GLAD OG MOTIVERT: Hadia Tajik ser frem til å ta fatt på Kulturløftet 3. (Foto: TV 2)
GLAD OG MOTIVERT: Hadia Tajik ser frem til å ta fatt på Kulturløftet 3. (Foto: TV 2)

Hun blir historiens yngste statsråd

Stortingsrepresentant Hadia Tajik (Ap) er det eneste nye fjeset i regjeringen. Hun er den første muslimske statsråden i Norge.

Tajik blir ny kulturminister etter Anniken Huitfeldt. Den 29 år gamle stortingsrepresentanten er oppvokst på Strand i Rogaland, og er utdannet journalist og jurist.

Les også: Jens skifter statsråder: Støre blir ny helseminister

Hun arbeidet som journalist i VG og Aftenposten før hun gikk inn i rikspolitikken som tidenes yngste politiske rådgiver i 2006.

Nå blir hun både historiens yngste og første muslimske statsråd.

Følg utskiftingene i regjeringen direkte i vårt livesenter

Spontan applaus for den nye statsråden

Da statsminister Jens Stoltenberg presenterte Tajik på Slottsplassen, brøt det ut spontan applaus blant de fremmøtte.

Statsministeren fremhevet hennes lange erfaring til tross for ung alder, og nevnte egenskapene som førte til at hun ble tatt med i regjeringen:

– Hun er arbeidsom, hun er kunnskapsrik og hun er nytenkende og en klar og sterk stemme i den offentlige debatten, sa Stoltenberg.

SE STOLTENBERGs PRESENTASJON AV TAJIK PÅ SLOTTSPLASSEN:

Overraskende telefon

«I alle dager» var det første Tajik tenkte da Stoltenberg ringte og spurte henne om hun ville ha jobben på onsdag.

– Det er et stort ansvar å få, og det kom overraskende på, og det gjorde også at jeg var nødt til å gjøre mine overveielser, sier den nye kulturministeren til TV 2 på Slottsplassen.

– Men samtalen jeg hadde med statsministeren var både betryggende og god, og gjorde at jeg er her nå i dag, legger hun til.

– En annen erfaringsbakgrunn

På spørsmål om hvilket bidrag hun vil gjøre i regjeringskollegiet, svarer Tajik med å understreke sin bakgrunn.

– Vi er jo alle sammen summen av våre erfaringer, og jeg har kanskje med meg en annen erfaringsbakgrunn enn en del av de andre som sitter i regjeringen i dag, både fordi jeg er fra Bjøringsbygd og fordi foreldrene mine er fra et annet land. Jeg er født i Norge.

– Men summen av de erfaringene man har med seg er jo også med på å danne grunnlaget for det mennesket man er og den stemmen man bærer, både i den offentlige debatten og i regjeringskollegiet.

– En del av min kulturelle baggasje er alt fra Bollywood til Bjørn Eidsvåg, og det tar jeg med meg inn i det feltet som jeg nå har ansvaret for.

Hadia Tajik sier hun nå gleder seg aller mest til å ta fatt på Kulturløftet 3.

SE HELE INTERVJUET MED HADIA TAJIK PÅ SLOTTSPLASSEN HER:

Involvert i hijabsaken

Tajik var sentral i den såkalte hijabsaken i 2009, da Justisdepartementet trakk tilbake en beslutning om å tillate politikvinner å bruke hijab i tjenesten.

Statssekretær Astri Aas-Hansen og Hadia Tajik, som da var rådgiver i departementet, skal ha vært pådriverne for beslutningen.

Les også: - Må tåle at det stormer

Stortingsrepresentant for to år siden

I 2010 ble Tajik valgt inn på Stortinget, som nummer seks på Arbeiderpartiets liste i Oslo. Hun sitter i Kirke-, utdannings- og forskningskomitéen. På sin hjemmeside nevner hun også «arbeidsliv, likestilling og utjevning av sosiale forskjeller» som saker hun er spesielt opptatt av.

Hun har også gjort seg bemerket i debatten rundt publiseringen av Muhammed-karikaturer, med kritikk mot det hun anser som overreaksjoner fra norske muslimer.

Les også: Tajik: – Må tåle en ufin tegning av Muhammed

BARNDOMSHJEMMET: Hadia Tajik vokste opp her, i Bjørheimsbygd i Strand. (Foto: Anja Gundersen)
– Synlig, aktiv og lovende politiker

– Det er et veldig spennende grep, sier TV 2 Nyhetenes politiske redaktør Stein Kåre Kristiansen. Hun har fremstått som en ung men likevel klok politiker. Hun har pekt seg ut som en ganske synlig, aktiv og lovende politiker lenge.

– Hun har også i stortingskorridorene vært trukket fram som en av de helt unge representantene og politikerne i Arbeiderpartiet som har en stor framtid. Hun har vært trukket inn i spekulasjoner rundt kafébordene på Stortinget, om en statsrådspost og regjeringsdeltakelse i lang tid allerede, legger Kristiansen til.

Sissel Rønbeck var frem til i dag norgeshistoriens yngste satstråd. Hun var også 29 år gammel, da hun i 1979 ble forbruker- og administrasjonsminister i Oddvar Nordlis regjering.