Verre gikk det for Manchester Uniteds Nani samt Bundesliga-spillerne Mats Hummels, Klaas-Jan Huntelaar og Mario Mandzukic.

Fire bom på seks forsøk fra straffemerket i første runde i verdens beste klubbturnering gir en treffprosent på triste 33 prosent.

– Det er dårlige tall. Det kan være tilfeldig, og man må se det over lenger tid, men det er klart det er mange bom, sier Aalesund-trener Kjetil Rekdal til tv2.no.

Han satte inn Norges mest berømte straffespark mot Brasil i 1998-VM og avsluttet spillerkarrieren med å sette inn 26 straffespark på rad.

– De e bedre at I score enn at du bomme, sa Rekdal til Erik Hagen før han gikk frem og bidro til å sende Vålerenga videre i cupen i 2003 på bekostning av erkerivalen LSK.

Zlatan-mål
Tirsdag fortsatte Zlatan Ibrahimovic å levere foran mål i den franske hovedstaden og banket inn et straffemål mot Dynamo Kiev. Sør i landet valgte Younès Belhanda en småfrekk «Panenka-straffe» mot Arsenal.

Artikkelen fortsetter under bildet!

zlat

Like bra gikk det ikke for Borussia Dortmunds Mats Hummels da han fikk tillit fra krittmerket i 1-0-seieren over Ajax.

Og missen smittet over på onsdagens straffeskyttere der Klaas-Jan Huntelaar feilet i Schalkes borteseier over Olympiacos, Mario Mandzukic bommet i sluttminuttene mot Valencia og Nanis korte tilløp med påfølgende stopp funket dårlig mot Galatasaray.

Det var forøvrig Manchester Uniteds tredje straffebom på rad - like mange som laget nøyde seg med forrige sesong til sammen! Først klønet Robin van Persie det til mot Southampton i ligaen, før Javier Hernandez misset mot Wigan lørdag.

– Man skal normalt score på 80 prosent og oppover. 67 prosent bom er jo helt i den andre enden. Det er dårlig. De fleste av lagene har jo normalt sett en fast straffeskytter også, sier Kjetil Rekdal.

– Jeg drev aldri med noe «fiksfakseri». Jeg konsentrerte meg om å skyte hardt og godt plassert i et av hjørnene mens jeg fulgte med på keeperen. Det var min måte å gjøre det på. Noen kjipper, måker til eller sikter på krysset. Fasiten er vel at den skal over streken, fortsetter AaFK-treneren.

Forsker på straffer
Professor Geir Jordet ved Norges Idrettshøgskole (NIH) har i en årrekke forsket på straffespark og levert publikasjoner som «Why do English players fail in soccer penalty shootouts» og «When Superstars Flop». I vår sa han følgende til TV 2 Sporten etter at Lionel Messi bommet på straffe i semifinalen mot Chelsea og Cristiano Ronaldo misset i straffesparkkonkurransen mot Bayern München.

– Den måten jeg sjekket dette opp på var å se sammenhengen med spillere som har fått en utmerkelse som verdens beste eller VMs beste, og hvordan de gjorde det på straffespark etter den. Den vitenskapelige undersøkelsen viste at disse spillerne som hadde fått en slik utmerkelse kun scoret på 63-64 prosent av sine straffespark, mens en «vanlig» spiller scoret på 74-75 prosent, fortalte Jordet.