Vanessa Svebakk og Gunn Rusten ved minnesmerket i Utvika. (Foto: TV 2)
Vanessa Svebakk og Gunn Rusten ved minnesmerket i Utvika. (Foto: TV 2)

– Utøya er vårt Auschwitz

200 etterlatte vil at Utøya skal bli fredsmuseum.

På Utvika camping tenner to mødre lys for to døtre som aldri kom hjem igjen fra sommerleir.

Vanessa Svebakk og Gunn Rusten mistet begge det kjæreste de eide på Utøya den 22. juli i fjor.

– Vi vet at de aldri kommer hjem igjen, men vi ønsker ikke at de bare skal være navn i en bok, sier Vanessa Svebakk.

Datteren hennes, Sharidyn Svebakk-Bøhn, ble bare 14 år. Hun var den aller yngste som ble drept på Utøya den 22. juli i fjor.

«Nye Utøya»

Den 7. september la AUF frem planene for «Nye Utøya». Organisasjonen ønsker blant annet å rive kafébygget og pumpehuset, og bygge nye hus på øya.

– Hvis de river kafébygget og pumpehuset, slik som er planlagt, vil de rive en del av den historien som er. 22. juli har skjedd. Det er en del av vår historie, men det er også en del av Norges historie, sier Svebakk.

SE BILDENE: Slik blir «Nye Utøya»

Sammen med 200 andre etterlatte, har Svebakk og Rusten nå sendt brev til AUF, Hole kommune, Buskerud fylkeskommune og Riksantikvaren – med anmodning om at Utøya skal fredes.

Rusten mistet datteren Carina på Utøya. Hun mener det er viktig for mange av de etterlatte at Utøya skal bli et sted for å minnes.

– Det er den verste katastrofen i norsk historie etter 2. verdenskrig, og for mange av oss etterlatte har det blitt veldig viktig at den øya skal fredes. Vi ser ingen grunn til at ikke AUF kan fortsette det gode arbeidet de gjør et annet sted, sier hun.

Se intervjuet med Svebakk og Rusten øverst i artikkelvinduet.

LES OGSÅ: Utøya-mor ber Eskil Pedersen trekke seg

Upassende med konserter

Sammen med to hundre andre etterlatte, ønsker Svebakk og Rusten at Utøya bli et fredsmuseum – for at fremtidige generasjoner aldri skal glemme hva som skjedde der.

– Utøya er for oss, Auschwitz. Kafébygget, for noen av de etterlatte, er vårt gasskammer. Du skal ikke ha konserter på et sted hvor 69 mennesker har blitt drept, sier Svebakk.

AUF ønsker ikke å bli intervjuet om denne saken, men pressekontakt Trygve Losnedahl skriver i en tekstmelding til TV 2 at de vil lese brevet grundig og svare dem som har tatt initiativet, og at de respekterer at det er ulike oppfatninger om hvordan Utøya skal brukes i fremtiden.