Anne-Grete_Strøm-Erichsen (Foto: Sørbø, Krister/NTB scanpix)
Anne-Grete_Strøm-Erichsen (Foto: Sørbø, Krister/NTB scanpix)

Strøm-Erichsens høyre hånd er militærnekter

Søkte overføring til siviltjeneste etter sesjon, men forsvarsministerens nye politiske rådgiver hevder hardnakket at han aldri har vært pasifist.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

34 år gamle Atle Ottesen gikk fredag brått fra en anonym tilværelse som lokallags- og gruppeleder i Fredrikstad Ap til å bli en av de mektigste i Forsvarsdepartementet da han ble ansatt som politisk rådgiver for nyutnevnt forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen.

Nå viser det seg at mannen som skal være Strøm-Erichsens nærmeste rådgiver i arbeidet med å utforme norsk sikkerhets- og forsvarspolitikk aldri hverken har ikledd seg uniform eller tatt så mye som et ladegrep.

Det er Fredriksstad Blad som skriver at Ottesen i sin tid droppet den tradisjonelle førstegangstjenesten for i stedet å undervise elever med spesielle behov ved en videregående skole i Sarpsborg over en periode på 14 måneder.

LES OGSÅ: Her er Jens' nye mannskap

– Ikke fagmann, men politiker

Overfor lokalavisen avviser Ottesen at manglende bakgrunn fra Forsvaret er et problem med tanke på jobben han nå skal utføre.

– Statsråden har heller ikke vært i militæret. Statssekretæren har derimot militær bakgrunn. Min jobb er heller ikke å være fagmann på området, men å være politiker. Jeg må forholde meg til spesialister, som i politikken for øvrig. Jeg gleder meg til jobben, og er i full gang med opplæring om Forsvarsdepartementets mange oppgaver, sier han.

Og Ottesen har rett - i alle fall mer eller mindre. Forsvarsdepartementets statssekretær Eirik Øwre Thorshaug - også han nyutnevnt - har militær bakgrunn: Som velferdsassistent i Hæren fra 1997 til 1998.

Valgene av nærmeste medarbeidere kan virke oppsiktsvekkende sett i forhold til den politiske ledelsen Anne-Grethe Strøm-Erichsen holdt seg med da hun var helseminister.

I Helse- og omsorgsdepartementet arbeidet Strøm-Erichsen tett med statssekretær Robin Kåss - som er utdannet lege, og politisk rådgiver Tord Dale - som er utdannet sykepleier.

LES OGSÅ: Strøm-Erichsen nekter å svare for seg

Var ikke motivert

Da Ottesen mot slutten av forrige uke fikk tilbud om stillingen som politisk rådgiver orienterte han partisekretær Raymond Johansen om bakgrunnen sin, og ble gitt grønt lys.

Og årsaken til at det aldri ble soldat av Anne-Grethe Strøm-Erichsens nye høyre hånd:

– Jeg var ikke motivert for militærtjenesten da jeg ble innkalt til sesjon. Jeg søkte overføring til siviltjeneste med begrunnelsen om at jeg var imot masseødeleggelsesvåpen. Jeg krysset av på et skjema. Jeg er eldre i dag og ville ha gjort et annet valg nå, sier Atle Ottesen til Fredriksstad Blad.