8. september startet med grå himmel, men fra ut på formiddagen ble det solskinn og blå himmel på Langhus. (Foto: Berit S. Lier)
8. september startet med grå himmel, men fra ut på formiddagen ble det solskinn og blå himmel på Langhus. (Foto: Berit S. Lier)

Uvanlig kjølig september

Vi har ikke hatt det kaldere i september på fire-fem år. Spesielt på Vestlandet, som ikke så 20-tallet på termometeret en eneste dag.

September var den kjøligste siden 2007 og 2008, dersom vi summerer opp for hele landet.

Unntaket var Finnmark, som endte opp med en middeltemperaturen en grad over normalen.

Vått var det også.

Kjølig i vest, varmt i nord

Regn på Langhus 10. september. (Foto: erit S. Lier)
Regn på Langhus 10. september. (Foto: erit S. Lier)
Den vestlige delen av landet hadde det sureste været. En grad kaldere enn normalen for 1961-1990, opp mot to grader kaldere enn det som har vært vanlig de siste ti årene.

Vestlandet sør for Stad hadde ikke en eneste dag med temperatur over 20 grader. Det er uvanlig. I september 1999 hadde til sammenligning Bergen elleve dager over 20 grader.

Østlandet endte opp som normalt, men hadde det varmt i perioder. Den 3. september var det for eksempel sommerlige 23,3 grader i Drammen.

Vått i vest

Byger på Sunnmøre 27. september. (Foto: Frida Brandal)
Byger på Sunnmøre 27. september. (Foto: Frida Brandal)
Det var ikke bare kjølig på Vestlandet, det var vått også. Opp mot dobbelt så vått som normalt.

Bergen fikk 409 millimeter nedbør, og vi må helt tilbake til 2005 for å finne en våtere september i regnbyen. Årets utgave er den fjerde våteste september siden 1975, da det ble satt nedbørrekord i Bergen med 630 millimeter.

Unntaket i vest var Lærdal innerst i Sognefjorden. Det kom det bare 46 millimeter, bare noe over halvparten av det normale.

Vått i nord

Snø på Gaustatoppen 27. september. (Foto: Ehsan Rafei)
Snø på Gaustatoppen 27. september. (Foto: Ehsan Rafei)
Også Finnmark fikk mer nedbør enn normalt i september.

Spesielt vått var det 18-19. september. Det pøste ned hele 47 millimeter over Hammerfest, og Banak registrerte det våteste septemberdøgnet siden målingene startet i 1957.

På ett døgn falt det 35,5 millimeter. Det er omtrent 10 % av årsnormalen, som ikke er høyere enn 345 millimeter i Banak.

I resten av landet var det tørt. Østlandet ble liggende i le, og enkelte steder der og i Sør-Trøndelag kom det mindre enn halvparten av normal nedbør.

Uvær ved Stad 4. september. Kråkenes fyr målte 33. sekundmeter,
  orkan. (Foto: Bjarne Eldevik)
Uvær ved Stad 4. september. Kråkenes fyr målte 33. sekundmeter, orkan. (Foto: Bjarne Eldevik)

Startet med lavtrykk

De tre første ukene av september kom det en strøm av lavtrykk fra Nord-Atlanteren inn i Norskehavet, og videre inn over Nord-Skandinavia.

De hadde med seg fuktig sørøstlig vind. Spesielt mye nedbør falt det altså på Vestlandet, mens Østlandet ble liggende i le av Langfjella.

I Tromsø var nordlyssesongen i gang 5. september. (Foto: Truls
  Melbye Tiller)
I Tromsø var nordlyssesongen i gang 5. september. (Foto: Truls Melbye Tiller)
I Troms og Finnmark blåste det fra sør de første ukene av september, og måneden startet med mye bra vær.

Et lavtrykk fra Sverige og Finland som passerte over Finnmark og inn i Barentshavet den 18-19. september gjorde slutt på finværet, og ga uvanlig mye nedbør i Finnmark.

Godværshelg

maanedsgrafikken_september12
maanedsgrafikken_september12
Fra den 21. til den 24. september la et høytrykk seg inn over Sør-Norge, og serverte oss en etterlengtet godværshelg.

Klarvær er skummelt i september. Mange steder fikk høstens første frostnatt denne helgen, og i fjellet kom det første snøfallet.

Endte med lavtrykk

Fra den 25. september og ut måneden kom en ny strøm av lavtrykk inn over Sør-Norge. Denne gangen var det Sørlandet, Østlandet og Rogaland som fikk mesteparten av regnet.

Den 25. og 26. september falt det mer enn 50 millimeter nedbør mange steder på Sørlandet og sør på Østlandet, og det meste i løpet av 10-12 timer.

Aller mest nedbør målte Mestad nordvest for Kristiansand; 90,5 millimeter på et døgn!

Siden lavtrykket kom inn langt sør fikk Midt- og Nord-Norge fralandsvind fra sør og sørøst, og mye pent vær i slutten av måneden.

September 2011: Varmeste september på over hundre år
September 2010: September uten høststormer
September 2009: Nedbørrekorder i bøtter og spann
September 2008: Tørr september