REAGERER: Per Arne Olsen (Frp) reagerer på at Philip (22) står på venteliste for psyikiatrisk behandling sammen med nær 13.000 andre. (Foto: TV 2)
REAGERER: Per Arne Olsen (Frp) reagerer på at Philip (22) står på venteliste for psyikiatrisk behandling sammen med nær 13.000 andre. (Foto: TV 2)

Frp: – Regjeringen svekker det psykiske helsevernet

De har fjernet øremerking av midler og redusert behandlingstilbudet. Det hevder Fremskrittspartiets helsepolitiske talsmann.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nær 13.000 voksne, barn og unge venter på behandling i psykiatrien her i landet.

Fremskrittspartiet reagerer kraftig på det de mener er en svekking av det psykiske helsevernet.

BAKGRUNN: Philip (22) har ventet to måneder på psykiater

Liten hjelp å få

I Norge venter 3773 barn og unge og 9069 voksne på psykiatrisk behandling. En av 12.842 som står på venteliste er 22 år gamle Philip.

I går fortalte TV 2 Nyhetene om 22-åringen, som etter å ha vurdert selvmord, har ventet to måneder på psykiatrisk behandling.

– Jeg ville hoppe ut fra verandaen. Men så bestemte jeg med det bittelille jeg har av selvinnsikt at jeg må heller prøve en siste gang å søke hjelp. Så jeg gikk opp til legevakten, forteller han.

Men der var det liten hjelp å få.

VENTELISTE: Tilsammen er 12.840 mennesker på venteliste til psykiatrisk behandling i Norge. (Foto: TV 2)

– Jeg fikk to sovepiller og beskjed om å gå hjem og legge meg, sier han.

Lange ventelister og poliklinisk behandling en gang i uken var tilbudet han til slutt fikk.

LES OGSÅ: – Kutt i psykiatrien vil føre til selvmord

– Advarte mot dette

Det er slike historier som får Frps helsepolitiske talsmann, Per Arne Olsen til å reagere.

– Det er helt forferdelig når mennesker forteller at de ikke ser noe poeng med å leve, og de blir bare får tilbud om lange ventelister og til nød en time på poliklinikken i uka, sier stortingsrepresentanten til TV 2.

Frp mener den rødgrønne regjeringen svekker det psykiske helsevernet i landet.

– Vi advarte mot dette og foreslo både å øremerke mer midler til psykiatrien slik at vi kunne bygge opp tilbudet i stedet for ned. Dessverre har de ikke hørt på oss, avslutter Olsen.

LES OGSÅ: Må legge ned vellykket psykiatribehandling

– Køene bør være så korte som mulig

Samtidig, som lange ventelister, er det også på det rene at 1574 døgnplasser i psykiatrien er fjernet siden år 2000. Timebehandling ved poliklinikker, ofte kun én gang i uken, er tredoblet de siste årene.

Den ferske helseministeren Jonas Gahr Støre (Ap) mener at de som trenger psykiatrisk behandling er en av de viktigste gruppene å hjelpe.

– Vi må tenke over hva som er den beste hjelpen de kan få, og da kan vi ikke bare tenke på den siste kronen og den lange innleggelsesplassen. Det

LØNNSVINNEREN: Jonas Gahr Støre er sjefen også på lønningsfronten. (Foto: TV 2)
handler også om hva lokalsamfunnet kan stille opp med – og kan stille opp med av hjelp, sier statsråden til TV 2.

– Jeg tror ikke det eneste svaret er tilmålt i tid på institusjon. For det er flere som får behandling, men de får det på kanskje andre måte enn poliklinisk. Som forebygging og aktivitet nær der de bor og lever, legger han til.

– Er du enig med det Frp sier at dere har nedprioritert psykiatrien?

– Nei, det er jeg ikke. Både på satsinger og opptrappingsplaner er det gitt uttrykk for at det skal satses mer, også i sykehusene. Men det jeg tror vi er på søken etter er å finne den riktige behandlingen og oppfølgingen, sier Støre.

– Men det er ikke bra at så mange som 13.000 står i kø?

– Står du i kø og har behov for behandling er ikke det bra. Den bør være så kort som mulig at man må vente så kort som mulig, sier helseministeren, som lover å ta tak i saken.