Bendt Bendtsen, ost (Foto: TV 2)
Bendt Bendtsen, ost (Foto: TV 2)

Danskene lover «ballade» etter norsk tolløkning

Våre nærmeste naboer mener Norge sparker et Europa, som allerede ligger nede, ved å innføre høyere tollbarrierer på kjøtt og ost.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det brygger til handelskrig mellom Norge og EU. For i Europa er man nemlig ikke nådig i sin kritikk av at den norske regjeringen denne uken økte tollen på kjøtt og ost.

– Det er fullstendig urimelig. Jeg vil simpelthen ikke finne meg i det, sier den danske europaparlamentarikeren Bendt Bendtsen.

Han er valgt til Europaparlamentet for Kristendemokratene, men er tidligere visestatsminister og økonomiminister i Danmark. Han er i harnisk etter at Norge denne uken økte tollbarrierene.

– Melk og honning

– Jeg ser et land som renner over av melk og honning, som forventer at de skal kunne eksportere fisken sin i et fritt marked, men som samtidig beskytter sine egne landbruksprodukter. Det er forkastelig at Norge oppfører seg på denne måten. Det er simpelthen kinesiske tollmurer vi snakker om, sier Bendtsen til TV 2 Nyhetene når vi besøker ham i Brussel.

Om de vil ha ballade, så skal de få ballade

Og danskene har vært sinte på Norge en god stund nå allerede. For det begynte nemlig med en uskyldig potteplante: I sommer økte Norge tollsatsen for hortensia fra null til 72 prosent - over natten. Det satte sinnene i kok hos våre danske naboer. Og da den norske regjeringen styrket tollvernet for ost og kjøtt denne uken, rant begeret over.

– Norge bryter avtalen med EU. De jukser og snylter. Jeg er nødt til å si at Norge lurer oss, sier Bendtsen.

EU: – Vi vil beskytte våre interesser

Han sikter til artikkel 19 i EØS-avtalen som regulerer Norges inngang til EUs indre marked. Landbruk er ikke en del av frihandelsavtalen mellom Norge og EU, men ordlyden i artikkel 19 forteller at begge parter er forpliktet til gradvis å liberalisere sine landbrukssektorer.

– Dette er åpenbart et skritt i motsatt retning, konkluderer Roger Waite, som er talsperson for landbruksdirektoratet i Europakommisjonen.

Det er Kommisjonen som nå vurderer mottiltak mot Norge.

– Vi forbeholder oss utvilsomt retten til å beskytte våre interesser, sier Waite.

Europaparlamentariker Bendt Bendtsen mener Norge har seg selv å takke.

– Truer dere med handelskrig mot Norge?

– Det var Norge som selv begynte dette. Om de vil ha ballade, så skal de få ballade, fastslår han.

– Usolidariske Norge

Danmarks handels- og investeringsminister Pia Olsen Dyhr er skuffet over nabolandet i nord.

– Norge er et rikt land som bør vise solidaritet i den situasjonen som Europa er i nå, og ikke oppføre seg proteksjonistisk, sier hun til TV 2.

For europaparlamentariker Bendt Bendtsen er forholdet til Norge ødelagt for godt.

– Jeg har vært en norgesvenn. Men nå er det slutt. Jeg kommer ikke til å støtte Norge i europasaker lenger. I fremtiden skal Europaparlamentet godkjenne alle nye handelsavtaler (på grunn av økt makt gjennom Lisboa-traktaten, journ.anm.) og da kan ikke Norge regne med å få støtte fra meg. Jeg har svenske, tyske, nederlandske og franske kollegaer som sier det samme, advarer Bendtsen.

Mister ikke nattesøvnen

Norges nyutnevnte utenriksminister, Espen Barth Eide, sier til TV 2 at han synes utblåsningen er noe kraftig fra den danske europaparlamentarikeren.

– Dette synes jeg var rimelig kraftig kost i forhold til at det er helt allminnelig at land både har offensive og defensive interesser i handelspolitikken. Det er jo det verdens handelsorganisasjon handler om, sier Barth Eide (Ap) til TV 2.

Han frykter ikke at han skal starte en handelskrig mot danskene i sin nye jobb.

– Jeg ville også protestert hvis jeg var dansk, men det betyr ikke at jeg mister nattesøvnen. Jeg forsvarer norske interesser og danskene forsvarer sine. Sånn er livet, sier utenriksministeren.

NHO Mat og Drikke mener utenriksministeren bagatelliserer problemene som kan oppstå når Norge gjør enkelte utenlandske produkter dyrere.

– Det vil skade rammebetingelsene. Det vil gjøre at man ikke får økt konkurransekraft. Forskjellene mellom Norge og utlandet øker og forholdet til handelspartnerne blir dårligere, sier direktør Roald Gulbrandsen i NHO Mat og Drikke til TV 2.