MANIPULERER: Eiendomsmeglere i hovedstaden setter kunstig lav prisantydning for å lokke kunder til visning. (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)
MANIPULERER: Eiendomsmeglere i hovedstaden setter kunstig lav prisantydning for å lokke kunder til visning. (Foto: Grøtt, Vegard/NTB scanpix)

Oslo-meklere driver med prismanipulasjon

Eiendomsmeklere setter lavere takst for å få folk på visning. Forbrukerrådet og Prognosesenteret reagerer på oppførselen – som de mener er uetisk og uakseptabel.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Flere eiendomsmeklere i Oslo driver systematisk manipulering av boligmarked ved å sette kunstig lav prisantydning for å lokke kunder til visning.

Prognosesenteret frykter at metodene kan skape en boligboble.

LES OGSÅ: Slik lokkes du på visning

Bevisst strategi

Den ekstreme etterspørselen gjør at boliger sentralt i Oslo sjeldent blir solgt under takst. Kvadratmeterprisen i de mest populære områdene sentralt i hovedstaden er blant de høyeste i landet.

– Du betaler for beliggenhet. Det er pri én, to og tre. Man får ikke flyttet leiligheten noe annet sted i byen, sier Anders Andersen i Eiendomsmegler Aktiv til TV 2.

LOKKER IKKE: Meglerene innrømmer at det er en bevisst strategi, men nekter for at de lokker og lurer noen. Her Henning G. Smith i Eie. (Foto: TV 2)

Samtlige av visninger TV 2 var innom tror mekler på salg over takst. Likevel har de samme meklerne markedsført boligene med en prisantydning på flere hundre tusen under det som er satt av takstmann.

Meklerne innrømmer at det er en bevisst strategi for å få flere på visning.

– Ja, du kan si at det er strategi, men det er ikke for å lokke noen. Men det er en mulighet for folk til å komme på visning og kanskje vurdere at denne boligen vil vi ha, sier daglig leder Henning G. Smith i Eie.

LES OGSÅ: Hybel uten bad og med kjøkken i kott – solgt for over en mill

– Lokkepriser

TV 2 har gjennomgått flere hundre boligannonser de siste ukene. I de mest populære områdene i Oslo skiller det ofte flere hundre tusen på prisen som er satt av eiendomsmeklere og verditakst fra en takstmann. I enkelte tilfeller er forskjellen på over en halv million kroner.

Prognosesenteret mener dette er lokkepriser.

LOKKEPRIS: TV 2 avslører at flere Oslo-meglerer legger seg langt under takst, ofte så mye som en halv million. Med de lokkeprisene lurer de folk som kommer på visning. (Foto: TV 2)

– Absolutt. Når vi ser så mange eksempler som dere nå viser hvor det konsekvent ligger ti til femten prosent under verditakst, så vil jeg definitivt kalle det lokkepriser, sier mediekontakt Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

– Er det greit?

– Overhodet ikke. Den som da ender opp med å få budet har jo da latt seg forlede til å gi kanskje da ti-femten prosent over det som var verditakst. Og det kan jo slå tilbake på kjøper den dag han skal selge, avslutter Øye.

LES OGSÅ: Historiske boligpriser i Norge nå

– Uakseptabelt

Norges Eiendomsmeglerforbund mener meklernes oppførsel er uakseptabel.

IKKE GREITT: Erik Øye i Prognosesenteret sier det ikke er greitt med lokkepriser. (Foto: TV 2)

– Hvis dette er en trend, så er jeg bekymret, sier direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund til TV 2.

Men bekymring holder ikke, advarer Forbrukerrådet, som mener bransjen ikke tar problemet på alvor.

– Det er åpenbart at bransjens selvjustis ikke fungerer, sier fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet.

– Lokkepriser er villedende markedsføring – og ulovlig. Praksisen må opphøre, legger han til.

Forbrukerrådet mener uærlige meklere bør finne seg noe annet å gjøre.

UT: - Jeg syns ikke at meglere som over tid systematisk bryter regelverket har noe i bransjen å gjøre, sier fagdirektør Thomas Bartholdsen i Forbrukerrådet. (Foto: TV 2)

– Jeg syns ikke at meklere som over tid systematisk bryter regelverket har noe i bransjen å gjøre, avslutter Bartholdsen.

LES OGSÅ: Klikkvinner gikk for 350.000 over takst

Har du opplevd lokkepriser eller andre salgstriks fra eiendomsmeklere? Kontakt vår reporter på fir@tv2.no.