Bent Høie er leder av Stortingets helse- og omsorgskomité.

Overfor Aftenposten understreker han at så lenge Helse Sør-Øst har valgt en konsernmodell for ledelse av sykehusene, der det brukes sentrale personer i konsernledelsen til å være styreledere, må de også ta ansvar når noe går galt.

– Bente Mikkelsen opptrer som om hun kan velge å se bort fra det faktum når det har gått galt. Det er uholdbart, sier Bent Høie.

Sannhetens time

Anne-Grete Strøm-Erichsen, som fredag gikk av som helseminister, har en rekke ganger forsikret Stortinget om at situasjonen ved Ahus var under kontroll. Strøm-Erichsen sier hun baserte seg på informasjon fra Helse Sør-Øst, men direktør Bente Mikkelsen legger i sin tur ansvaret på sykehuset.

Les også: Strøm-Erichsen: Ahus meldte om forsvarlig drift

Det reagerer Bent Høie på. Han mener at når Bente Mikkelsen viser til at hun fikk informasjon fra Ahus, så fikk hun den fra styreleder Peder Olsen som også er en av hennes nærmeste medarbeidere i Helse Sør-Øst.

– Derfor er sannhetens time kommet. Det er Helse Sør-Øst og Bente Mikkelsen som har ansvaret for svarene til

Oslo 20120921. Anne-Grete Strøm Erichsen (Ap) overrekker statsrådsnøkkelen som helse- og omsorgsminister til Jonas Gahr Støre (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet fredag. (Foto: Lien, Kyrre/NTB scanpix)
ministeren, poengterer Høie

– Støre må se på ledelsen

Nå er det blitt Jonas Gahr Støres oppgave å redde i land norgeshistoriens største omorganisering i helsevesenet, sammenslåingen av fire sykehus til Oslo universitetssykehus. Sammenslåingen har vært styrt av direktøren i Helse Sør-Øst Bente Mikkelsen.

Presidenten i den norske legeforeningen, Hege Gjessing, gikk fredag ut og sa hun var sjokkert over at ledelsen i Helse Sør-Øst torsdag la ansvaret for problemene som har oppstått på de ansatte.

Les også:Mektige helsetopper refser sykehusansatte

Hun mener Støre nå må sørge for at 20.000 helsearbeidere får en ledelse de har tillit til.

– Man må se på ledelsen i Helse Sør-Øst, og hvorvidt den er egnet til å fortsette den prosessen som går nå, sier Gjessing.

TV 2 har vært i kontakt med direktør Bente Mikkelsen i Helse Sør-Øst. Gjennom kommunikasjonsdirektør Gunn Kristin Sande sier Mikkelsen at hun ikke ønsker å kommentere kritikken.

SE INTERVJUET MED HEGE GJESSING:

(TV 2/NTB)