3 % oppslutning i Sogn og Fjordane og manglet 6157 stemmer på å vinne et distriktsmandat fra fylket. Utjevningsmandatet i fylket gikk dette året til Høyre og Bjørn Lødemel.

Nå forbereder Ludvigsens arvtaker som listetopp seg på å en intens valgkamp, og varsler at han vil ha base i hjemfylket under valgkampen. Samtidig varsler han at han også tar gjenvalg som leder i Unge Venstre når ungdomspartiet holder sitt landsmøte senere i høst.

LES OGSÅ: Unge Venstre vil fjerne alle landegrenser

– Du er leder for et svært liberalt ungdomsparti. Hva tenker du om dobbeltrollen du nå får?

– I Sogn og Fjordane er det mange gode liberalere. Når det er sagt vil jeg selvsagt innrette meg etter det stortingsvalgprogrammet Venstre går til valg på. Frem til programmet er vedtatt vil jeg som Unge Venstre-leder kjempe for at mest mulig Unge Venstre-politikk blir en del av det, sier Sveinung Rotevatn.

Færre mandater å kjempe om

Siden 2009 har Stortinget vedtatt å endre fordelingen av distriktsmandater mellom fylkene. Dette gjør at bare tre representanter skal velges inn på distriktsmandater fra Sogn og Fjordane i 2013, mot dagens fire. I tillegg kommer et utjevningsmandat - som historisk sett er ren bingo hvem som stikker av med fra dette fylket.

LES OGSÅ: TV 2 Politisk ord - Sperregrense og utjevningsmandat

Alle meningsmålinger det siste året tilsier at Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Høyre tar et hver av de tre distriktsmandatene fra Sogn og Fjordane.

– Hva tenker du om egne sjanser for å bli valgt inn?

– For bare et år siden gjorde Venstre et veldig godt lokalvalg i Sogn og Fjordane hvor vi fikk 11,9 % oppslutning. Jeg tror et distriktsmandat fra Sogn og Fjordane kan være innen rekkevidde neste høst, men klart utjevningsmandatet er det mest realistiske. Vi får gjøre en så god valgkamp som overhodet mulig både lokalt og nasjonalt, så får vi telle opp i september, sier Sveinung Rotevatn til tv2.no.