mobiltest-hovedbilde (Foto: Camilla Brække/Amobilno)
mobiltest-hovedbilde (Foto: Camilla Brække/Amobilno)

Derfor vinner ikke iPhone 5 mobiltesten

Sjekk hvilken du heller bør velge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forrige uke sto norske kunder i kø for å kjøpe iPhone 5. Men kan den nye mobilen fra Apple måle seg med konkurrentene?

Amobil.no har testet 10 av de råeste toppmodellene, og svaret er nja.

Les mer om alle mobilene og hvordan de gjør det nederst i saken.

Les også: Er iPhone 5 verdt å kjøpe?

Havner på 5. plass

Helt siden den aller første iPhone ble lansert i Norge i juli 2008, har den aldri vunnet en mobiltest på TV 2 hjelper deg. I vår havnet iPhone 4S på sjetteplass blant 10 toppmodeller.

Nå har iPhone 5 blitt tynnere, raskere, lettere og større. Både batteri, kamera og skjermoppløsning har blitt betydelig bedre, men det er ikke nok for å havne i toppsjiktet. iPhone 5 (pris fra 5190 kroner) får terningkast fem, og havner på 5. plass.

– iPhone vinner ikke denne gangen heller. Og det er det flere grunner til, blant annet så har den en forferdelig høy pris, sammenlignet med andre telefoner som kan akkurat de samme tingene, sier mobilekspert Espen Irwing Swang fra Amobil.no.

Se alle våre tester i Testbasen (ikke tilgjengelig på mobil enda).

– Katastrofalt dårlige kart

Det som trekker ned er blant annet at du ikke kan ha minnekort i telefonen og du kan heller ikke dele filer via blåtann (Bluetooth).

– I tillegg er kartene katastrofalt dårlige. Her ser vi for eksempel at det mangler store deler av Bergen sentrum, sier Swang og viser frem et kart over Vågen som har blitt tørrlagt.

Apple har allerede fått massiv kritikk for den nye karttjenesten i operativsystemet IOS 6. Her havner byer på øyer og veier går tvers over fjorder, selv om det ikke er broer der. Grunnen er at Apple har droppet kartene fra kartkongen Google, og isteden utviklet sine egne kart i samarbeid med Yelp og GPS-produsenten TomTom.

Apples toppsjef Tim Cook gikk tidligere denne uken ut og beklaget de elendige kartene. De anbefaler kundene å laste ned andre kartapplikasjoner eller bruke nettversjonen av Google, mens de venter på den forbedrede versjonen.

– Hvis du er ute og kjører bil med iPhone 5 kan du få store problemer, sier Swang.

Les mer om mobilene og hvordan de gjør det i testen lenger ned i saken.

Disse mobilene gjør det bedre enn iPhone

En annen ting som trekker ned med iPhone 5 er at den ikke har NFC. Teknologien, som står for Near Field Communication, gjør det mulig å bruke mobilen som for eksempel bankkort og nøkkelkort, og den gjør det lettere å sende informasjon mellom enheter som har NFC-chip.

Vil du vite mer om NFC? Trykk her for å se mobileksperten greie ut om det.

De fire mobilene i testen som gjør det bedre enn iPhone 5, har alle NFC-teknologi. Samsung Galaxy S III (pris fra rundt 4400 kr) er blant disse, og mobilen går av med seieren.

– Samsung Galaxy S III er selve indrefileten i mobilmarkedet. Dette er en mobiltelefon som kan alt, og som har alle former for teknologi, sier Swang.

Android-mobilen fra Samsung er lynrask, har bra kamera, fantastisk skjerm (Super-AMOLED HD, 4,8 tommer, 1280 x 720 piksler) og enkelt menysystem.

– I tillegg er vekkeklokkefunksjonen kul. Når klokka ringer og du er morragretten, trenger du bare å si «snooze», så ringer den igjen om 10 minutter, sier mobilekspert Espen Irwing Swang fra Amobil.no.

Les også: Dette nettbrettet er sprutsikkert og billig

LG: Råheftig og ikke like dyr

Hvis du bruker mobilen mye som musikkspiller anbefaler eksperten HTC One X (pris fra rundt 4000 kr). Den er testvinner på lyd, og havner på andreplass i testen (terningkast 6).

– Den har innebygget lydbrikke fra Beats Audio som gjør at den har kraftigere behandling av det digitale lydsignalet, noe som gjør at du får en god lyd ut på headsettet ditt, sier Swang.

Vil du ha en rå toppmodell i en litt billigere prisklasse, er LG Optimus 4X (pris fra rundt 3000 kr) et fullgodt alternativ, ifølge eksperten. Mobilen har rask prosessor, stor og bra skjerm og den er særlig god på spill.

