NEKTES MEDLEMSKAP:   Vi har startet en klubb for dem som kanskje ikke ønsker å være med i organisert idrett på grunn av forpliktelser, utgifter og dugnader, men som likevel ønsker å delta i konkurranser og være en del av et miljø, sier Christian Løverås i Blodsmak SK. (Foto: Christian Løverås/)
NEKTES MEDLEMSKAP: Vi har startet en klubb for dem som kanskje ikke ønsker å være med i organisert idrett på grunn av forpliktelser, utgifter og dugnader, men som likevel ønsker å delta i konkurranser og være en del av et miljø, sier Christian Løverås i Blodsmak SK. (Foto: Christian Løverås/)

«Blodsmak» nektes medlemskap i Norges idrettsforbund

Godtar ikke navnet til sportsklubben.

Første treningsapp på norsk ute nå

For halvannen måned siden ble Blodsmak Sportsklubb i Oslo stiftet. Klubben driver blant annet med sykkel, løping og langrenn. Nå nærmer medlemstallet seg 180.

I august søkte klubben, som tar beskjedne 42 kroner i årskontingent, om medlemskap i Oslo Idrettskrets. Der fikk de avslag på grunn av navnet som Idrettskretsen mener kan oppfattes som useriøst og lite troverdig.

– Vi ønsker å ikke ta oss selv så høytidelig og mener at Blodsmak er et passende navn for klubben. Jeg mener at de burde vært mer fleksible. En skulle jo tro at NIF var interessert i å ha flest mulig medlemmer. Vi har fått mange tilbakemeldinger fra folk som synes dette avslaget er pussig, sier Christian Løverås til TV 2 Sporty.

Klaget på avslag

Avslaget ble påklaget og oversendt til Norges Idrettsforbund. Forbundet holder fast ved at klubben ikke kan tas opp som medlem på grunn av navnevalget.

«NIF deler idrettskretsens oppfatning av navnet «Blodsmak», et begrep som NIF for øvrig anser for i visse sammenhenger å kunne gi negative assosiasjoner», skriver Norges Idrettsforbund i sin begrunnelse.

Men nettopp klubbnavnet har ifølge Løverås rekruttert mange medlemmer på kort tid.

– Vi ønsker å skape samhold, entusiasme og ha det gøy mens vi er i aktivitet. Dette har tiltrukket mange og vi har fått medlemmer fra hele landet som liker å drive med ulike aktiviteter, sier Løverås.

Fra før finnes det en rekke originale klubbnavn som er blitt godkjent i Idrettsforbundet, blant annet «Gærningen SK», «Kjekkas Idrettsforening» og «Pedalsmurfene SK Bamble».

– Norges idrettsforbund har åpenbart heller ingen problemer med navnet «Blodslitet», som avsluttet Norgescupen i orientering forrige helg, kommenterer Løverås.

LES OGSÅ: Her er jogge-roboten som presser deg til å løpe fortere

– Burde vært fleksible

Idrettsforbundet har en egen forskrift om navn på idrettslag. Her heter det blant annet at navnet «skal gi en troverdig og lettforståelig ramme omkring laget. Navnet skal være kort, enkelt og meningsfylt». Det er ikke lov med sjikanerende, diskriminerende og blasfemiske navn.

– Vi kunne ikke se at navnet er i direkte konflikt med forskriftene, det er verken blasfemisk eller støtende, sier Løverås.

– Hva gjør dere videre?

– Vi synes det er viktigere med gode holdninger og samhold enn medlemskap i Idrettsforbundet. Vi kommer til å fortsette som før, og så får vi heller betale for lisenser før hvert enkelt sykkelritt, sier mosjonisten som tidligere har vært med og starte nettsiden terrengsykkel.no.

SYKKEL I SNØVÆR: Blodsmak er en klubb for mosjonister som driver med idretter som sykkel, løping og  langrenn. Her er Ole Fage Bergtun (f.v), Oddmund Braaten og Christian Løverås under en tur i Grosse Scheidegg, fjellovergangen i Bern-Alpene i Sveits. (Foto: Privat/)
SYKKEL I SNØVÆR: Blodsmak er en klubb for mosjonister som driver med idretter som sykkel, løping og langrenn. Her er Ole Fage Bergtun (f.v), Oddmund Braaten og Christian Løverås under en tur i Grosse Scheidegg, fjellovergangen i Bern-Alpene i Sveits. (Foto: Privat/)

Vil ha vedtaket omgjort

Henriette Hillestad Thune, leder ved juridisk seksjon i Idrettsforbundet, forteller at Blodsmak SK har bedt NIF om å omgjøre vedtaket og at saken nå er til behandling.

– Vi kan naturligvis ikke kommentere denne saken spesielt. Vi kan imidlertid gi en generell kommentar til navneforskriften og praktiseringen av denne, skriver hun i en e-post til TV 2 Sporty.

«NIF forvalter årlig store overføringer fra det offentlige og har derfor et særlig ansvar for å sørge for at organisasjonen både er og fremstår med stor troverdighet og ryddighet. Av den grunn oppstiller vårt lovverk (NIFs lov) strenge krav for at et lag skal kunne få medlemskap i vår organisasjon. Det må blant annet være selveiende og frittstående med utelukkende personlig medlemmer, det må forplikte seg til vårt regelverk, og det må ha en lov som er i samsvar med vår lovnorm og ha et navn i samsvar med forskrift om idrettslagsnavn», forklarer hun videre i e-posten.

Idrettsforbundet foretar også årlig medlemsundersøkelser for å sikre at medlemmene fortsetter å oppfylle nevnte krav og er reelle idrettslag.

LES OGSÅ: Sjekk verdens dummeste treningsapparater

– Gjenspeile seriøsitet

Forskriften om idrettslagsnavn er vedtatt av Idrettsstyret. Hillestad Thune forklarer at kravene som fremgår av navneforskriften skal «gjenspeile den seriøsitet vi forventer at våre medlemsklubber oppfyller ved opptak i NIF og som medlem av NIF». (Se mer om navneforskriften i egen faktaboks).

«Kravene er begrunnet i et saklig behov for å sikre at navnet fremstår som forståelig, meningsfylt og seriøst internt i vår organisasjon, for våre medlemmer og allmennheten for øvrig, samt at det ikke virker ekskluderende», skriver hun i e-posten til TV 2 Sporty.

Skjerpet praksis

Advokaten forteller videre at et av formålene med i utarbeide en slik navneforskrift er å sikre en mest mulig ensartet praksis ved godkjenning av idrettslagsnavn.

«Idrettslagene søker om opptak i sin respektive idrettskrets i det aktuelle fylket. Navneforskriften forvaltes dermed av 19 forskjellige idrettskretser som ved hver opptakssøknad foretar en skjønnsmessig vurdering av det enkelte idrettslagnavn. Det er naturlig at det av den grunn kan forekomme ulik praksis mellom de enkelte idrettskretsene».

Ifølge Hillestad Thune har Idrettsforbundet de siste årene henstilt til idrettskretsene om å innskjerpe praksisen for å sikre at navnene ligger innenfor kravene.

«Navn som er i strid med forskriften/ligger i grenseland i forhold til forskriften kan derfor ha blitt godkjent forut for denne innskjerpingen. En godkjenning i strid med regelverket kan uansett ikke anføres som grunnlag for at en søker skal få godkjent et regelstridig navn».

31. oktober fikk Blodsmak SK beskjed om at saken var endelig avsluttet fra NIFs side og at avgjørelsen om at de ikke kan tas opp som medlemmer står fast.

På jakt etter treningsutstyr? Sjekk tilbudene i Sportybutikken!