NYTT LAG: Jens Stoltenberg presenterer endringer i Regjeringen  fredag. De som fikk nye oppgaver var f.v. Anne Grete Strøm-Erichsen (forsvarsminister),  Anniken Huitfeldt (arbeidsminister), Jonas Gahr Støre (helseminister),  Hadia Tajik (kulturminister) og Espen Barth Eide (utenriksminister). I  tillegg går sittende arbeidsminister Hanne Bjurstrøm ut av Regjeringen.  (Foto: TV 2)
NYTT LAG: Jens Stoltenberg presenterer endringer i Regjeringen fredag. De som fikk nye oppgaver var f.v. Anne Grete Strøm-Erichsen (forsvarsminister), Anniken Huitfeldt (arbeidsminister), Jonas Gahr Støre (helseminister), Hadia Tajik (kulturminister) og Espen Barth Eide (utenriksminister). I tillegg går sittende arbeidsminister Hanne Bjurstrøm ut av Regjeringen. (Foto: TV 2)

Her er Jens' nye mannskap

Fredag formiddag bekreftet statsminister Jens Stoltenberg omfattende endringer i statsrådskabalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Endringene innebærer en fornyelse og en samlet styrke. Vi får nye krefter, nye ideer og nye mennesker på nye poster, sa Jens Stoltenberg da han annonserte endringer i Regjeringen for presse og andre skuelystne på Slottsplassen like etter klokken 11.20 fredag formiddag.

Da hadde han akkurat orientert Kongen om de interne rokeringene - som kun omfatter statsråder fra Arbeiderpartiet.

– Kongen i statsråd har i dag utnevnt Hadia Tajik til ny kulturminister, Jonas Gahr Støre til ny helse- og omsorgsminister, Espen Barth Eide til ny utenriksminister, Anniken Huitfeldt til ny arbeidsminister og Anne-Grete Strøm Erichsen til ny forsvarsminister, sa Stoltenberg.

Han bekreftet også at arbeidsminister Hanne Bjurstrøm går ut av regjeringen.

HER PRESENTERER JENS STOLTENBERG ENDRINGENE BLANT STATSRÅDENE:

Endringene Stoltenberg annonserte på Slottsplassen fredag formiddag er identiske med de TV 2 meldte om allerede tidlig fredag morgen.

Dette er endringene

- Jonas Gahr Støre blir ny helse- og omsorgsminister. Han erstatter Anne Grete Strøm-Erichsen.

- Espen Barth Eide blir ny utenriksminister. Han erstatter Jonas Gahr Støre.

- Anniken Huitfeldt blir ny arbeidsminister. Hun erstatter Hanne Bjurstrøm.

- Hadia Tajik blir ny kulturminister. Hun erstatter Anniken Huitfeldt.

- Anne Grete Strøm-Erichsen blir ny forsvarsminister. Hun erstatter Espen Barth Eide.

Exit for Bjurstrøm

Når nye kommer inn betyr det ofte at andre går ut. Så også i dette tilfellet. Hanne Bjurstrøm takker for seg ved Kongens bord etter å ha vært en del av Regjeringen siden oktober 2009. Stoltenberg sa på Slottsplassen at Bjurstrøm har fått avskjed i nåde etter søknad, samtidig melder Aftenposten at arbeidsministeren ble ofret for å gi plass til et nytt ungt talent i form av Hadia Tajik.

– Jeg vil takke Hanne Bjurstrøm for hennes innsats. Hun har fått til imponerende resultater. Sykefraværet går ned, noe hun har bidratt til, sier Stoltenberg.

Bjurstrøm har de siste par dagene vært gjenstand for betydelig kritikk etter at hun onsdag grep inn med tvungen lønnsnemnd i en streik for tredje gang på tre måneder.

Bjurstrøm erstattes av kvinnen som inntil i dag var kulturminister, Anniken Huitfeldt. Dette blir Huitfeldts (42) tredje statsrådspost på fire år. Før hun ble kulturminister i 2009 styrte hun barne- og likestillingsdepartementet i vel et år.

SLIK REAGERER POLITISK PANEL: Les kommentarer fra politikere og eksperter her

Tidenes yngste statsråd

Om Regjeringens eneste nye medlem Hadia Tajik sa Stoltenberg at han ser fram til å jobbe med henne som ny kulturminister.