– Dette er en toppmodell til en lavere pris enn noen av de andre telefonene, så hvis du ikke har veldig god råd er det et veldig godt alternativ, Swang fra Amobil.no.

For deg som vil ha det robust, kan nykommeren fra Sony, Xperia Acro S (pris fra rundt 3900 kr), være et alternativ. Den er vanntett og tåler en skikkelig støyt. Den gjør det dessuten hakket bedre enn iPhone 5 i testen, og havner på fjerdeplass.

1. plass: Samsung Galaxy S III

Saken fortsetter under bildet.

Samsung-Galaxy-S-3--t (Foto: Amobil.no)

Råtassen fra Samsung er testens soleklare vinner. Den vant også da TV 2 hjelper deg presenterte mobiltest tidligere i vår, og i 2011 vant forgjengeren, Samsung Galaxy S II.

– Dette er en mobiltelefon som kan alt, og som har alle former for teknologi, sier mobilekspert Espen Irwing Swang fra Amobil.no.

Mobilen støtter NFC, har super skjerm, bra kamera, god musikkspiller, har mange spesialfunksjoner og den er lett å bruke. Galaxy S III har firekjerneprosessor, noe som gjør at den jobber lynraskt.

I tillegg til kul vekkerklokke (se over), kjenner den igjen folk du har tatt bilde av (slik at du ikke trenger å tagge folk selv på Facebook for eksempel) og du kan ringe folk direkte fra fotobalbumet ditt.

Mobilen får trekk for mye plast og at den er dyr, men ifølge eksperten er den verdt hver eneste krone.

Spesifikasjoner:

 • Pris: Fra ca 4400,-
 • Vekt: 133 gram
 • Skjerm: Super-AMOLED HD, 4,8 tommer, 1280 x 720 piksler, kapasitiv, ripesikker
 • Minnekort: Inntil 64 GB (Micro-SD X)
 • Menysystem: Android OS 4.0 med Touch Wiz
 • Terning: 6

Les hele testen av Samsung Galaxy S III hos Amobil.no.

2. plass: HTC One X

Saken fortsetter under bildet.

HTC-One-x--t (Foto: Amobil)

Denne mobilen har veldig bra kamera og suveren skjerm (LCD-skjerm og oppløsning på 720 x 1280 punkter). Den er i tilegg den suverene testvinner på lyd med innebygd lydbrikke fra Beats Audio.

HTC One X er bra på spill og video og var den første mobilen på markedet med firekjerneprosessor. Den har i tillegg en hjelpeprosessor som tar seg av operasjoner som kan løses med mindre prosessorkraft (noe som gjør batteritiden god).

Jevnt over er mobilen knallbra og ifølge eksperten er det å eie en HTC One X nesten som å eie en superbil.

– Du trenger den neppe, men du verden så gøy det er å bruke den, sier Swang fra Amobil.no.

Den får trekk fordi den ikke støtter minnekort, er svak på video og fordi ørepluggene ikke er så gode.

Spesifikasjoner:

 • Pris: Fra ca 4000,-
 • Vekt: 130 gram
 • Skjerm: Super IPS LCD2, 4,7 tommer, 1280 x 720 piksler, kapasitiv, ripesikker
 • Minnekort: Nei
 • Menysystem: Android OS 4.0 med Sense 4.0
 • Terning: 5

Les hele testen av HTC One X hos Amobil.no.

3. plass: LG Optimus 4X

Saken fortsetter under bildet.

Toppmodellen fra LG er i en litt billigere prisklasse enn første- og andreplassen, og er et fullgodt alternativ, ifølge eksperten. Den er brukervennlig, har rask prosessor og stor skjerm (4,7 tommer) med god oppløsning (1280 x 720 piksler).

Mobilen har firekjerneprosessor og egner seg svært bra til spill. Her får du en kraftig datamaskin i lomma, den har innebygget NFC og den tar veldig bra bilder (også i svakt lys).

– Dette er et veldig godt alternativ hvis ikke du har så god råd, sier mobilekspert Espen Irwing Swang fra Amobil.no.

Mobilen får trekk fordi designet er litt kjedelig og det er lett å komme nær berøringstastene.

Spesifikasjoner:

 • Pris: Fra ca 3000,-
 • Vekt: 133 gram
 • Skjerm: Super IPS LCD2, 4,7 tommer, 1280 x 720 piksler, kapasitiv, ripesikker
 • Minnekort: Ja
 • Menysystem: Android OS 4.0 med Sense 4.0
 • Terning: 5

Les hele testen av LG Optimus 4X HD hos Amobil.no.

4. plass: Sony Xperia Acro S

Saken fortsetter under bildet.

Ifølge Sony er deres nye toppmodell både vann- og støvtett. Da vi kastet den i sjampanjekjøleren (se videovindu øverst) tålte den det med glans! Da Amobil.no puttet den i en mojito, utsatte den for sand og støv, vasket den med såpevann og senket telefonen i vann og lot den bli liggende i 30 minutter, tålte den det også, uten at de fant antydning til fuktighet på innsiden av desklet.

I tilegg til dette er skjermen svært bra (4,3-tommers skjerm med 720p HD-oppløsning), den støtter de fleste formater, har bra kamera, god musikkspiller og den støtter NFC.

– Alt i alt er Sony Xperia Acro S en veldig god telefon for deg som vil ha en toppmodell som også tåler vær og vind, sier Swang fra Amobil.no.

Den får trekk fordi den er litt dyr, har løse deksler og fordi den er ujevn på video (hakker litt, særlig ved panorering).

Spesifikasjoner:

 • Pris: Fra ca 3900,-
 • Vekt: 147 gram
 • Skjerm: TFT LCD 4,3 tommer, 1280 x 720 piksler, kapasitiv, wet finger tracking
 • Minnekort: MicroSD
 • Menysystem: Android OS 4.0.4
 • Terning: 5

Les hele testen av Sony Xperia Acro S hos Amobil.no.

5. plass: iPhone 5

Saken fortsetter under bildet.

Den lekre nykommeren fra Apple har blitt tynnere, raskere, lettere og større enn forgjengeren iPhone 4S. Både batteri (standby: opp til 225 timer, tale: opp til 8 timer) og skjermoppløsning har blitt betydelig bedre. Byggekvaliteten er god og den er fortsatt svært lett å bruke.

Kameraet i iPhone 5 er ikke helt ulikt det som sitter i iPhone 4S, med 8 megapiksler stillbildeoppløsning og en enkel diode som gir begrenset fotolys. Men optikken er byttet ut, og det sitter en ny signalprosessor i telefonen. Du kan komme tettere når du fotograferer med makro, og du kan ta bilder i dårligere lys. Nå kan du også ta panoramabilder.

– Videokvaliteten er helt grei. Du får fremdeles HD 1080 med 30 bilder per sekund. Bildestabilisatoren skal være forbedret, men vi merket ikke så mye til det, sier mobilekspert Espen Irwing Swang fra Amobil.no.

Han er mer imponert over frontkameraet, som nå filmer med 720p. Det betyr for eksempel at du nå kan se kjæresten din mye tydeligere i FaceTime-funksjonen.

iPhone 5 får trekk fordi det ikke går an å dele filer via blåtann (Bluetooth) og at karttjenesten har svært mange feil. Mobilen får også trekk fordi den er dyr og ikke støtter NFC. iPhone 5 har til gjengjeld LTE (4G), men det virker kun i enkelte land (ikke i Norge). Plasteret på såret er at telefonen har «dobbel 3G», som gjør at du kan laste ned data lynraskt (opp til 42 Mbps) i 3G-nett som er forberedt for dette.

Spesifikasjoner:

 • Pris: Fra ca 5190,-
 • Vekt: 112 gram
 • Skjerm: 4 tommer, IPS TFT bakbelyst med LED, 640 x 1136 piksler, kapasitiv trykkskjerm, 16 mill farger
 • Minnekort: Nei
 • Menysystem: iOS6.0
 • Terning: 5

Les hele testen av iPhone 5 hos Amobil.no.

6. plass: HTC One S

Saken fortsetter under bildet.

htc-one-s-t (Foto: Amobil.no)

Denne slanke og elegante mobilen fra HTC har knallbra skjerm, god byggekvalitet og skikkelig bra kamera, særlig i svakt lys. HTC One S kan kanskje kalles lillebroren til One X, men mobilene er likevel ganske forskjellige. Mens One X kommer i plast, er HTC One atskillig tøffere i trynet – den kommer i metall (aluminiumsgrå eller svart).

Ifølge Amobil.no er musikkspilleren delig, mens ørepluggene som følger med er noe møkk.

– Å høre musikk på One S med disse øreproppene, er som å se HD-filmer på en gammel sort/hvitt-TV – potensialet blir uforløst, sier Swang fra Amobil.no.

Mobilen får også trekk fordi den verken støtter minnekort eller NFC, og lakken kan skalle av.

Spesifikasjoner:

 • Pris: Fra ca 4000,-
 • Vekt: 119,5 gram
 • Skjerm: Super AMOLED, 4,3 tommer, 540 x 960 piksler, kapasitiv, ripesikker
 • Minnekort: Nei
 • Menysystem: Android OS 4.0 med Sense 4.0
 • Terning: 5

Les hele testen av HTC One S hos Amobil.no.

