Untitled 1
Untitled 1

Haakon og Märthas «reservemamma» slutter på slottet

Kongefamilien mister en av sine aller kjæreste ansatte.

Kongefamilien mister en av sine kjæreste ansatte, når kabinettsekretær og mangeårig medarbeider Berit Tversland (62) nå blir pensjonist.

Reservemamma

Berit Tversland har vært ansatt ved Det kongelige hoff siden 1977.

I en årrekke var hun en av de aller nærmeste i livene til prinsesse Märtha og kronprins Haakon, da hun var ansatt som deres guvernante i tolv år.

– Berit Tversland har vært en trofast støttespiller for kongefamilien i alle år, og hun står dem alle svært nær. Hun kom til Skaugum som guvernante på 1970-tallet og ble etter hvert nærmest som en «reservemamma» for Märtha Louise og Haakon, sier kongeekspert Kjell Arne Totland til «God kveld Norge».

tversland (Foto: Sigurdsøn, Bjørn)
tversland (Foto: Sigurdsøn, Bjørn)

Tversland har vært sekretær både for Haakon, Märtha og kong Harald, og hun har også fylt rollen som fungerende hoffsjef i løpet av sine mange år med kongefamilien.

Les også: Ansatte Mette-Marits venninne som hoffsjef

Gjorde Märtha trygg

Siden 2000 har Tversland vært kabinettssekretær, og har vært til stor hjelp i kongefamiliens daglige virke, både her hjemme og på offisielle oppdrag.

– Jeg har selv kjent Berit Tversland siden jeg begynte med kongestoff i 1991, og jeg har bare godt å si om henne. Hun er en drivende dyktig kvinne - og like hyggelig mot alle. Et av mine beste minner fra årene som hoffreporter er en tur til Elfenbeinskysten med Märtha Louise i 1992. Berit Tversland var med som prinsessens privatsekretær og hennes ektemann var med som Märthas livvakt. Deres nærvær gjorde prinsessen trygg, sier Kjell Arne.

Forfremmet av Kongen

I forbindelse med hennes avgang, har Kongen forfremmet Tversland til Storkors av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for fortjenstfullt virke i Kongefamiliens tjeneste, skriver kongehuset på sin hjemmeside.

EKSPERT: Kjell Arne Totland er kanskje norges fremste kongehusekspert. Her er han i forbindelse med en gallamiddag på slottet.
EKSPERT: Kjell Arne Totland er kanskje norges fremste kongehusekspert. Her er han i forbindelse med en gallamiddag på slottet.

- Jeg vil savne Berit Tversland ved slottet, men unner henne glade pensjonistdager sammen med ektemannen. Og de vil nok begge dukke opp ved store begivenheter i kongefamilien, sier Kjell Arne Totland til «God kveld Norge».

Les også: Prinsesse Ragnhild bisettes 28. september