Jorunn Hauge Sønju sitt D vitamin nivå var helt nede i 36 mens det bør ligge på 125. Vitamintilskudd og kostholdsendringer har gjort at hun nå har gått ned 28 kilo. (Foto: Montasje)
Jorunn Hauge Sønju sitt D vitamin nivå var helt nede i 36 mens det bør ligge på 125. Vitamintilskudd og kostholdsendringer har gjort at hun nå har gått ned 28 kilo. (Foto: Montasje)

Mangel på D-vitamin kan forårsake overvekt

Jorunn Hauge Sønju stabiliserte D-vitaminnivået og gikk ned 28 kilo.

I desember 2011 falt 50 år gamle Jorunn Hauge Sønju stygt på isen, og måtte søke hjelp for å få smertebehandling.

Til tross for den uheldige hendelsen, førte ulykken til et viktig helsemessig funn da hun ankom legen.

– Det første lege Stig Bruset ved Regnbuen helsesenter gjorde var å ta blodprøver av meg. Han fant ut at jeg hadde svært lavt D-vitaminnivå, verdien var helt nede i 36 mens det normale er 125, forteller hun til God morgen Norge.

Les også: Sjekk om du trenger ekstra vitaminer

Sammenheng

Jorunn Hauge Sønju
Jorunn Hauge Sønju
– Da Jorunn kom til oss var det viktig å få oversikt over hennes helsetilstand. En ting var smertene etter fallet på isen, en annen ting var å få henne til å ta tak i hennes overvektsproblemer, forklarer lege Stig Bruset, og legger til:

– Vi tok blodprøver og hun hadde svært lav D-vitaminverdier. Dette illustrerer at man kan være overernært på kalorier, og underernært på viktige vitaminer og mineraler.

Les også: Slik gjorde Marianne (17) dysleksi til noe positivt

Slet med overvekt

Jorunn Hauge Sønju slet med overvekt, og etter fallet på isen ble hun sykemeldt.

– Jeg hadde så store smerter at jeg verken kunne gå eller sitte. Jeg forstod at jeg måtte ned i vekt. Jeg veide over 130 kilo og da var det ekstra ille å løfte seg fremover på krykker, forteller hun til God morgen Norge.

50-åringen ble satt på daglig anbefalt dose vitamin D-tilskudd, og det ble iverksatt kostholdsplan og fast oppfølgning av henne. I februar 2012 deltok hun i kurset «Sprek og lett» som Regnbuen Helsesenter arrangerte.

– Jeg kunne aldri greid dette selv hvis jeg ikke hadde blitt så tett fulgt opp. Spesielt i de fem ukene hvor vekten stod stille. Da har jeg gitt opp en hel del ganger før. Men da målte de meg og jeg hadde gått ned fem centimeter rundt livet. Utrolig motiverende, forteller en glad Jorunn Hauge Sønju.

Les også: Hanna Vesterager (50) ble kvitt MS-sykdommen

D-vitamin og overvekt

Sammenheng mellom mangel på vitamin D og overvekt forklarer professor og forsker Johan Moan fra Radiumhospitalet slik:

– Vitamin D er fettløselig og akkumuleres i overflødig kroppsfett og muskelvev. D-vitaminet blir ikke tatt opp av resten av kroppen hvis det blir hengende igjen i fettvevet, slik det kan gjøres hos overvektige.

I tillegg viser forskning at overvektige soler seg mindre utendørs om sommeren, de har også mindre utendørsaktiviteter enn normalvektige.

Vitamin D som produseres om sommeren lagres i fettvevet opp til seks uker. En dag i solen midt på sommeren, og at hele kroppen eksponeres for sola, gir så mye D-vitamin som tilsvarer en halv flaske tran, forklarer Moan.

Les også: Her er symptomene på testosteronsvikt

Gått ned 28 kilo

Nå er Jorunns vekt redusert med 28 kilo, men hun har fortsatt noen kilo igjen før hun har gjennomført det målet hun har satt seg.

– Legen har målt D-vitamin nivået mitt tre ganger siden og nå er verdien på tilfredsstillende 125. Så i sommer solte jeg meg bare og kuttet tilskudd, men jeg begynner på D-vitamintilskudd igjen i oktober, forteller hun fornøyd.

Nettprat om D-vitamin

Forsker og professor Johan Moan og lege Stig Bruset stilte til nettprat tirsdag. Svarene kan du lese nedenfor: