Viruset spiller på folks tillitt til politiet, men politiet krever ikke inn bøter eller tar betalt via internett. (Foto: botnets.fr)
Viruset spiller på folks tillitt til politiet, men politiet krever ikke inn bøter eller tar betalt via internett. (Foto: botnets.fr)

«Politi-virus» kan ødelegge hele pc-en din

Om «politiet» sier at PC-en din er blokkert og at du må betale for å få den åpnet så kan du være i trøbbel.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Et virus som har herjet i flere andre land har nå nådd Norge. Blir datamaskinen din rammet så blir den låst og på skjermen blir det vist en side som tilsynelatende er fra politiet.

– Om du har blitt infisert av dette viruset så kan du være virkelig ille ute, sier Vidar Sandland som er seniorrådgiver hos Norsk senter for informasjonssikring (Norsis) til tv2.no.

– Det finnes ingen enkel måte å bli kvitt viruset på, og for de aller fleste betyr det at alt på PC-en må slettes og installeres på nytt. Har du ikke sikkerhetskopi av bilder og dokumenter så risikerer du å miste alt, fortsetter Sandland.

Slik kan virussiden som utgir seg for å være politiet se ut.
  (Foto: botnets.fr)
Slik kan virussiden som utgir seg for å være politiet se ut. (Foto: botnets.fr)

På skjermen står det i rød skrift: OBS! PC-en din er blokkert på grunn av minst én av følgende grunner. Videre står det at «du har sett eller har distribuert forbudt pornografisk innhold» og det vises til diverse paragrafer.

De som har laget viruset skriver at bøtene er på opptil 80.000 kroner, men om du betaler 1000 kroner eller 100 euro innen 72 timer, så unngås en straffesak. Når pengene er mottatt skal PC-en låses opp igjen.

Det er tre ting som er viktig, sier Sandland hos Norsis.

1. Du skal aldri betale for å få låst opp maskinen. Det er ingen garanti for at det vil skje.

2. Du må ta sikkerhetskopier av viktige dokumenter og bilder du har på maskin din, ellers så risikerer du å miste dem ved virusangrep eller om PC-en blir ødelagt på annen måte.

3. Pass på at både operativsystem og antivirusprogrammer er oppdatert.

Microsoft klassifiserer sikkerhetstrusler på fire nivåer, fra lav, medium, høy og til alvorlig. Urausy, som er navnet på programvaren som nå truer maskinen din, er klassifisert som en alvorlig sikkerhetstrussel av IT-selskapet.

LES OGSÅ: Hackere kan kreve løsepenger for familiebildene dine

Bøtelegger ikke på nett

Kripos sier at selv om siden ser ut som den kan være laget av politiet, så er det ikke de som står bak.

– Vi driver ikke på med online bøtelegging, sier politiinspektør Hans-Peder Torgersen i Kripos til TV 2.

– Det er et par fornærmede som har kontaktet oss om dette fra både nord og sør i landet, sier Torgersen.

– Det som er typisk med slik skadevare er at man får det på ukurante sider. Mange synes da at det er flaut å anmelde, sier Torgersen.

Sakene etterforskes lokalt men Kripos fungerer som et koordinerende ledd.

– Vi har fått inn noen eksempler på den skadelige programvaren og jobber nå sammen med Norcert (Norwegian Computer Emergency Response Team) for å se hvordan den virker. Vi håper å få laget oppskrift på hvordan den kan fjernes.

Norsis opplyser at de har vært i kontakt med flere sikkerhetseksperter angående politiviruset, men ingen skal enda fått rapporter om at brukere har blitt utsatt for det.

– Det kan eksplodere om noen timer eller om noen dager, sier Vidar Sandland i Norsis.

Det betyr at du fortsatt har tid til å ta sikkerhetskopi, oppdatere Windows og antivirusprogram.

Politiet advarer også mot den skadelige programvaren på egene sider.