TV 2 får bekreftet fra flere ulike kilder at flere statsråder fra Arbeiderpartiet fredag vil skifte department og få nye oppgaver. I tillegg går minst en statsråd ut av regjeringen - noe som i sin tur medfører at en ny kommer inn.

Den mest oppsiktsvekkende endringer blir etter det TV 2 erfarer at dagens utenriksminister Jonas Gahr Støre overtar helsedepartementet etter Anne Grete Strøm-Erichsen. Dette betyr imidlertid ikke at Strøm-Erichsen forsvinner ut av regjeringen.

Strøm-Erichsen går i stedet tilbake til jobben som forsvarsminister. En post hun besatt i fire år før hun ble helseminister i 2009.

Rokeringene medfører etter det TV 2 forstår at nåværende forsvarsminister Espen Barth Eide - den av Ap-statsrådene med kortest fartstid i regjering - blir ny utenriksminister etter Jonas Gahr Støre.

DIREKTE: FØLG LIVEBLOGG OG SE TV 2s DIREKTESENDING FRA SLOTTSPLASSEN

Bjurstrøm ut - Tajik inn

Arbeidsminister Hanne Bjurstrøm, som har vært statsråd siden oktober 2009, går etter det TV 2 erfarer ut av regjeringen.

NY KULTURMINISTER: Stortingsrepresentant Hadia Tajik (29) går inn i regjeringen fredag. (Foto: TV 2)

Bjurstrøm erstattes av kvinnen som i dag er kulturminister, Anniken Huitfeldt. Dette blir Huitfeldts (42) tredje statsrådspost på fire år. Før hun ble kulturminister i 2009 styrte hun barne- og likestillingsdepartementet i vel et år.

Ny kulturminister etter Huitfeldt blir Hadia Tajik, som i dag er stortingsrepresentant for Ap. 29 år gamle Tajik er oppvokst på Strand i Rogaland og arbeidet som journalist i VG og Aftenposten før hun entret rikspolitikken som tidenes yngste politiske rådgiver i 2006.

– Det har lenge vært spekulert i at Jens Stoltenberg ville komme til å bytte mannskap i regjeringen. Vi vet at Sp og SV gjorde ganske store rokader på vårparten, og da var det også spekulasjoner om hvorvidt Arbeiderpartiet ville følge etter, kommenterer TV 2s politiske reporter Kjetil Løset.

SE VIDEO: Politisk reporter Kjetil Løsets kommenterer endringene i regjeringskabalen

Bygger opp Støre

Årsaken til endringene skal først og fremst være at Jens Stoltenberg ønsker å ha de riktige personene på plass før valgkampen og stortingsvalget neste høst.

NYTT DEPARTEMENT: Arbeiderpartiet bygger opp Jonas Gahr Støre som sin neste partileder når han fredag utnevnes til ny helseminister etter syv år i Utenriksdepartementet. (Foto: Anette Karlsen/NTB scanpix)

Når Jonas Gahr Støre går inn som helseminister er dette trolig også for å styrke hans innenrikspolitiske erfaring med tanke på en fremtidig tilværelse som statsminister og partileder. Det er ingen hemmelighet at sterke krefter i Arbeiderpartiet ønsker Støre som arvtaker når Jens Stoltenberg en gang takker for seg.

52 år gamle Støre har tung politisk bakgrunn. I årene 1998 til 2000 arbeidet han som stabssjef for Gro Harlem Brundtland da hun var toppsjef i Verdens Helseorganisasjon (WHO). Han har også vært stabssjef og statssekretær ved statsministerens kontor i Jens Stoltenbergs første regjering fra 2000 til 2001.

Da han ble utnevnt til utenriksminister høsten 2005 kom Støre fra stillingen som generalsekretær i Norges Røde Kors.

Endringene oppsummert

Jonas Gahr Støre blir ny helse- og omsorgsminister. Han erstatter Anne Grete Strøm-Erichsen.

Espen Barth Eide blir ny utenriksminister. Han erstatter Jonas Gahr Støre.

Anniken Huitfeldt blir ny arbeidsminister. Hun erstatter Hanne Bjurstrøm.

Hadia Tajik blir ny kulturminister. Hun erstatter Anniken Huitfeldt.

Anne Grete Strøm-Erichsen blir ny forsvarsminister. Hun erstatter Espen Barth Eide.

Hanne Bjurstrøm går ut av regjeringen.

DIREKTE: FØLG LIVEBLOGG OG SE TV 2s DIREKTESENDING FRA SLOTTSPLASSEN