7. plass: Motorola Razr Maxx

Saken fortsetter under bildet.

Motorola-Razzr-Maxx-t (Foto: Amobil.no)

Batteritid er ikke den sterkeste siden til mange av de nyeste smarttelefonene. Det er det derimot på denne. Motorola Razr Maxx har dobbelt så stort batteri som flere av konkurrentene, og har mange smarte sparefunksjoner. Det betyr at Razr Maxx kan vare i dagesvis.

I tillegg tåler den vannsøl og har veldig bra skjerm. Mobilen får trekk for litt bugs i programvaren, svakt kamera og ingen felles innboks for meldinger.

Spesifikasjoner:

 • Pris: Fra ca 3500,-
 • Vekt: 145 gram
 • Skjerm: 4,3 tommer, 540 x 960 piksler, Super AMOLED, kapasitiv
 • Minnekort: MicroSD opptil 32 GB (16 følger med)
 • Menysystem: Android 2.3.6 Gingerbread (Oppgraderes til Android 4.0 Ice Cream Sandwich senere)
 • Terning: 5

Les mer om Motorola Razr Maxx hos Amobil.no.

8. plass: Nokia Lumia 900

Saken fortsetter under bildet.

Nokia Lumia 900 er den beste Windows-mobilen til nå. Operativsystemet er brukervennlig, velfungerende og raskt å bruke. Proffunksjonene er gode, særlig Office-pakken (e-postleseren Microsoft Outlook er bra, du kan redigere dokumenter og lage bildefremvisninger med Powerpoint).

Skjermen er knallgod (god på videovisning), kameraet er lyssterkt og det følger med gratis musikkradio (selvom den er svak på musikk). Mobilen er god på spill og det er støtte for Xbox Live.

Mobilen får trekk fordi den ikke har støtte for minnekort og har heller ikke USB masselagring.

Spesifikasjoner:

 • Pris: Fra ca 3500,-
 • Vekt: 160 gram
 • Skjerm: AMOLED, 4,3 tommer, 480 x 800 piksler, kapasitiv trykkskjerm
 • Minnekort: Nei
 • Menysystem: Windows Phone 7.5 Mango
 • Terning: 4

Les hele testen av Nokia Lumia 900 hos Amobil.no.

9. plass: Huawei Ascend P1

Saken fortsetter under bildet.

Huawei-Ascend-P1-t (Foto: Amobil.no)

Den kinesiske mobilprodusenten Huawei begynner å bli husvarme i norske mobilhyller etter å ha vært her et par år. Herligheten Ascend P1 er tynn, lett og rask med god skjerm. Den har bra kamera med ekstremt god applikasjon, ryddige menyer med mange bra nytteapper og fornuftig pris.

Den er også god på musikk med alternative ørepropper.

Mobilen får trekk fordi ordlisten er plagsom og irriterende. I tillegg er det lett å snuble i hjem-tasten, fordi den er for nærme skjermen.

– Den første tiden vi testet telefonen gikk vi tilbake til startskjermen nesten annenhver gang vi skulle trykke på mellomromstasten, skriver Amobil i sin vurdering av Huawei-mobilen.

Spesifikasjoner:

 • Pris: Fra ca 2500,-
 • Vekt: 110 gram
 • Skjerm: Super AMOLED, 4,3 tommer, 960 x 540 piksler, kapasitiv, ripesikker (Corning Gorilla Glass)
 • Minnekort: Ja
 • Menysystem: Android OS 4.0.3
 • Terning: 4

10. plass: Nokia Pureview 808

Saken fortsetter under bildet.

nokia-pureview-808-t (Foto: Amobil.no)

Testens taper har også verdens beste mobilkamera. Nokia PureView 808 har kamerabrikke på revolusjonerende 41 megapiksler, men de største bildefilene du får ut av telefonen er på 38 megapiksler. Denne oppløsningen er betydelig høyere enn den noen andre telefoner er i stand til å knipse bilder i i dag. Oppløsningen er også høyere enn for de fleste vanlige kompaktkameraer og mange speilreflekser.

Kameraet er derfor fantastisk og blitsen er god. Navigasjonspakken og kontorapplikasjonene er gode, og byggekvaliteten er solid.

Men dette og verdens beste mobilkamera til tross, telefonen fra Nokia er både stor, tung og treg. Den får trekk nettopp på grunn av dette, i tilegg er det flere småfeil i programvaren og skjermoppløsningen er lav.

Spesifikasjoner:

 • Pris: Fra ca 4500,-
 • Vekt: 175 gram
 • Skjerm: AMOLED, ClearBlack Display, 640 x 360 piksler
 • Minnekort: Ja
 • Menysystem: Symbian Belle Feature Pack 1
 • Terning: 3

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter