Kongefamilien mister en av sine kjæreste ansatte, når kabinettsekretær og mangeårig medarbeider Berit Tversland (62) nå blir pensjonist.

Reservemamma

Berit Tversland har vært ansatt ved Det kongelige hoff siden 1977.

I en årrekke var hun en av de aller nærmeste i livene til prinsesse Märtha og kronprins Haakon, da hun var ansatt som deres guvernante i tolv år.

– Berit Tversland har vært en trofast støttespiller for kongefamilien i alle år, og hun står dem alle svært nær. Hun kom til Skaugum som guvernante på 1970-tallet og ble etter hvert nærmest som en «reservemamma» for Märtha Louise og Haakon, sier kongeekspert Kjell Arne Totland til «God kveld Norge».

tversland (Foto: Sigurdsøn, Bjørn)

Tversland har vært sekretær både for Haakon, Märtha og kong Harald, og hun har også fylt rollen som fungerende hoffsjef i løpet av sine mange år med kongefamilien.

Les også: Ansatte Mette-Marits venninne som hoffsjef

Gjorde Märtha trygg

Siden 2000 har Tversland vært kabinettssekretær, og har vært til stor hjelp i kongefamiliens daglige virke, både her hjemme og på offisielle oppdrag.

– Jeg har selv kjent Berit Tversland siden jeg begynte med kongestoff i 1991, og jeg har bare godt å si om henne. Hun er en drivende dyktig kvinne - og like hyggelig mot alle. Et av mine beste minner fra årene som hoffreporter er en tur til Elfenbeinskysten med Märtha Louise i 1992. Berit Tversland var med som prinsessens privatsekretær og hennes ektemann var med som Märthas livvakt. Deres nærvær gjorde prinsessen trygg, sier Kjell Arne.

Forfremmet av Kongen

I forbindelse med hennes avgang, har Kongen forfremmet Tversland til Storkors av Den Kongelige Norske St. Olavs Orden for fortjenstfullt virke i Kongefamiliens tjeneste, skriver kongehuset på sin hjemmeside.

EKSPERT: Kjell Arne Totland er kanskje norges fremste kongehusekspert. Her er han i forbindelse med en gallamiddag på slottet.

- Jeg vil savne Berit Tversland ved slottet, men unner henne glade pensjonistdager sammen med ektemannen. Og de vil nok begge dukke opp ved store begivenheter i kongefamilien, sier Kjell Arne Totland til «God kveld Norge».

Les også: Prinsesse Ragnhild bisettes 28. september