MISTER NESTLEDERNE: KrF leder Knut Arild Hareide kan trolig se langt etter å bli flankert av partiets nestledere Dagrun Eriksen (t.h.) og Bjørg Tysdal Moe (t.v.) på Stortinget etter valget neste høst. Selv er Hareide som partileder selvskreven listetopp hjemme i Hordaland, selv om han i inneværende periode sitter for Akershus. (Foto: Johansen, Erik/SCANPIX)
MISTER NESTLEDERNE: KrF leder Knut Arild Hareide kan trolig se langt etter å bli flankert av partiets nestledere Dagrun Eriksen (t.h.) og Bjørg Tysdal Moe (t.v.) på Stortinget etter valget neste høst. Selv er Hareide som partileder selvskreven listetopp hjemme i Hordaland, selv om han i inneværende periode sitter for Akershus. (Foto: Johansen, Erik/SCANPIX)

Knut Arilds damer vrakes - er for liberale

Konservative kandidater ser ut til å vinne frem i nominasjonsprosessene til flere av Kristelig Folkepartis viktigste fylkeslag.

Etter valget neste høst står Kristelig Folkeparti trolig med to nestledere som begge befinner seg utenfor Stortinget. De viktigste fylkespartiene ønsker mer konservative kandidater til nasjonalforsamlingen.

Som tv2.no skrev tidligere denne uken går 1. nestleder i KrF, Dagrun Eriksen, etter alt å dømme tapende ut av kampen om gjenvalg til Stortinget. Selv om Eriksen mandag kveld vant en rekke delegater til partiets nominasjonsmøte i Vest-Agder, har den konservative utfordreren Hans Fredrik Grøvan flertallet av delegatene bak seg,

Også Knut Arild Hareides andre nestleder, Bjørg Tysdal Moe fra Rogaland, ligger i øyeblikket an til å bli vraket av sitt eget fylkeslag. Det melder Dagsavisen onsdag.

Bare ønsket av ett lokallag

Bare ett - 1 - av i alt 27 KrF-lokallag i Rogaland ønsker Tysdal Moe som fylkespartiets toppkandidat til valget neste høst. Den 58 år gamle Stavanger-kvinnen har aldri møtt fast på Stortinget, men har vært varaordfører i oljebyen sammenhengende siden 1999.

Tysdal Moe ble valgt til 2. nestleder i Kristelig Folkeparti på vårparten i 2011 etter at valgkomiteen i partiet vraket kontroversielle Inger Lise Hansen fra vervet. Hun skal ha ønsket å representere Rogaland KrF på Stortinget når tidligere partileder Dagfinn Høybråten går over til de politiske jaktmarker neste høst, men må trolig se seg slått av fylkesleder Olaug Bollestad.

LES OGSÅ: Høybråten trekker seg fra politikken

51 år gamle Bollestad er sykepleier av yrke, og har vært ordfører i småkommunen Gjesdal siden 1. mars 2008. Kilder Dagsavisen har snakket med beskriver Bollestad som en noe mer konservativ KrF-politiker enn Bjørg Tysdal Moe.

For liberal for Vest-Agder

Tysdal Moe blir i tilfelle skjebnevenninne med Dagrun Eriksen. Også hun er nemlig veid og funnet for liberal av krefter i eget fylkesparti.

Eriksen - som ble valgt til nestleder i KrF i 2004 - skal blant annet ha gjort seg upopulær på Sørlandet da hun som leder av partiets programkomite tidligere i år gikk inn for at partiet burde avblåse kampen mot at homofile kan få gifte seg.

LES OGSÅ: KrF-topp på vei ut av Stortinget

Hun har også tatt til orde for å fjerne den såkalte bekjennelsesparagrafen fra partiets vedtekter, som slår fast at alle som skal ha tillitsverv i KrF må bekjenne seg til den kristne tro.

Dagsavisen skriver onsdag at en annen årsak til at Eriksen - som har sittet på Stortinget siden 1997 - trolig ikke får fornyet tillit er at man mener hun den siste perioden har vært for lite tilgjengelig både for fylkeslaget, lokallagene og pressen.

Mannen som ser ut til å overta Eriksens plass øverst på KrF-listen i Vest-Agder, Hans Fredrik Grøvan (58), beskrives som en langt mer konservativ kandidat. 58-åringen, som var ordfører i Lyngdal fra 1995-2007, ansees å ha et tydeligere lokalt engasjement og skal være svært populær i hjemfylket.