andersu2
andersu2

Jakten-Anders: – Jeg vil ikke komme hjem i en likpose

30-åringen vil nekter å ofre datteren for soldatdrømmen.

Anders Ueland (30) har sjarmert både friere og TV-seere i «Jakten på kjærligheten» på TV 2, og bonden lever i dag et tilbaketrukket liv på Jæren i Rogaland med datteren Ane (2).

Dette står i sterk kontrast til Uelands tidligere hverdag.

Allerede på videregående bestemte han seg for at han skulle oppfylle drømmen om å få seg en karriere i forsvaret.

Dette brakte ham via befalsskolen til Telemarksbataljonen og Kosovo.

Les også: Slik reagerer Jakten-Anders på frierflukten

Dro til Kosovo

Som yrkesmilitær i Kosovo var Anders lagfører for et geværlag på ti. Bonden var der i ett år fra sommeren 2002.

– Jeg hadde meg selv og ti soldater under meg. Oppgavene vår var patruljering, hvor vi skulle vise tilstedeværelse for å virke beroende og betryggende på folk, og så hadde vi litt forskjellige operasjoner, sier han til «God kveld Norge».

Blant annet jaktet Anders etter ulovlige våpen i biler og hjem, og situasjonen var langt ifra ufarlig.

– Vi fant mye forskjellig, håndgranater uten sikring som ligger og flyter blant annet. Det å komme borti håndgranat uten splint er ganske farlig, sier han.

Les også: Jakten-Anders: – Jeg var et nervevrak

Jente hadde sprengt av seg beina

Anders forteller om et område som var gjennomsyret av kriminalitet og mafiavirksomhet.

Men i tillegg til å vokte over kjeltringer, havnet Anders og gutta opp i de mest grufulle situasjoner.

Som da de ute på patrulje brått ble stanset av en gigantisk eksplosjon.

– Da vi kom dit sto vel en 25 familiemedlemmer i stor sirkel midt i en hage, skrek og hoiet, og i midten lå en seks år gammel jente som hadde sprengt av seg begge beina. Hun hadde fått fatt i granatutkaster. Den hadde hun fått til å gå av, hvorpå hun hadde sprengt av seg begge beina. Slike ting husker du jo, sier Anders som forteller at de lette etter årsaken blant jenta, familie og jentas beinrester.

Hva tenkte du da du sto der?

– Du får et grøss gjennom deg og tenker «fytti grisen!», men måten jeg selv reagerte på var at jeg ble kald, rasjonell og gjorde ting jeg var trent på å gjøre. Så fikk jeg heller en reaksjon etterpå, hvor jeg ble skjelven og tenkte at dette var spesielt, sier han.

Hvordan gikk det med jenta?

– Hun overlevde og klarte seg, etter det jeg fikk høre. Så det gikk godt til slutt. Men det er kaotisk å komme borti noe sånt plutselig.

Les også: – Dette var jeg absolutt ikke forberedt på

– Ikke det samme i dag

Selv om Kosovo og årene i militæret er noe Anders ikke vil være foruten, er han glad for at han sitter her som bonde i dag.

Og selv om drømmen en gang var å søke seg inn på krigsskole og fortsette karrieren i militære, har han i dag helt andre prioriteringer.

Hovedårsaken er at han for to år siden ble pappa til lille Ane.

– Jeg har hatt muligheten flere ganger til å dra til Afghanistan i ettertid av turen til Kosovo. Det er klart at jeg tenker på det etter at jeg fikk Ane ... Det frister ikke like mye som før. Det hadde vært spennende å få oppleve det, prøve det, men jeg har ikke like stor drive etter å gjøre det når jeg vet hvilke farer som er der. Faren for å komme hjem i en likpose er der, i hvert fall i Afghanistan. Og det er ikke like spennende. Ikke når du har ei lita ei som går hjemme og surrer i tillegg, sier Anders til «God kveld Norge».

Les også: – Hun er den viktigste personen i livet mitt