Mandag kveld kunne TV 2 Nyhetene avsløre at én av fem som jobbet alene på legevakt søndag kveld var uerfarne turnusleger.

Helt nye tall TV 2 har fått tilgang til viser at 85 prosent av norske legevaktsleger som var på vakt søndag kveld, jobbet helt alene.

Og det som bekymrer forskerne som har hentet inn tallene mest, er at én av fem leger som jobbet alene, var uerfarne turnusleger.

Siden torsdag har helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) hatt muligheten til å kommentere TV 2s avsløring, men han har takket nei.

I flere reportasjer har TV 2 avslørt kritikkverdige forhold ved bemanningssituasjonen ved norske legevakter.

...må prioritere dette og ikke bare prate om det

LES OGSÅ: Knut ble sendt hjem fra legevakten med sprukket skalle

– Uten tvil Støres ansvar

Frp-leder Siv Jensen har derimot veldig lyst til å kommentere saken.

KRITISK: Frp-leder Siv Jensen mener helseministeren må rydde opp. (Foto: TV 2)

– Dette er en veldig alvorlig avsløring fra TV 2. Det er jo slik at legevakten er det mest naturlige stedet for de fleste av oss å oppsøke ved akutt sykdom. Da er det helt avgjørende av vi er trygge på at vi får forsvarlig medisinsk hjelp når det behovet inntreffer.

– Støre nekter å snakke med TV 2 om denne saken. Er det hans ansvar å rydde opp?

– Det er uten tvil hans ansvar, men han skal få tre forslag til løsning fra meg. Det første er at vi får satt ned en uavhengig kommisjon, som kan få snudd alle steinene i helsevesenet. Nå har vi sett mange skandaler og avsløringer. Det understreker behovet for å få en usminket sannhet på bordet, sier Jensen til TV 2.

Se TV 2s reportasje om legevakt-situasjonen:

Lover Frp-satsing på helse

I tillegg har Frp-lederen to andre forslag.

– Det andre vi må gjøre er å få til et kompetanseløft for de som jobber rundt på landets legevakter, gjerne gjennom etter- og videreutdanning. Og det tredje vi må gjøre er å sørge for at kommunene får øremerkede midler slik at de prioriterer helse og omsorg.

I intervjuet på TV 2 mandag kveld lover Frp-lederen at partiet vil prioritere helsepolitikk hvis de kommer til makten.

– Ja, det lover Fremskrittspartiet. Det er helt avgjørende at vi satser mer på å bygge opp tillit og troverdighet gjennom hele helsekjeden. Det gjelder selvfølgelig både eldreomsorgen, legevakten og sykehusene. Det må være sammenheng i dette og da må vi prioritere dette og ikke bare prate om det, avslutter Jensen.