VIL IKKE SVARE: Statsrådene er ikke så villige til å svare på om de selv bruker den offentlige legevakten. (Foto: TV 2)
VIL IKKE SVARE: Statsrådene er ikke så villige til å svare på om de selv bruker den offentlige legevakten. (Foto: TV 2)

Statsråder nekter å svare på om de selv bruker privat legevakt

Arbeiderpartiets helseminister Jonas Gahr Støre hevder alt står bra til i den offentlige legevakttjenesten. Selv sverger regjeringens mangemillionær til private klinikker og fraskriver seg ansvaret for de offentlige tjenestene.

I går avslørte TV 2 at en av fem leger som jobber alene på legevakten ute i norske kommuner er uerfarne turnusleger. Historier om skjebnene til mennesker som Knut, Jakob og Øyvind - som alle tre mistet livet etter grove feil ved legevakten har beveget tusenvis av lesere og seere.

Men landets ferske helseminister Jonas Gahr Støre tviler på det han både har blitt fortalt og selv sett med egne øyne.

– Jeg vil være litt varsom med å konkludere med at det står så dårlig til. Jeg har hørt de mange vitnesbyrdene fra landet rundt, men må nesten snakke på bakgrunn av min egen erfaring. Jeg har brukt legevakten i Oslo, og har hatt veldig god erfaring med det, sier Støre til TV 2.

Tirsdag uttalte han seg for første gang om TV 2s avsløring. Etter først å ha nektet i fire dager.

LES OGSÅ: Støre vil ikke kommentere TV 2s legevakt-avsløring

– Hva jeg gjør, er en annen sak

Men erfaringene har tydeligvis ikke vært gode nok. Når Støres egne barn blir syke sverger helseministeren til private legevakttjenester.

– Det at man har noen private legevakttjenester er lovlig etter norsk lov. Det er lov for norske borgere å bruke private legevakttjenester, sier Støre.

– Men hvorfor har du brukt private?

– Fordi jeg bor nesten like ved en privat legevakt, og det har vært et par tilfeller hvor det har vært nødvendig å komme raskt dit, svarer helseministeren.

– Men forstår du, Støre, situasjonen til for eksempel alenemødre fra Oslo øst som ikke har det valget? De må velge lange køer og uerfarne turnusleger. Hva har du å si til dem?

– Nei, jeg vil ikke gå god for at det å oppsøke legevakten i Oslo er synonymt med lange køer og uerfarne turnusleger. Det tror jeg ikke man opplever der hver dag, sier Støre.

– Men på Volvat møter man hvertfall ikke en uerfaren turnuslege. Er det grunnen til at du og dine barn selv velger Volvat?

Nå forholder jeg meg til å snakke om den offentlige legevakten. Den mener jeg er god. Det er den legevakten som er tilgjengelig for oss alle. Hvilke valg jeg gjør privat, er en annen sak, sier helseministeren til TV 2.

Skyver ansvaret over på kommunene

Men dersom noe ikke skulle være som det skal i den offentlige legevakttjenesten er helseministeren tydelig på hvem som må ta ansvaret for det:

– Det er et kommunalt ansvar å organisere legevakten. Jeg har ansvaret for en helhetlig politikk i hele landet, men det er den enkelte kommune som skal planlegge og legge til rette for legevakttjenestene, sier Jonas Gahr Støre.

Statsrådene vil ikke svare

TV 2 bestemte seg for å benytte sjansen - da samtlige statsråder var samlet i forbindelse med den høytidelige åpningen av Stortinget tirsdag - til å undersøke om også andre regjeringsmedlemmer gjør som Støre.

– Jeg synes det er feil at statsråder skal bekjenne hva vi benytter av ulike legevakttjenester, sier miljøvernminister Bård Vegar Solhjell (SV).

– Dette hører til den private delen av mitt liv. Det er helse- og omsorgsministeren som har det konstitusjonelle ansvaret for legevakttjenesten og svarer på denne type spørsmål, sier fiskeri- og kystminister Lisbeth Berg-Hansen (Ap).

Jeg bor i Lærdal jeg, der har vi den kommunale legevakten

– Private spørsmål om min helse, hva slags leger og spesialister jeg går til svarer jeg av prinsipielle grunner ikke på, sier arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap).

Statsråder som Rigmor Aasrud, Inga Marthe Thorkildsen og Anne Grethe Strøm-Erichsen spaserte like forbi uten å svare. Sistnevnte - nylig avgått helseminister - valgte sågar å begynne å le da TV 2 spurte om hun hadde tillitt til den offentlige legevakttjenesten.

Bare Trond Giske, Liv Signe Navarsete og Heikki Holmås svarte bekreftende på at de setter sin lit til den offentlige legevakttjenesten.

– Jeg bor i Lærdal jeg. Der har vi den kommunale legevakten, sier kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) til TV 2.

SE FLERE REAKSJONER FRA STATSRÅDENE I VIDEOEN ØVERST I ARTIKKELEN!