jaglis (Foto: TV 2)
jaglis (Foto: TV 2)

– Lett å finne årets fredsprisvinner

Årets fredspris kommer til å bli en viktig pris, sier Nobelkomiteens formann, Thorbjørn Jagland.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en hel uke med møter i New York i kraft av stillingen som generalsekretær i Europarådet, kommer Thorbjørn Jagland mandag til Oslo for å lede Nobelkomiteens siste møte før det kunngjøres hvem som får årets fredspris. Det skjer 12. oktober, men hvem det blir er allerede klart.

– Jeg synes det har vært en interessant og ikke veldig komplisert denne gangen, sier Jagland (61) til TV 2.

– Hva mener du med det?

– Vi har hatt en veldig god og langvarig prosess som har ført oss fram, så basert på hvem vi har hatt på papirene tror jeg det blir en god pris.

Dristig og omstridt

Jagland vektlegger at fredsprisen skal være dristig, gjerne også omstridt.

– Nobelprisen har jo fått en enorm status i verdenssamfunnet. Mediene ser fram til dette hvert år med enormt stor interesse. Jeg tror at det blir stor oppmerksomhet rundt den som får prisen, og at det blir en viktig pris, er alt Jagland vil avsløre.

Han lar seg definitivt heller ikke skremme av Kinas boikott etter at fredsprisen ble tildelt dissidenten Liu Xiaobo.

– Hvis komiteen begynner å tenke på den måten, så kan vi pakke sammen. Den autoriteten prisen og komiteen har fått skyldes at man ikke har sett hen til slike betraktninger og nasjonale interesser. Tildelingen til Liu står seg veldig godt. Mitt inntrykk er at den ikke er kontroversiell i verdenssamfunnet. Den er kontroversiell i noen kretser i Norge som har handelsmessige interesser.