kb
kb

Vålerengas taktiske keeperbytte skaper reaksjoner

Byttet ut Lars Hirschfeld etter ett minutt. – Hvor er moralen? Spør Morten Langli.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vålerenga - Hønefoss 3-2:

Ullevaal/Bergen (TV 2 Sporten): Vålerenga hadde forholdsvis god kontroll og vant 3-2 over Hønefoss i mandagens seriekamp.

Vi fulgte kampen minutt for minutt i vårt livesenter!

Men det var ikke de fem scoringene de fleste på Ullevaal snakket om etter kampslutt. Det var i stedet en spesiell situasjon etter bare minuttet, der Vålerenga valgte å bytte ut keeper Lars Hirschfeld med Gudmund Kongshavn.

Langli: – Fair play?
TV2.no fikk tidlig bekreftet fra Vålerenga-benken at årsaken var ren taktikk. Ettersom Kongshavn ikke startet kampen kan han nå nemlig spille den viktige bunnkampen for Vålerengas 2. lag i 2. divisjon tirsdag. Hvis han derimot hadde vært i startoppstillingen kunne han ikke stilt i kampen mot Gjøvik.

Hirschfeld pådro seg en skade i forrige helgs bortekamp mot Rosenborg. Canadieren skal ha blitt friskmeldt før kampstart, men det var tydelig aldri planen at han skulle spille hele oppgjøret mot Hønefoss.

TV 2s fotballkommentator Morten Langli reagerer sterkt på Vålerengas beslutning.

– Bytte for å ha keeper i 2.div? Fair play? Spør han på sin Twitter-konto.

Og følger opp:

– Hvis folk mener det er greit å starte med en skadet spiller av taktiske hensyn, da er vi på ville veier. Hvor er moralen?

Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk
Bli med i kampen om flotte premier! Spill Tippeligamanager 2012!

Andresen: – Vi ofret et bytte
Vålerenga-manager Martin Andresen tar likevel ikke selvkritikk etter kampslutt.

– Vi testet Lars før kampen og hadde et håp om at han skulle bli klar for kamp. Men det gikk ikke og da valgte vi å ofre et bytte for å beholde Gudmund til kampen i morgen, sier han til tv2.no.

– Vi ligger utsatt til i 2. divisjon og trenger han der. 3. keeperen vår har akkurat kommet til klubben også, forklarer Andresen.

Foruten Langli gikk også debatten flittig blant flere på Twitter i løpet av kampen. Beskrivelser som «usportslig» og «uetisk» gikk igjen hos flere brukere.

Andresen er ikke med på den ordbruken.

– Det var voldsomme ord, da? Jeg ser ikke helt det. Vi ofrer noe i dag for å få noe tilbake i morgen. Vi valgte å ofre et bytte for å ha en mann tilgjengelig. Vi kunne også blitt straffet hvis Gudmund hadde blitt skadet. Det var en kalkulert risiko, sier Vålerenga-sjefen.

Nannskog: – Lag en egen reservelagsserie
TV 2s fotballekspert Mini er på sin side ikke enig i Langlis kritikk.

– Jeg ser ikke problemet. Martin Andresen ofrer noe i dag og står bare igjen med to bytter. Det er viktig for klubben å beholde laget sitt i 2. divisjon. Jeg har full forståelse for det, sier han.

Ekspertkollega Daniel Nannskog er mer skeptisk. Men svensken har uansett en løsning for å unngå slike problemstillinger i fremtiden.

– Man bør kanskje gjøre som i Sverige der det er en egen reservelagsserie. Ta alle reservelagene ut av seriesystemet og inn i en egen liga. Da unngår man problemet, sier han.

Fellah med perle
Vålerenga tok ledelsen da Hønefoss' Leo Olsen var uheldig og satte ballen i eget nett etter sju minutter. Sju minutter seinere var lagkamerat Mats-André Kaland på plass og utlignet for gjestene fra Ringerike. Unggutten skrudde ballen vakkert i mål fra vel 20 meters hold.

Vålerenga hadde etter det god kontroll på kampen og det var fullt fortjent da Mohammed Fellah sørget for 2-1 etter en times spill.

Åtte minutter før slutt punkterte Chuma Anene kampen for Vålerenga da han på iskaldt vis satte ballen i Hønefoss-buret.

Gjestene jaktet imidlertid frenetisk poeng og var nær scoring flere ganger i sluttminuttene. Kevin Larsen fikk til slutt ballen i mål på overtid, men innhentingen startet for seint.

Les også: Hønefoss mangler halve laget mot Vålerenga

Chuma Anene (Foto: Karlsen, Anette/NTB scanpix)