Øyvind Alsaker John Terry
Øyvind Alsaker John Terry

Alsaker om rasismedommen: – Kan se ut som engelskmenn blir mildere behandlet enn utlendinger

Fotballkommentator Øyvind Alsaker mener dommen mot John Terry åpner for uheldige spekulasjoner.

Torsdag ble Chelsea-kaptein John Terry ilagt en karantene på fire kamper av det engelske fotballforbundet (FA) etter en høring i rasismesaken med Anton Ferdinand.

Luis Suarez ble forrige sesong dømt til åtte kampers karantene etter hans rasismesak med Patrice Evra. Denne forskjellsbehandlingen syns TV 2s fotballkommentator Øyvind Alsaker er uheldig.

– Rasisme er rasisme
– I utgangspunktet er jo rasisme rasisme. Det er vanskelig å se hvordan man kan vurdere noe til å være lite rasisme, og noe annet mye rasisme, sier Alsaker til tv2.no.

– Dette legger åpent for antydninger om at engelskmenn blir mildere behandlet enn utlendinger og vil føre til masse spekulasjoner og misnøye.

I utgangspunktet er jo rasisme, rasisme.

FA har ikke kommet ut med noe grunngivelse til hvorfor dommen ble som den ble.

Det kan bidra ytterligere til spekulasjoner og uro rundt saken.

– Hvis man har gode grunner så burde jo de bli publisert samtidig som man avgir dommen, sier Alsaker.

Les også: Åtteårskontrakt (!) for Newcastles Pardew

Frifunnet i retten
John Terry ble tidligere i år frifunnet i en sivil rettssak for anklagene, men FA bestemte seg for å ta opp saken gjennom sine egne domsinstanser.

Ofte vanskelig å finne en rød tråd i det FA bestemmer seg for i denne type saker.

Da burde de vært strengere når de først fant ham skyldig, mener fotballeksperten.

– Når FA først går videre med dette så er det et signal på at de tar rasismeproblematikken alvorlig. Da er det underlig at de ikke tar litt hardere med straffen, sier Alsaker.

– Det hadde nok vært fornuftig av FA å legge seg opp mot straffen de ga til Luis Suarez. Det er ofte vanskelig å finne en rød tråd i det FA bestemmer seg for i denne type saker.

KRANGLET PÅ LOFTUS ROAD: Anton Ferdinand og John Terry i tilsvarende oppgjør forrige sesong. (Foto: Nick Potts/Pa Photos)
KRANGLET PÅ LOFTUS ROAD: Anton Ferdinand og John Terry i tilsvarende oppgjør forrige sesong. (Foto: Nick Potts/Pa Photos)
FAs tiltale er blant grunnene til at midtstopperen tidligere i uken bestemte seg for å takke nei til videre landslagsspill.

Les også: PL-godbit sendes på TV 2 Zebra

Barton reagerer
Alsaker, som skal kommentere Chelseas kamp borte mot Arsenal lørdag, mener det er uheldig å sidestille rasisme med en stygg takling eller det å få rødt kort.

– Dette er jo noe langt mer alvorlig enn en ufin takling om man tenker litt utenfor fotballbanen, sier fotballkommentatoren.

Joey Barton som fikk 12 kampers karantene etter å ha blitt dømt for å ha slått Carlos Tévez, sparket Sergio Agüero og et forsøk på springskalle på Vincent Kompany etter en kamp mot Manchester City forrige sesong reagerer også på den milde dommen:

«12 kamper? Med FAs perverse logikk hadde jeg fått færre kampers karantene for rasistisk å ha misbrukt Manchester City-spillerne enn å kile dem litt som jeg gjorde», skriver Barton på Twitter.

I tillegg til kampkarantenen ble John Terry ilagt en bot på to millioner kroner.

31-åringen vil kunne spille oppgjøret på Emirates siden suspensjonen ikke trer i kraft før ankefristen er ute. Den går ut om 14 dager.