– Hadia har lang politisk erfaring. Hun har erfaring fra AUF, Stortinget og som politisk rådgiver. Hun er arbeidssom kunskapsrik og en klar og sterk stemme. Jeg ser frem til å få henne som kulturminister, sier Stoltenberg.

HØR HVA HADIA TAJIK TENKTE DA STOLTENBERG RINGTE:

LES OGSÅ: Her er Norges nye kulturminister

Hadia Tajik er oppvokst på Strand i Rogaland og arbeidet som journalist i VG og Aftenposten før hun entret rikspolitikken som politisk rådgiver i 2006. Når hun fredag ble utvenvt til statsråd, 29 år og tre måneder gammel, er det som den yngste i historien.

Strøm-Erichsen: – Har ikke mislyktes

Anne Grete Strøm-Erichsen har i løpet av sine knappe tre år i Helsedepartementet rukket å bli landets kanskje mest utskjelte statsråd. Etter endringene i dag går hun tilbake til sin gamle jobb som forsvarsminister.

Til TV 2 sier Strøm-Erichsen at hun ikke ser dagens rollebytte som en erkjennelse av at hun har mislyktes i å rydde opp i helsevesenet.

– Det kommer alltid til å være utfordringer i helsevesenet, men det er helt feil å si at det norske helsevesenet er i krise, sier den påtroppende forsvarsministeren. Hun kjenner seg trygg på at arvtakeren Jonas Gahr Støre vil gjøre en god jobb i Helsedepartementet.

SLIK REAGERER POLITISK PANEL: Les kommentarer fra politikere og eksperter her

Nye oppgaver for Jonas

Etter syv år som sjef i Utenriksdepartementet mener flere eksperter og kommentatorer at Jonas Gahr Støre er sendt på statsministerskole etter at han fredag ble utnevnt til ny helse- og omsorgsminister.

Uriasposten som ble Bjarne Håkon Hanssens endelige farvel til rikspolitikken før Anne Grete Strøm-Erichsen overtok etter valget i 2009 sees av mange som en perfekt arena for Støre til å skaffe seg tung innenrikspolititisk ballast før han eventuelt overtar som Arbeiderpartileder etter Jens Stoltenberg en gang i fremtiden.

Selv ville Støre snakke minst mulig om nettopp det, og mest om helsepolitikk like etter utnevnelsen.

– Jeg har aldri ønsket å slutte i Utenriksdepartementet, jeg har elsket hver dag, det har vært et utrolig privilegium å lede norsk utenrikstjeneste. Men det er altså slik at denne utfordringen statsministeren har gitt meg er en fantastisk spennende og en kjempemulighet, sier Støre til TV 2.

DETTE SIER JONAS GAHR STØRE OM SIN NYE STATSRÅDPOST:

Barth Eide til UD

I Utenriksdepartementet erstattes Støre av Espen Barth Eide. 48-åringen var frem til fredag den ferskeste av Ap-statsrådene i Regjeringen etter å ha sittet som forsvarsminister i 10 måneder. Eide har tidligere vært statssekretær i flere departementer.

– Det kjennes trygt å få Espen Barth Eide i Utenriksdepartementet. Han er en fremragende utenrikspolitiker, kunnskapsrik og anerkjent, og har bred erfaring med utenrikspolitikk, sier statsminister Jens Stoltenberg.

Siste store rokering

Etter det TV 2 har grunn til å tro er de endringene blant statsrådene som ble annonsert fredag den siste planlagte større mannskapsendringen før Stortingsvalget neste år.

Det innebærer blant annet at Stoltenberg går inn i valgkampen med fornyings- og administrasjonsminister Rigmor Aasrud fortsatt som en del av Regjeringen. Dette overrasker ikke Høyre-veteran og tidligere statsråd Per-Kristian Foss.

– De har hatt tillit til hverandre. Det er tillit fra sjefen som er årsaken til at statsråder kommer og går, sier Foss i en kommentar.

Forrige gang Stoltenberg presenterte nye regjeringsfjes på Slottsplassen var 18. juni i år da Senterpartiets Marit Arnstad ble presentert som ny samferdselsminister og Trygve Slagsvold Vedum tok over Landbruksdepartementet. De overtok etter partifellene Magnhild Meltveit Kleppa og Lars Peder Brekk.

SLIK REAGERER POLITISK PANEL: Les kommentarer fra politikere og eksperter her