synslaser1 (Foto: Christian Moen)
synslaser1 (Foto: Christian Moen)

Mener LASIK er ren gambling – Heidi (39) opplevde marerittet

Heidi har vondt i øynene og føler hun ser dårligere.

– De gjør bruk av sine hvite frakker og sin veltalenhet for å selge deg et produkt du ikke trenger.

Slik beskriver Morris Waxler øyeleger som tilbyr LASIK-behandling. LASIK er en for synskorrigerende laserbehandling hvor man kutter i hornhinnen og gjør endringer i underliggende lag i øyet.

Fortalte Waxler skrekkhistorier

Fra 1996 til 2000 var Waxler ansvarlig for godkjenning av øyelaserutstyr i det amerikanske helsedirektoratet (FDA).

Noen år senere begynte LASIK-pasienter å ta kontakt med ham for å fortelle skrekkhistorier om behandlingen, og til slutt gikk Morris med på å åpne en slags privat granskning av metoden.

– Jeg leste om igjen godkjenningsdokumentene, gjorde nye analyser, og konklusjonen min var at dette er fryktelig. I prinsippet går LASIK ut på å gjøre friske øyne syke. Man tar et friskt øye, skjærer et kutt og fjerner en del av det. Såret etter kuttet vil aldri leges fullstendig, sier Waxler.

Les også: Her er maten som forhindrer dårlig syn

– Har veldig vondt i øynene

I 2005 fikk Heidi Sævik utført en laserbehandling i Trondheim. Ifølge annonsen skulle behandlingen «korrigere synet en gang for alle», men snart begynte Heidi å se dårligere igjen.

I 2011 tilbød den samme klinikken henne en ny behandling til redusert pris.

– Nå føler jeg at jeg ser dårligere enn jeg har gjort noen gang. Jeg ser ikke forskjell på sjampo og balsam i dusjen, og jeg har veldig vondt i øynene, sier Heidi.

Her er skrekkhistoriene fra USA (ekstern lenke)

Saken fortsetter under bildet

synslaser5
synslaser5

Heidi er ikke alene

Drømmen om perfekt syn har så langt kostet henne og familien 50-60 tusen kroner, og i dag angrer hun bittert. Heidi orker ikke lenger å lese bøker, hun sliter med PC og mobiltelefon, og i tillegg er øynene så tørre at hun må bruke både dråper og salve hver eneste dag.

Heidi er ikke alene. Til øyeavdelingen ved Ullevål sykehus kommer 2-4 pasienter hver måned for å få hjelp etter mislykkede laseroperasjoner.

Avdelingsoverlege Hilde Heger, som også er nestleder i Oftalmologisk forening (øyelegeforeningen), synes ikke det er grunnlag for å drive kampanjer mot LASIK som sådan. Hun er likevel enig i at reklamen lover for mye.

– Når du sitter på bussen og ser reklamen der, får du inntrykk av at dette er som å gå inn i en butikk og kjøpe en genser, og så kommer du hjem med en ny, fin genser. Sånn er det jo ikke, sier Heger.

Saken fortsetter under bildet

synslaser7
synslaser7

Se også: Carina (37) ble feiloperert to ganger av samme kirurg

– Blindhet i verste fall

– Hva er det verste som kan skje om man lar seg operere?

– Ved den type laserbehandling skaper man en inngangsport for bakterier, og hvis du får en bakteriell infeksjon i hornhinnen, så kan det i verste fall ende med blindhet, sier Heger, som i prinsippet er enig i påstanden om at LASIK gjør friske hornhinner syke. Selv om hun mener at selve laserteknikken er fantastisk og at suksessraten er så høy som 97 prosent, synes ikke Heger at alle bør la seg operere.

– Er det egentlig så farlig å bruke briller? Det kommer en tid for oss alle, når vi blir 45-50 år, da vi likevel må bruke briller. Så noe brillefritt liv, det kan man stort sett ikke forvente uansett, sier Heger.

På den andre siden av Atlanteren fortsetter Morris Waxler sin kamp mot LASIK. Mens bransjen i USA sier at feilmarginen er på én prosent, hevder Waxler at bransjens egen statistikk viser at det bare er 57 prosent sjanse for å bli kvitt briller og linser med laseroperasjon.

Les også: Værdame Ane Nyrerød: – Jeg så på feriebildene at Josefine skjelte

– Øyelegene har all grunn til å lyve

Tidligere pasienter klager til Waxler over mange slags synsforstyrrelser, smerter og dårligere syn tilsvarende det Heidi Sævik i Namsos opplever. Det finnes i dag flere alternativer til LASIK-metoden, men mange velger LASIK fordi metoden er billig og krever kort eller ingen sykemelding i etterkant.

– Hva vil du si til noen som vurderer LASIK for å bli kvitt briller eller linser?

– Ikke gjør det! Hvorfor skal du det? Og hvis du likevel vurderer det, still vanskelige spørsmål. Ikke la de store ordene få deg til å føle deg trygg. Øyelegene har all grunn til å lyve, all grunn til å holde informasjon skjult for deg, sier Waxler.

Trenger du vår hjelp? Send en mail til hjelperdeg@tv2.no

Følg oss på Facebook og Twitter