Strøm-Erichsen Vorland montasje (Foto: Scanpix/ Helse Nord)
Strøm-Erichsen Vorland montasje (Foto: Scanpix/ Helse Nord)

– Strøm-Erichsen har stått i stormen og vært barsk

Samtidig ønsker Helse-Norge Jonas Gahr Støre velkommen som helseminister.
Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har stormet rundt Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) i hennes knappe tre år som helseminister. Krisene har stått i kø og hun har måttet håndtere flere tunge og omstridte saker: lokalsykehusopprør, juks med ventelister, kreftgaranti, problemene rundt sammenslåingen i Helse Sør-Øst og beskyldninger om ansvarsfraskrivelse.

«Rydd opp eller gå»

Fredag overtok Jonas Gahr Støre (Ap) jobben som helseminister, mens Strøm-Erichsen gikk tilbake til Forsvarsdepartementet.

Siden hun tiltrådte som Helse-Norges øverste sjef 20. oktober 2009, har stadig noen krevd hennes avgang. Den siste tiden har pasientdødsfall ved Akershus Universitetssykehus preget nyhetsbildet. En fersk rapport fra fylkeslegen i Akershus om driften ved sykehuset knytter tre av dødsfallene til uforsvarlig drift og lav bemanning.

«Rydd opp eller gå» var meldingen til helseministeren fra partilederne Knut Arild Hareide (KrF) og Siv Jensen (Frp) på TV 2 forrige fredag.

LES OGSÅ: – Regjeringen trenger en ny kultur

Artikkelen fortsetter under bildet

Oslo 20120921. Anne-Grete Strøm Erichsen (Ap) overrekker statsrådsnøkkelen som helse- og omsorgsminister til Jonas Gahr Støre (Ap) i Helse- og omsorgsdepartementet fredag. (Foto: Lien, Kyrre/NTB scanpix)

Må bytte ut ledelsen i Helse Sør-Øst

Hovedtillitsvalgt for legene ved Oslo Universitetssykehus, Aasmund Bredeli, forventer at den nye helseministeren bytter ut ledelsen i Helse Sør-Øst.

– Dette må gjøres for å gjenopprette tilliten blant de ansatte, sier Bredeli til Dagens Medisin.

Bent Høie (H) som leder Stortingets helsekomité, sier til tv2.no at han regner med at Støre tar et større ansvar for den krevende situasjonen ved Oslo Universitetssykehus og Ahus.

– Jeg håper Støre lytter til de ansatte, at han ikke bare lener seg på ledelsens vurderinger, men gjør selvstendige vurderinger, sier Høie.

LES OGSÅ: Strøm-Erichsen: Ahus meldte om forsvarlig drift

Helse Sør-Øst: – Vi samarbeider godt med alle helseministre

Strøm-Erichsen fikk den krevende fusjonsprosessen av Oslo-sykehusene i fanget da hun ble helseminister i 2009.

FÅR KRITIKK: ¿ Bente Mikkelsen opptrer som om hun kan velge å se bort fra det faktum når det har gått galt. Det er uholdbart, sier Bent Høie, leder av Stortingets helse- og omsorgskomité. (Foto: Roald, Berit/NTB scanpix)
To sykehus skulle slåes sammen samtidig som Ahus overtok ansvaret for 160.000 innbyggere fra Oslo Universitetssykehus. Strøm-Erichsen har blitt kritisert for å ikke ha tatt ansvar, mens hun på sin side har forsikret om at Helse Sør-Øst har meldt om forsvarlig drift.

Administrerende direktør i Helse Sør-Øst, Bente Mikkelsen, har følgende kommentar til statsrådsskiftet:

- Vi samarbeider godt med alle helseministre. Det viktigste for meg er at vi jobber for gode og likeverdige helsetjenester til befolkningen og fortsetter arbeidet for å øke kvaliteten og pasientsikkerheten i spesialisthelsetjenesten, skriver Mikkelsen i en e-post.

LES OGSÅ: Her er Jens' nye mannskap

– Hun har gjort en god jobb

Administrerende direktør i Helse Nord, Lars H. Vorland, mottok nyheten om sjefsbyttet i Helse-Norge med blandede følelser. Han synes trist å miste Anne-Grete Strøm-Erichsen som sjef, samtidig som han har forventninger til den nye helseministeren.

– Jeg synes Strøm-Erichsen har gjort en god jobb. Hun har stått i stormen og vært barsk. Til tross for kritikk har hun stått på det hun har ment har vært rett. For oss har hun vært en forutsigbar leder og det har vært viktig. Nå kommer Støre inn med et nytt blikk. Jeg håper han løfter blikket og ser utover landet på det som fungerer godt. For det går bra i helseforetakene, både i Helse Vest, Nord, Midt-Norge og faktisk også i Helse Sør-Øst, bare ikke i Oslo. Det håper jeg Støre klarer å kommunisere ut i det offentlige, sier administrerende direktør i Helse Nord, Lars H. Vorland.

Han er spesielt positiv til Støre på grunn av hans interesse for og kunnskap om Nord-Norge.

– Det setter jo vi stor pris på. Han har vært mye i nord og reist rundt i området vårt, sier Vorland.

Ber Støre være opptatt av IKT

– Vi ønsker Støre velkommen og ser frem til et godt samarbeid, slik vi har hatt med hans forgjenger, sier administrerende direktør i Helse Midt, Gunnar Bovim.

gunnar bovim (Foto: Helse Midt-Norge)
Han har allerede merket seg at Støre i det første intervjuet etter utnevnelsen legger vekt på forebygging og folkehelse

– Det støtter jeg. Det er viktig at vi ikke bare fokuserer på reparasjon, men forebygger at folk blir syke og havner på sykehus, sier Bovim.

Både Bovim og hans kollega i Helse Nord trekker frem en helhetlig IKT-satsing som et område der de ønsker engasjement fra den nye helseministeren.

– Dataverktøy og IKT kunne gjerne fått mer oppmerksomhet. Det er avgjørende for at Helse-Norge skal fungere og da trengs det god styring og oppmerksomhet fra den politiske ledelsen, sier administrerende direktør Lars H. Vorland i Helse Nord.

– Om tilbudet er godt eller dårlig henger nøye sammen med IKT. Man kan ikke ha ulike datasystem på hver avdeling eller hver sengepost. Datasystemene hjelper oss å gi riktige tabletter, for eksempel, og feilmedisinering skyldes ofte at vi får gale beskjeder gjennom datasystemet. Fra politisk ledelse må det legges til rette for at vi kan velge gode og helhetlige løsninger, sier Bovim.

LES OGSÅ: Hun blir historiens yngste statsråd

– Støre må skape gnist hos de ansatte

En av Jonas Gahr Støres (Ap) viktigste oppgaver framover blir å skape tillit og motivasjon hos de ansatte i helsevesenet, mener ekspert i helseledelse, Jan Grund.

Grund, som er professor i helseledelse på Handelshøyskolen BI, mener valget av Støre som helse- og omsorgsminister var et interessant og klokt valg. Det viser at regjeringen tar helsepolitikk veldig alvorlig, synes han.

– Dette er en kjempekrevende jobb. Helsevesenet har en rekke nesten uløselige oppgaver, sier Grund til NTB.

Han mener noe av det viktigste framover blir å skape entusiasme i en hardt preget sektor. Hvis Støre skal lykkes som helse- og omsorgsminister, er han avhengig av å få de ansatte med seg.

– Han må få motivert dem, få dem begeistret for jobben sin igjen. Og han må ha tillit til at man jobber alvorlig med å rette opp problemene, sier professoren.

Støres forgjenger Anne-Grete Strøm-Erichsen har fått kritikk for å skyve ansvaret nedover og for at sykehussektoren er blitt for byråkratisert. Grund håper Støre vil komme opp med nyvinninger i helseforetaksmodellen.

LES OGSÅ: Høybråten mener Strøm-Erichsen har ført Stortinget bak lyset

Bred erfaring

Stoltenberg kalte Støres inntreden i helsedepartementet for viktig og riktig da han presenterte de nye statsrådene på slottsplassen fredag formiddag. Han pekte på Støres erfaring med helsepolitikk som stabssjef ved Statsministerens kontor, med frivillig arbeid som generalsekretær i Røde Kors og fra internasjonalt helsearbeid i Verdens Helseorganisasjon (WHO)

– Jonas er en politiker som evner å tenke prinsipielt og sette opp mål samtidig som han viser handlekraft. Han er en person som kan inspirere sine medarbeidere og store organisasjoner og jeg gleder meg til han skal bruke sine krefter på helse- og omsorgsområdet, sa Stoltenberg.

LES OGSÅ: Vil at helseministeren går av

LES OGSÅ: Strøm-Erichsen nekter å svare for seg

Endringene i regjeringen oppsummert

Jonas Gahr Støre blir ny helse- og omsorgsminister. Han erstatter Anne Grete Strøm-Erichsen.

Espen Barth Eide blir ny utenriksminister. Han erstatter Jonas Gahr Støre.

Anniken Huitfeldt blir ny arbeidsminister. Hun erstatter Hanne Bjurstrøm.

Hadia Tajik blir ny kulturminister. Hun erstatter Anniken Huitfeldt.

Anne Grete Strøm-Erichsen blir ny forsvarsminister. Hun erstatter Espen Barth Eide.

Hanne Bjurstrøm går ut av regjeringen.

(TV 2/NTB)