synslaser2 (Foto: Christian Moen)
synslaser2 (Foto: Christian Moen)

Ser dårligere etter øyelaser – nektes pengene tilbake

Øyelegen: – Jeg er ikke fornøyd med resultatet, så dum er jeg ikke.

Heidi Sævik var lei av å knote med linser og tørke dugg av brillene. Som så mange andre drømte hun om et bedre syn, og i 2005 lot hun seg laserbehandle for å bli kvitt langsyntheten sin.

Men gleden ble kortvarig.

– Etter hvert fikk jeg problemer med å lese bøker, jobbe på PC og lese meldinger på mobilen. Nye målinger viste at synet var gått veldig tilbake, fortalte Heidi til TV 2 hjelper deg.

Les mer: Mener synslaser er ren gambling

Ble behandlet to ganger

Behandlingen var opprinnelig en julegave fra mannen hennes, og det var ikke helt enkelt å gi opp drømmen. Etter en ny konsultasjon med øyelege Kjell T. Løfors ved Trondheim Synslaser bestemte hun seg for å prøve igjen.

Klinikken, som også hadde utført den første operasjonen, annonserte med at «du kan fortsette å skifte linser i årevis eller korrigere synet en gang for alle». I Heidis tilfelle fungerte det ikke en gang etter to forsøk.

– Nå føler jeg at jeg ser dårligere enn jeg har gjort noen gang. Jeg fikk til å lese uten briller før den første operasjonen, men nå har jeg ikke sjans. Jeg ser ikke om det står sjampo eller balsam på flaskene i dusjen. Øynene er så tørre at jeg må bruke dråper og salve hver eneste dag, og jeg har veldig vondt i øynene, sier Heidi.

Saken fortsetter under bildet

synslaser6 (Foto: Christian Moen)
synslaser6 (Foto: Christian Moen)

Krever pengene tilbake

LASIK er gjerne mindre kostbart enn noen av de andre metodene, men for Heidi i Namsos har behandlingen likevel blitt et økonomisk mareritt.

I tillegg til selve behandlingen har hun måttet reise mange ganger til Trondheim for ekstra konsultasjoner, og i alle disse årene har hun hatt utgifter til linser og briller som hun etter planen skulle vært kvitt. Til sammen er regningen på 50-60 tusen kroner.

Heidi har bedt Synslaser Trondheim betale tilbake pengene for selve behandlingen, men øyelege Løfors avviser kravet.

Les også: Værdame Ane Nyrerød: – Jeg så på feriebildene at Josefine skjelte

Saken fortsetter under klippet

656712

Tilbyr en tredje operasjon

– Hvis jeg skal si at de som ikke er fornøyd skal få pengene tilbake, hvor skal så grensen gå for å få pengene tilbake? Sier Løfors til TV2 hjelper deg.

Løfors understreker at han ikke har gjort noe galt i behandlingen av Heidi.

– Men jeg er ikke fornøyd med resultatet, så dum er jeg ikke.

I et brev til Heidi skriver han at øynene hennes vil tåle en tredje operasjon, og han ber henne komme til en ny konsultasjon. Men han tilbakeviser at dette er en anbefaling til Heidi.

Saken fortsetter under bildet

synslaser3
synslaser3


Se også: Carina (37) ble feiloperert to ganger av samme kirurg

– Ingen anbefaler noen å bli operert

– Anbefaling er helt feil ord. Ingen anbefaler noen å bli operert, sier Løfors.

I brevet skriver han at dersom han var i hennes sko, ville han ha operert først venstre øye på nytt, og eventuelt høyre senere hvis det venstre blir vellykket.

– Det er en annen sak. Hvis hun hadde spurt meg personlig hva jeg ville gjort, ja da ville jeg operert en gang til. Men det betyr ikke at jeg anbefaler det for alle.

Les også: Her er maten som forhindrer dårlig syn

Kampanjer mot øyelaser i USA

Norske øyelaserklinikker tilbyr ulike metoder for synskorrigering, og bransjen mener selv at slik behandling generelt er svært trygg.

Det offentlige helsevesenet mottar en jevn strøm av misfornøyde pasienter som ber om hjelp etter mislykkede operasjoner, men disse er ikke mange nok til at det blir slått alarm.

Internasjonalt er kritikken mot LASIK, en av de vanligste metodene, gradvis begynt å øke i styrke. I USA er det startet massive kampanjer mot metoden, og mange misfornøyde pasienter har stått fram og fortalt om dårligere opplevelser.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter