SIKKER PÅ SEIER: Dag Eilev Fagermo tror «lett match» borte mot Sarpsborg. (Foto: Hommedal, Marit/SCANPIX)
SIKKER PÅ SEIER: Dag Eilev Fagermo tror «lett match» borte mot Sarpsborg. (Foto: Hommedal, Marit/SCANPIX)

NFF trekker poeng fra fire klubber

Odd mister ett poeng på grunn av dårlig økonomi, men sier de nå går med overskudd. Se hvilke andre klubber som rammes.

I en pressemelding opplyser NFF at de trekker fire klubber i poeng på grunn av dårlig økonomistyring.

Reaksjoner fra klubblisensnemnda etter 30. juni 2012:

ODD Grenland: Trekkes ett poeng. Oppnådde ikke mål i handlingsplanen. Forhåndsdefinert reaksjon var trekk av ett poeng.

- Vi var klar over at det kunne skje og har budsjettert med spillersalg. Disse salgene er nå gjennomført og per 31. august er vi balanse og har faktisk et lite overskudd. Vi forventer også å gå med et lite overskudd ut året, sier styreleder Trond Haukvik i Odd, som ikke har oversikt over ankemulighetene, til tv2.no.

Tippeligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

HamKam: Trekkes to poeng. Oppnådde ikke mål i handlingsplanen. Trekkes to poeng for ikke å ha oppnådd positiv egenkapital.

- Det er rett og slett trist at Fotballforbundet kan fatte en slik beslutning på bakgrunn den jobben vi har gjort på det området i klubben, sier daglig leder Finn Jul Paulsen til TV 2.

- Kommer dere til å anke?

- Jaja. Vi har nettopp fått vite dette, men det bestemte vi oss for umiddelbart, sier Jul Paulsen.

Det er rett og slett trist at Fotballforbundet kan fatte en slik beslutning på bakgrunn den jobben vi har gjort på det området i klubben.

Alta: Trekkes ett poeng. Oppnådde ikke mål i handlingsplanen.

- Vi er ikke akkurat fornøyde, men dette er vår egen feil. Vi har rapportert inn ting til NFF som vi ønsker at de skal ta en titt på på nytt, sier daglig leder i Alta, Tron Møller Natland, som ikke varsler anke.

Poengtrekket vil føre til at Alta havner på samme poengsum som Bærum og Notodden på nedrykksplass. HamKam vil med to minuspoeng rykke ned fra syvendeplass til niendeplass i Adeccoligaen.

Kongsvinger Toppfotball: Irettesettelse. Oppnådde ikke mål i handlingsplanen. Må utarbeide handlingsplan for å oppnå positiv egenkapital.

Adeccoligaen i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Kattem: Trekkes to poeng. Oppnådde ikke positiv egenkapital per 30. juni 2012. Forhåndsdefinert reaksjon var trekk av to poeng (Toppserien er ikke en del av det finansielle oppfølgingssystemet).

Se NFF-president Yngve Hallén forklar epoengtrekkene øverst i artikkelen.

Avgjørelsen kan ankes innen to uker. Trekk på ett poeng er straffereaksjonen når man ikke når målene for andre gang. Skjer det en tredje gang mister klubbene tre poeng.

Hva synes du om poengtrekkene? Ta debatten nederst i artikkelen

Driftsresultatet for klubbene i Tippeligaen og Adeccoligaen er per 30. juni 2012 på minus 34 894 000 kroner. I samme periode i 2010 var tallet rundt 90 millioner kroner i minus. Fra 2011 til 2012 er driftsresultatet forbedret med 2,7 millioner kroner.

- Årsaken til at klubblisensnemnda nå reagerer i form av poengtrekk, er at noen klubber over tid ikke har klart å oppfylle målene i egen handlingsplan godkjent av klubblisensnemnda. Den generelle utviklingen er likevel positiv, sier Hallén.

- Tippe- og Adeccoligaklubbene gjør en god jobb for å skape en bærekraftig klubbøkonomi, og det finansielle oppfølgingssystemet har vært et avgjørende virkemiddel i dette arbeidet. Den positive utviklingen fortsetter, og det at tre klubber får poengtrekk for manglende måloppnåelse, endrer ikke på det bildet, sier fotballpresident Yngve Hallén til fotball.no.

Klubber i trøbbel
I NFFs finansielle oppfølgingssystem deles klubber inn i kategori 1, 2 og 3.

Klubber som er i kategori 1 er pålagt å utarbeide en handlingsplan som skal godkjennes av klubblisensnemnda.

Handlingsplanen vil inneholde tidsfrister for når ulike delmål i handlingsplanen skal være oppnådd, og brudd på handlingsplanen kan medføre alt fra irettesettelse, poengtrekk og tilbakekalling av lisens.

Klubber kategori 1 i Tippeligaen per 30.6.2012:
Fredrikstad og ODD Grenland.

Klubber kategori 1 i Adeccoligaen per 30.6.2012:
Alta, HamKam, Kongsvinger Toppfotball, Ranheim.